Waarom is reinigen belangrijk voor je huid Skincare Boulevard

FAQ reinigen: waarom is reinigen belangrijk voor je huid

Reinigen. Veel mensen zijn bezig met een meerstappenplan om te reinigen, met double of triple oil cleansings, gevolgd door scrubs, toners, tonics en zelfs neusstrips. Of net het tegenovergestelde: er zijn ook mensen die een all-in-one product gebruiken zoals een micellaire water of enkel met reinigingsdoekje werken en het daarbij verder laten. Hoe noodzakelijk is reinigen als onderdeel van jouw huidverzorgingsroutine, en hoe reinig je dagelijks voldoende ? Advies over reinigen van Skin Experte Kris.

Waarom is reinigen of cleansen van je gezicht zo belangrijk ?

Reinigen heeft meer dan één belangrijke functie in de dagelijkse huidverzorging:

 • Reinigen verwijdert algemeen vuil en afvalstoffen van buitenaf (fijn stof, pollutie, bacteriën van andere mensen ed)
 • Reinigen verwijdert jouw eigen oude huidcellen, bacteriën, zweet en talg en make-up resten
 • Reinigen verwijdert dus de laag vuil die bovenop de huid blijft liggen, waardoor deze ruw, grauw en dof wordt
 • Reinigen vermindert het risico op onzuiverheden zoals comedonen, puisten, én vertraagt de huidveroudering
 • Reinigen vermindert het risico op opeenhopingen, die een broedplaats zijn voor slechte bacteriën, irritaties en acné
 • Reinigen verbetert de toegankelijkheid van actieve serums en crèmes om je huid te verzorgen


Waarom is 2 keer per dag reinigen belangrijk ?

Waarom is ’s ochtends reinigen belangrijk ? Waarom is ’s avonds reinigen belangrijk ?

Reinigen is een essentiële stap vóór je serums en crèmes gaat aanbrengen. Je wil de huidkanalen open en vrij hebben, zodat de actieve of voedende en beschermende ingrediënten vlot kunnen opgenomen worden. Overtollig vuil verhindert niet alleen de opname maar kan, gemengd met crèmes, sneller leiden tot ontstekingen, en een eerder onrein gevoel.

 • ’s Ochtends reinig je de opgestapelde afscheiding van de nacht, zoals talg, zweet, de resten van de crèmes van de nacht ervoor.
 • ’s Avonds reinig je het vuil van de dag, stof en pollutie van buitenaf, maar ook de resten van spf, crèmes en make-up.

Zo creëer je elke keer een reine oppervlakte die klaar is om nieuwe ingrediënten op te nemen.


Kan je teveel reinigen ?

Ja toch wel. Een reinigingsroutine van 6 of meer stappen die laag na laag weghaalt; of een routine die enorm krachtig gaat exfoliëren of uitdrogen (zoals sommige wasgels), irriteert de huid barrière. De huid barrière is opgebouwd uit nuttige dode huidcellen gecombineerd met eigen vetzuren, die samen een beschermlaag vormen tegen indringers van buiten af, én de vocht verdamping uit je huid beperken.

Reinigen is belangrijk, maar té veel reinigen zorgt ervoor dat je huid barrière verzwakt, waardoor je een drogere, rode en gevoelige huid krijgt. Wie last heeft van teveel talg en pukkels, ziet deze toenemen als gevoelige reactie op te hard en te veel reinigen.

Kan je te weinig reinigen ?

Ja, te weinig zoals in: het vuil en de dode huidschilfers niet voldoende wegnemen resulteert vooral in dof en grauw, ruw en ongelijk. Tussen al die opeenhopingen hebben slechte bacteriën vrij spel, met ontstekingen (pukkels, puisten maar ook algemene inflammatie) tot gevolg.

Kan je door fout te reinigen je huid beschadigen ?

Ja, je kan inderdaad door fout te reinigen schade toebrengen aan je huid. Te veel scrubben met een manuele korrelpeel kan de huid beschadigen, te vaak reinigen (meer dan 2x per dag), of te krachtige reinigers gebruiken, ook door het gebruik van borstels en andere reinigingstools kan je je huid meer schade toebrengen dan je op het eerste oog ziet. Pas wanneer er een duidelijk signaal komt van de huid, zoals rood en gevoelig, zwelling of een geïrriteerd prikkelend gevoel, valt de frank of euro. Vaak is er dan al echte schade aan de huid, en is kalmerend herstel nodig.

 

Waarom is een één-staps reiniging zoals reinigingsdoekjes of micellair water niet aan te raden ?

Snelle reinigers zoals doekjes en micellair water bevatten vaak alcohol, parfum en andere schadelijke ingrediënten. Je vergroot zo snel de kans op irritatie, rode vlekjes, droog- en trekkerigheid.

De meestal grovere structuur van een doekje kan de beschermende barrière van je huid beschadigen, waardoor je velletje nog meer overgevoelig wordt voor invloeden van buitenaf.

Met een éénstapsreiniger haal je wel oppervlakkig vuil weg, maar deze reinigt niet diep genoeg in je poriën. Er blijven altijd kleine restjes achter op je huid, die kunnen leiden tot irritatie, verstopte poriën en onzuiverheden zoals mee-eters en puistjes.

Kan je door correct en aangepast reinigen je huid verbeteren ?

Zeker en vast !

 • Alle vuil consequent weghalen zorgt voor meer reinheid, en dus minder onzuiverheden als comedonen en puisten;
 • Het te veel aan dode huidschilfers weghalen maakt de ruwe huid gladder, vermindert lijntjes en rimpels, de huid vindt haar natuurlijke glans; dode huidcellen weghalen stimuleert ook de cel vernieuwing;
 • De huidkanalen vrijmaken zodat antiage en andere goodies snel hun weg kunnen vinden, dat houdt onze huid jonger


Reinigen mannen anders dan vrouwen ?

Een reiniging kies je op basis van je huidtype en behoefte. De basis reiniging is dezelfde voor zowel mannen als vrouwen.

Hoe reinig jij het best ? Hoe pak je dat aan, en welke producten zijn geschikt voor jouw huid ? Lees meer via onze BLOG: hoe reinig je best je gezicht + stappenplan.

Geniet van je frisse huid
🤍 Kris 

 

OOK INTERESSANT VOOR JOU:

BLOG: hoe reinig je best je gezicht + stappenplan.

De beste combinatie voor elk huidtype: Reinigend Softscrubs Sets.

Start to peel: waarom een peeling nuttig is.

Bekijk het assortiment: Reinigers.

 

 

 

Terug naar blog