Hoe kan je grote poriën verminderen Skincare Boulevard

Hoe kan je grote poriën verminderen en je huid weer glad maken

We hebben ze allemaal: poriën. Deze kleine huidkanaaltjes zijn vast onderdeel van onze huid, en toch vallen ze bij de ene mens meer op dan bij de andere. Hoe komt het dat jij grote en erg zichtbare poriën hebt naast je neus of op je kin, maar je vriendin totaal niet ? In deze blog vertel ik je alles over poriën, en ja: ook wat je eraan kan doen.

 

Wat zijn poriën ?

Er zijn 2 soorten huidkanalen die onder de noemer ‘porie’ vallen: zweet kanalen en haarzakjes die olie of talg afscheiden. De grote huidporiën die ons opvallen, zijn de haarzakjes met olie.

Waarom hebben wij poriën in onze huid ?

Poriën zijn essentieel: ze spelen een belangrijke rol bij het reguleren van de talgproductie en zorgen mee voor een gezonde huid barrière.

De huidporiën geven talg af (ook gekend als sebum), een olieachtige substantie die wordt geproduceerd door de talgklieren in de poriën. Die talg wordt gebruikt in functie van de huidfilm of zuurmantel: de beschermende laag van vetzuren, talg en zweet die de cement is tussen vele lage huidcellen, en die je huid beschermd tegen vochtverlies, overmatige droogheid en externe factoren als UV, ziekteverwekkers ed.

Hoe ontstaan grote of grove poriën ?

Je poriën worden groter als de talgklieren in overdrive gaan en ze te veel talg produceren, wat zich mengt met overtollige dode huidcellen die rond dwarrelen in de poriën. Samen vormen ze een propje dat de porie verstopt. De druk op de porie wanden zorgt ervoor dat het huidkanaal uitzet. Hoe groter de prop en hoe meer druk, hoe wijder het kanaal uitrekt en hoe meer zichtbaar de poriën worden.

Wie loopt er meer risico op vergrote poriën ?

Jouw poriën en die van je vriendin kunnen in grootte variëren, zelfs al heb je allebei een gecombineerde of vette huid. Factoren zoals genetica, leeftijd, huidtype en blootstelling aan omgevingselementen spelen namelijk ook een rol. Mensen met een vette huid hebben vaker grotere poriën omdat hun talgklieren sowieso te veel talg produceren. En toch … niet alle personen met een vette huid hebben persé grote poriën, en niet alle personen met een droge huid hebben kleine poriën.

De porie kan dus persoon tot persoon variëren. Mensen met bepaalde hormonale onevenwichtigheden, zoals verhoogde androgeenspiegels, zullen in regel meer talgopstoten hebben. Bovendien kan het gebruik van comedogene (poriën verstoppende) huidverzorgingsproducten, het niet uitvoeren van de juiste hygiëne en een dieet met veel geraffineerde suikers bij sommige personen de situatie verergeren.

De evolutie: van talg tot pukkel

Een overproductie van talg kan dus leiden tot een vrije uitloop van het teveel aan talg, waardoor je huid gaat glimmen.

Wanneer de vrije uitloop van talg zich mengt met dode huidcellen, dan krijg je een verstopte porie, met comedonen (verstoppingen). Een verstopte porie kan zich uiten als een wit bolletje of een whitehead, of bij contact met zuurstof een zwart bolletje (zwarte punt of blackheads).

Wanneer een slechte bacterie, zoals de Cutibacterium Acnes, de verstopping activeert, ontstaan pukkels, puisten en acné.

 Hoe kan je grove porien verminderen

Wat kan je doen aan grote en grove poriën ?

Het is duidelijk dat er een relatie is tussen te veel aan talg en dode huidcellen. Wanneer je deze factoren onder controle houdt, vermijd je propjes in de poriën en vermijd je dat ze door druk gaan uitzetten. Hoe hou je je huid fris en propjes-vrij ? Maar wat als je poriën al verwijd zijn ? Wat kan je doen aan bestaande grove poriën ?

 

Verzorgingsadvies om grote poriën te verminderen

De huidverzorgingsroutine, producten en behandeling voor het verminderen van open poriën, bestaat uit de volgende stappen:

1. Reinig je huid 2 keer per dag. ’s Ochtends reinigen is even belangrijk als ’s avonds reinigen.

2. Reinig je huid voldoende zodat oppervlakkig vuil, zweet, en overmatige talg worden weggehaald. Met nadruk op voldoende; maar niet té veel. Als de huid te droog wordt omdat je continue té veel talg weghaald, kan deze gaan overcompenseren door meer talg te produceren, met nog meer verstopte poriën als resultaat (!!) Gebruik van wasgels die je huid te sterk uitdrogen, kan dus een overproductie van talg triggeren.

Tip: Face Wash, de wasgel die je huid reinigt zonder uit te drogen. Geschikt voor elk huidtype.

3. Gebruik altijd een Konjac spons als een vorm van softscrub methode. Daarmee haal je overtollige dode huidcellen / schilfers weg, en maak je je huidoppervlakte gladder. Tip: kies de Konjac spons die best bij je past. Konjac Spons groen met klei voor de gecombineerde tot vette huid, zwart met houtskool voor de vette huid met acné.

4. Reguleer de talgproductie in de porie: zorg aan de ene kant voor een diepe reiniging, en tegelijk balanceer je de productie. Met een toner of tonic kan je lokaal, enkel op de zone van de grote porie, gaan deppen. Een tonic, meestal een adstringerend of samentrekkend product, reinigt diep en trekt de porie samen. Er bestaan trouwens ook serums die je na de reiniging kan aanbrengen om je poriën te gaan samentrekken.

Tip: Face Toner en Pore Treat Lotion zijn onmisbaar als tonic en bekijk zeker ook: Prebiotic Pore Refiner Serum 

 

👉🏻👉🏻 Pas deze verzorgingsadviezen toe en je geniet zeer snel van een super frisse huid, en je zal merken dat grote poriën gaandeweg verminderen.

5. Nog één tip die je huid nog sneller naar resultaat katapulteert: pas regelmatig een peeling toe. Met een chemische exfoliant zoals salicylzuur haal je op een veilige manier de toplaag van dode huidcellen weg en herstel je alle inflammatie op de huid. Je huid wordt glad, poriën verminderen zichtbaar na elke toepassing en je huid wordt heel fris.

 

Tip: White Willow Bark Peeling Mask met salicylzuur maakt je huid glad en egaal in no time.

  

OOK INTERESSANT VOOR JOU:

De reinigingsset voor de gecombineerde of vette huid: met waszeep, konjac spons en tonic, of kies voor de Deep Clean set met salicylzuur.

Waarom hydrateren belangrijk is voor de acné gevoelige huid: lees op de blog

Bekijk de collectie: alle verzorgingsproducten voor de vette acné huid

 

Terug naar blog