Hoe reinig je best je gezicht stappenplan Skincare Boulevard

Hoe reinig je best je gezicht: ontdek het stappenplan voor elk huidtype

Reinigen: iedereen vertelt je dat je best twee keer per dag je huid grondig reinigt, maar soms is grondig te veel. Een reinigingsroutine die té veel stappen bevat, of té veel - vaak irriterende - producten bevat, kan je huid beschadigen. Je huid barrière krijgt niet meer de tijd om te herstellen, en na elke reiniging voelt je huid meer trekkerig aan of ziet er geïrriteerd uit.

Hoe vermijd je huidschade tijdens het reinigen ? Hoe kan je wel grondig reinigen, en zowel vuil als huidcellen verwijderen, zonder huidschade ? Ik deel met jou mijn stappenplan: hoe je elke dag grondig maar zacht kan reinigen, zelfs als heb je een vette of droge of gevoelige huid. Ik eindig deze blog met vier samengestelde reinigingssets; kies dewelke best bij jouw huidtype past.

Welke stappen zijn er nodig in de gezichtsreiniging ?

In een gezichtsverzorgingsroutine starten we met een reiniging, en die omvat idealiter een drietal tot viertal stappen. Deze pas je elke dag, en bij elke verzorging toe. Consistent reinigen met deze stappen houdt je huid gegarandeerd vrij van vuil en oneffenheden.

Er zijn er drie basis stappen: vuil reinigen, dode huidcellen reinigen en de huid tonen, oftewel hydrateren om voor  te bereiden op de volgende stap. De vierde stap is de tonic, die gebruik je alleen bij de onzuivere en vette huid.

Nota:
Als je make-up draagt, haal dan eerst je make-up weg met een specifieke make-up remover, zoals deze Eye Make-up Remover of algemene MakeUp Remover. Start dan met stap 1.

STAP 1:

was dagelijks vuil, make-up resten en talgresten weg met een wasgel of gezichtszeep die geen irriterende of uitdrogende stoffen bevat, en zacht reinigt zonder uit te drogen. Je spoelt steeds goed na met lauw warm water.

STAP 2:

haal dode huidcellen weg, zodat de huidkanalen vrij zijn voor de verdere verzorging. De beste methode voor dagelijkse scrub is de softscrub met de konjac natuurspons: deze is superzacht voor elke huid - ook de meest gevoelige - en haalt net voldoende dode huidcellen weg zonder de huid barrière te beschadigen. Dankzij deze softscrub wordt ook celvernieuwing gestimuleerd, verbetert het lymphe systeem (afval afvoer) en verbetert de aanvoer van zuurstofrijk bloed.

STAP 3: 

kies een hydraterende toner zonder alcohol zoals een rozenwater of lavendelwater. Spray veelvuldig, kalmeer daarmee de barrière en voeg daardoor al herstellende ingrediënten en vocht toe. Dep met een watje de laatste vuilresten weg. Je mag de huid vochtig laten van de toner.

STAP 4:

Deze vierde stap is nuttig bij wie last heeft van open poriën, te veel talg, en onzuiverheden - zowel zwarte punten, pukkels als actieve acné. Je gebruikt een tonic om je huid lokaal te behandelen, talg los te weken en uit te drogen.


Deze basisstappen omvatten alle fases in een dagelijkse reiniging, zonder enige schade en met een frisse huid met een natuurlijke glans als gevolg.


Wat met scrubs en chemische peelings, zijn dat ook reinigers? Wanneer gebruik je een scrub of exfoliant ?

Peelings of scrubs zijn ook reinigers, en je kan deze aanvullend inzetten, maar welke keuze je maakt hangt af van je huidtype. 

Wat is het verschil tussen een scrub met korrels en een chemische exfoliant:

Een scrub is meestal een basis serum of crème, soms op olie basis, die kleine korrels bevat. Je brengt de scrub aan op een natte huid, en dan ga je zelf de korrels over je huid wrijven. Door het schuren worden dode huidcellen losgemaakt.

Een chemische exfoliant of peeling bevat een acid of zuur, waardoor oa dode huidcellen worden losgeweekt. Je brengt deze aan en laat dan het product zelf het werk doen.

De chemische exfoliant is meestal veiliger, omdat het proces van exfoliatie van de dode huidcellen gelijkmatiger verloopt. Met een manuele korrelscrub heb je meer risico op schade.

Opgelet: 

Heb je een geïrriteerde of reactieve huid, droog of vet, dan kan een manuele korrel scrub je huid nog meer irriteren en beschadigen. Scrubs zijn eerder geschikt voor een ruwe, niet-gevoelige huid, die een flinke opfrissing kan gebruiken. Ook bij vb rokershuid. Tip: Silky Smooth Scrub

Altijd een goede keuze om dode huidcellen snel en efficiënt los te weken, zijn de peelings. Er zijn verschillende soorten peeling producten beschikbaar, wij zijn vooral fan van deze twee versies: 

  1. Salicylzuur:

natuurlijk salicylzuur - ook gekend als BHA of salicylic acid -  verwijdert oude en dode huidcellen, reinigt diep in de porie en balanceert de talgproductie. Naast een exfoliërende werking heeft deze peeling ook uitstekende ontstekingswerende eigenschappen en vermindert vrije radicalen. Ook bij aandoeningen als rosacea, of acné kalmeert deze gezichtspeeling instant de ontsteking, op de meest zachte manier. Tip: White Willow Bark Peeling Mask.

2. Glycolzuur:


AHA zuur, bevordert de celvernieuwing en versnelt de exfoliatie voor een gladdere, helderdere en soepelere huid met minder pigmentatie en minder onregelmatigheden. Super geschikt voor de iets oudere huid met zonneschade en rimpels en voor iedereen met pigmentvlekken (inclusief melasma). Tip: Luminous Brightening Night

Chemische exfolianten zet je best in als masker 3x per week of als kuur. Deze ondersteunen jouw dagelijkse reiniging. 


Welke reinigers kies je voor welk huidprobleem of bij welk huidtype?

Om jou te helpen een gepaste keuze te maken, creëerde ik 4 reinigingssets, telkens toegespitst op een ander huidtype, en steeds gebaseerd op het principe van het softscrubben met natuurspons. We noemen ze daar om de Softscrub sets, dagelijkse reinigers voor elk huidtype.


Set Soft & Calm:
Voor de normale tot droge en gevoelige huid.

Set Soft & Clean:
Voor de gecombineerde en vette huid met onzuiverheden


Set Acné & Clean:
Voor de vette huid met veel onzuiverheden, puistjes, open poriën en teveel talg


Set Acné & Deep Clean:
Voor de vette huid met actieve acné ontstekingen. Deze laatste set bevat ook een chemische exfoliant met salicylzuur ter ondersteuning.


🤍 Met deze informatie reinig jij je huid elke dag, zonder zorgen en met een fris resultaat.OOK INTERESSANT VOOR JOU:

Kies de reinigingsset bij je huidtype: Softscrubs Sets.

Start to peel: waarom een peeling nuttig is.

Start to peel: stappenplan voor een peeling kuur.

Bekijk het assortiment Reinigers.

Terug naar blog