Hoe een peeling je huid opfrist Skincare Boulevard

Hoe een peeling je huid opfrist en waarom iedereen een peeling zou moeten uitvoeren

Een peeling - oftewel: je huid ontdoen van een toplaag dode huidcellen en schilfers -  is ideaal na een lange zomer vol zon, en na een koude donkere winter. Bekijk het als een soort van opfrissing die je huid reset. Een peeling is zowel een diepe reiniging als een exfoliant, maakt jouw huid frisser en gladder en pakt kleine littekens, acné en pigmentvlekken aan.

Idealiter combineer je een peeling met actieve serums en behaal maximaal resultaat bij het aanpakken van typische huidverouderingsverschijnselen als rimpels, bruine vlekken en een grauwe teint of doffe huid.


Is een peeling goed voor je gezicht ?

Je huid vernieuwt zich idealiter elke 28 dagen, waarbij nieuwe huidcellen groeien die oude dode huidcellen afstoten. Door normale veroudering vertraagt dit proces: niet alleen duurt het langer om nieuwe cellen aan te maken – van 28 dagen naar meer dan 60 dagen – maar ook de kwaliteit van de nieuwe cellen gaat achteruit, en dode huidcellen laten minder goed los. Externe invloeden als pollutie, zon en gure koude wind vertragen dat proces nog meer.

Het effect is vaak een ruwe huid, met een grauwe doffe teint, en sterk verminderde huidkwaliteit. Schilfers hopen op, mengen zich met vuil en foute bacteriën, waardoor ontstekingen en roodheden worden getriggerd. De huid is oneffen en voelt droog, ruw, en onaangenaam aan.

Dankzij een peeling draai je dit proces terug en krijgt je huid een reset. Regelmatig peelen, of een peeling kuur uitvoeren, is dus goed voor je gezicht.

Hoe kan je je huid vernieuwing met een peeling ?

Wanneer jij dode huidcellen verwijdert, krijgt jouw huid een signaal om er snel nieuwe te maken. Je kan de normale cyclus dus versnellen dankzij het peeling proces, dat in één klap heel wat dode huidcellen losmaakt en verwijdert. Zo peel je laag na laag weg en ziet daaronder heel snel een vernieuwde huid. Als je tegelijkertijd de productie kwaliteit van de nieuwe cellen stimuleert, dan krijg je meer én kwalitatieve huidcellen.

Wat doet een peeling met je gezicht ?

Dankzij de peeling laat je huid de dode toplaag van oude huidcellen beter los, en krijg je nieuwe huidcellen. Kleine oneffenheden, pukkels, en ruwe of droge huidschilfers worden losgemaakt, en dat merk je heel snel: je huid wordt glad, en je teint wordt frisser.

Terwijl je peelt, worden ondertussen nieuwe cellen geproduceerd. Geef je huid voldoende bouwstenen en antioxidanten, zowel vanbinnen als vanbuiten uit, die de kwaliteit van de nieuwe cellen verhogen.

Je kan zonneschade als pigmentvlekken, lijntjes en rimpels, maar ook huidverslapping en zelfs ontstekingen en acné kunnen zeer effectief worden aangepakt tijdens de peeling. Combineer met actieve ingrediënten: omdat de huidkanalen vrij worden gemaakt, kunnen deze dieper en sneller doordringen, met sneller resultaat.

Wanneer is een peeling goed ?

In principe mag je regelmatig een peeling uitvoeren, het ganse jaar door, maar er zijn twee grote momenten die heel belangrijk zijn:

  1. In de herfst of winter om de zomerhuid te shedden. Tijdens de zomer is er veel invloed van UV stralen waardoor onze toplaag dikker wordt als vorm van natuurlijke bescherming, en door de zomerse warmte verliest onze huid haar vochtreserve. Oa airco (droge lucht en slechte luchtkwaliteit) drogen de huid verder uit. De dode huidcellenlaag is na de zomer meestal dikker en droger, wat zich uit in een ruwe huid met meer lijntjes; en eronder zit geactiveerd pigment en – of inflammatie.
  2. Net voor de lente om de winterhuid te shedden. Tijdens de winter hopen onze dode huidcellen zich dan weer op tijdens het koude en donkere seizoen. Warme chauffage lucht wisselt af met koud en guur, onze huid verliest vocht en is grauw en dof.

Naast de peelingkuren in herfst en lente, raden we bij Skincare Boulevard aan om regelmatig je peeling resultaat te onderhouden, door wekelijks 1 tot 3 keer je peeling uit te voeren. In de zomer, en wanneer je vaak actief zont, raden we aan om de frequentie eventueel iets te minderen en altijd SPF te gebruiken.


Is een peeling geschikt voor elk huidtype ?

Ja absoluut! Elke huid kan voordelen hebben bij een peeling, op voorwaarde dat je een kwalitatief peeling product gebruikt, het product goed kiest, dat je de peeling aanvult met ondersteunende producten en dat je de routine goed opbouwt. Een peeling is aangeraden bij zowel de vette huid, de gecombineerde huid, de normale huid en droge huid. O ja, en zelfs bij de gevoelige huid.

Welke peeling is de beste voor je gezicht ? 

Er zijn varia soorten AHA en BHA beschikbaar - soorten Acids - maar de 2 meest bekende, meest onderzochte en meest effectieve zijn Salicylzuur (een vorm van BHA of beta hydroxy acid) en Glycolzuur (een vorm van AHA of alpha hydroxy acid).

1 Salicylzuur

Salicylzuur is een chemische exfoliant die je huidcellen losweekt, doordringt in de porie en daar talg, samengeklonterde schilfers en ander opgehoopt vuil oplost. Een exfoliant die ook een diepe reiniger is dus.

Salicylzuur is vetoplosbaar, en daarom ook zeer geschikt voor de vette en onzuivere huid. Het heeft een ontstekingsremmende en herstellende eigenschap, dus ook geschikt voor gevoelige huiden.

Wie een droge ruwe huid heeft, kan ook altijd salicylzuur inzetten om de oppervlakte glad en fris te maken. TipWhite Willow Bark Peeling is onze favoriete salicylzuurpeeling.

2 Glycolzuur

De droge of verouderde huid en de huid met hyperpigment (bruine vlekken door zonneschade) kan voordeel hebben bij glycolzuur. Glycolzuur weekt de dode huidcellen los, dringt dieper door – en is daardoor mogelijk meer irriterend – waardoor je huid glad wordt, beter vocht kan vast houden en oppervlakkige pigmentvlekken minder zichtbaar worden.

Glycolzuur heeft van alle peelings, de kleinste molecule en dringt het diepste in de huid door.

Verder kan glycolzuur collageen en elastinevorming stimuleren, en versterkt het mogelijk de werking van antioxidanten in de huid. TipLuminous Brightening Night is onze favoriete glycolzuur peeling.

Sommige peeling producten bevatten zowel glycolzuur als salicylzuur.


Hoe ziet je huid eruit vlak na een peeling ?

Zowel de salicylzuur peelings als de glycolzuur zijn beide zacht, en toch effectief. Door herhaald gebruik zal je huid deels loslaten, maar dat gebeurt in stapjes. Je zal vervellen, maar niet zoals na een zonnebrand waar er soms dikke pellen huid vanaf komen.

Je zal wel misschien kleine velletjes merken, je huid kan tijdelijk droger aanvoelen tijdens het proces, eventueel kan je huid licht geïrriteerd en wat rood zijn, en wie een acné gevoelige huid heeft kan misschien een licht opstootje zien.

Niets ernstigs dus, en met een goede verzorging - vooral goed hydrateren - zie je snel zeer positief resultaat. Even doorbijten is de boodschap.

Hoe kan je je huid verzorgen tijdens en na de peeling ?

Peelen kan leiden tot tijdelijke gevoeligheid of meer gevoeligheid. Combineer een peeling dan ook met kalmerende, herstellende ingrediënten, voeg voldoende hydratatie toe, en gebruik altijd SPF

Tip:

  • hydrateer met hyaluronzuur, zodat de nieuwe cellen voldoende vocht krijgen
  • kalmeer en herstel met probiotica: goede bacteriën die je kan toevoegen die herstel bevorderrn
  • bescherm altijd met spf, tot minstens 2 weken na de peeling (maar wij zeggen; elke dag spf, altijd !)

Ga tijdens of na een peeling vooral niet scrubben en gebruik geen uitdrogend of prikkende lotions.

Je kan aansluitend antioxidanten en krachtige anti age ingrediënten toevoegen, zowel in serum-crème als in voedingssupplement. Daardoor stimuleer je de kwaliteit van de nieuwe cellen tijdens de huidvernieuwing. Na de kuur kan je eventueel een peptiden masker aanbrengen voor een diepe extra hydratatie, of kies voor een huid verbeterend serum.

Focus voornamelijk op het herstel van de huid barrière, Synbiotic Skincare met probiotica is een zeer belangrijke aanvulling tijdens het volledige proces.

Ik herhaal ….

SPF ! Tijdens een peeling kuur, moet je elke dag SPF gebruiken, ook in de winter. Liefst een breedspectrum blocker, SPF 50 zoals Sunny Side of Things, of SPF 30 hoge dekking met zink zoals Amazinc Things. Na de peeling kuur (2-3 weken later) kan je overgaan tot Spf 30-20.


Geniet van je mooie frisse huid,

🤍 Liefs, Kris


Ook interessant voor jou:

Blog: de mooiste manier om te verouderen - lees nu.

Assortiment: actieve serums die je huid verbeteren - verjongen.

Start to peel: doe de kuur (stappenplan)

Start to peel: deze producten heb je nodig voor een peeling kuur
Terug naar blog