Hoe reinig je best je gezicht I Ontdek het ideale stappenplan I Skincare Boulevard

 Hoe reinig je best je gezicht: stappenplan geschikt voor elk huidtype

Hoe reinig je best je gezicht ? Iedereen vertelt je dat je best twee keer per dag je huid grondig reinigt, maar soms is grondig te veel.

Een reinigingsroutine die té veel stappen bevat, of té veel - vaak irriterende - producten bevat, kan je huid beschadigen. Je huid barrière krijgt niet meer de tijd om te herstellen, en na elke reiniging voelt je huid meer trekkerig aan of ziet er geïrriteerd uit.

Hoe vermijd je huidschade tijdens het reinigen ? Hoe kan je wel grondig reinigen, en zowel vuil als huidcellen verwijderen, zonder huidschade ? Waar hou je rekening mee, bij een vette of droge of gevoelige huid.

Ik deel met jou mijn stappenplannen, en eindig deze blog met product tips & bundels, samengesteld op basis van huidtype.

Hoe reinig je best je gezicht: volg deze stappen voor de perfect reiniging

In een gezichtsverzorgingsroutine starten we altijd met de reiniging. Deze pas je elke dag, en voor elke routine toe. Consistent reinigen met deze stappen houdt je huid gegarandeerd vrij van vuil en oneffenheden.

Er zijn er drie basis stappen: vuil verwijderen, overtollige dode huidcellen verwijderen en dan de huid tonen, oftewel hydrateren om voor te bereiden op de volgende stap.

Nota:
Als je make-up draagt, haal dan eerst je make-up weg met een specifieke make-up remover, zoals deze 100% plantaardige Eye Make-up Remover op olie basis of deze algemene gel-to-milk MakeUp Remover. Ga dan pas verder met stap 1.

STAP 1 van de reiniging: 

was vuil, make-up resten en talgresten weg met een wasgel of gezichtszeep zoals deze Face Wash die geen irriterende of uitdrogende stoffen bevat, en zacht reinigt zonder uit te drogen. Je spoelt steeds goed na met lauw warm water.

STAP 2 van de reiniging:

haal overtollige dode huidcellen weg, zodat de huidkanalen vrij zijn voor de verdere verzorging. De beste methode voor dagelijkse onderhoud is een softscrub met de konjac natuurspons: deze is superzacht voor elke huid - ook de meest gevoelige - en haalt net voldoende dode huidcellen weg zonder de huid barrière te beschadigen.

Dankzij deze softscrub techniek wordt ook celvernieuwing gestimuleerd, verbetert het lymphe systeem (afval afvoer) en verbetert de aanvoer van zuurstofrijk bloed.

STAP 3 van de reiniging:

a) kies een hydraterende toner zonder alcohol zoals een rozenwater of lavendelwater of een collageen boosting toner zoals deze Rose Glow. Spray veelvuldig, kalmeer daarmee de barrière en voeg daardoor al herstellende ingrediënten en vocht toe. 

b) wil je actief werken aan de algemene staat van je huid, zoals poriën, rimpels of oneffenheden/onzuiverheden, dan kan je een aangepaste toner toevoegen met actieve ingrediënten die de huid verbeteren. Deze gebruik je over gans je gelaat, als een booster:

c) heb je een specifieke vette of gemengde huid met veel onzuiverheden, dan kan je lokaal de poriën gaan aanpakken met een tonic speciaal voor de onzuivere huid.

Gebruik een reinigende tonic om de wangen, neus of kin lokaal te behandelen, talg los te weken en uit te drogen en de porie te sluiten. Deze tonics helpen ook om de natuurlijke balans van de huid te herstellen: 

  • Face Toner: voor een gezonde teint op basis van biologische rozen
  • Pore Treat Lotion: het paradepaard van Nannic, ideaal voor de zachtste behandeling van actieve acné

 

👉🏻✔ Deze basisstappen omvatten alle fases in een dagelijkse reiniging, zonder enige schade en met een frisse huid met een natuurlijke glans als gevolg.


Wat met scrubs en chemische peelings, zijn dat ook reinigers? Wanneer gebruik je een scrub of exfoliant ?

Peelings of scrubs zijn ook reinigers, en je kan deze aanvullend inzetten, maar welke keuze je maakt hangt af van je huidtype. 

Wat is het verschil tussen een scrub met korrels en een chemische exfoliant?


Een scrub of manuele korrelscrub is een basis serum, crème of olie die kleine korrels bevat. Je brengt de scrub aan op een natte huid, en dan ga je zelf de korrels over je huid wrijven. Door het schuren worden dode huidcellen losgemaakt.

Een chemische exfoliant of peeling bevat een acid of zuur, waardoor oa dode huidcellen worden losgeweekt. Je brengt deze aan en laat dan het product zelf het werk doen.

Wat is beter? Exfoliëren met een chemische peeling of met een manuele scrub?

De chemische exfoliant is veiliger, omdat het proces van exfoliatie van de dode huidcellen gelijkmatiger verloopt. Enkel de overtollige dode huid wordt losgeweekt. Met een manuele korrelscrub heb je door de wrijving veel meer risico op schade.

Ons advies?

Heb je een geïrriteerde of reactieve huid (of die nu droog of vet is), dan kan een manuele korrel scrub je huid nog meer irriteren en beschadigen. Scrubs zijn eerder geschikt voor een ruwe, niet-gevoelige huid, die een flinke opfrissing kan gebruiken. Ook bij vb rokershuid. Wil je toch graag aan de slag met een scrub, bekijk dan deze tip: Silky Smooth Scrub

Altijd een goede keuze om dode huidcellen snel en efficiënt los te weken, zijn chemische peelings. Er zijn verschillende soorten peeling producten beschikbaar, wij zijn vooral fan van deze twee versies: 

  1. Salicylzuur:

natuurlijk salicylzuur - ook gekend als BHA of salicylic acid -  verwijdert oude en dode huidcellen, reinigt diep in de porie en balanceert de talgproductie. Naast een exfoliërende werking heeft deze peeling ook uitstekende ontstekingswerende eigenschappen en vermindert vrije radicalen. Ook bij aandoeningen als rosacea, of acné kalmeert deze gezichtspeeling instant de ontsteking, op de meest zachte manier. Tip: White Willow Bark Peeling Mask.

2. Glycolzuur:

AHA zuur, bevordert de celvernieuwing en versnelt de exfoliatie voor een gladdere, helderdere en soepelere huid met minder pigmentatie en minder onregelmatigheden. Super geschikt voor de iets oudere huid met zonneschade en rimpels en voor iedereen met pigmentvlekken (inclusief melasma). Tip: Luminous Brightening Night

Chemische exfolianten zet je best in als masker 3x per week of als kuur. Deze ondersteunen niet alleen jouw dagelijkse reiniging, maar bevorderen je huidkwaliteit. 



OOK INTERESSANT VOOR JOU:

🛒 Shop: bekijk ons assortiment Reinigers en vind alle oplossingen om je gezicht te reinigen

🛒 Tip voor een instant glowy skin, en ideaal vlak na je reiniging: ontdek de kracht van probiotica in Synbiotic Skincare.

📖 Op de blog: wat kan je specifiek doen aan grote poriën?

📖 Een peeling is zeer nuttig als reiniger, en als reset voor je huid. Ontdek waarom een peeling belangrijk is, voor élk huidtype. Op de blog: 'hoe een peeling je huid opfrist'.

 

    Terug naar blog

    Over de auteur

    Kris Schoeters is ondernemer, skin expert en gepassioneerd bezig met huidverzorging op een natuurlijke manier. 

    Haar doel: iedereen beter leren smeren. Want een mooie huid, die begint thuis in de badkamer. Meer weten ?

    Ontdek het verhaal van Kris