SOS zwembad: huidverzorgingsadvies zwemmen in chloor water Skincare Boulevard

SOS zwembad: huidverzorgingsadvies voor zwemmers in chloor water

Wie graag regelmatig zwemt weet het al: dankzij chloor en andere middelen blijft zwembadwater mooi helder en fris. Maar; chloor heeft effect op onze huid. SOS Zwembadwater ! Dit artikel is er voor iedereen die regelmatig zwemt of gewoon lekker rond plonst, al dan niet met opblaasbare flamingo’s erbij.


Voordelen van zwemmen

Zwemmen heeft een super positieve invloed op je lichaam en je geest. Wie regelmatig baantjes trekt krijgt een betere conditie, een betere lichaamstoning (strak en sterk), verwerkt stress beter en slaapt beter. Daarnaast zijn er heel wat gezelligheidszwemmers: tijdens de vakantie of  tijdens warme zomerdagen verkoelen we graag in het zwembad, en zitten we in de poolbar. Zwemmen is leuk en relaxerend. Spijtig dat zwemmen in chloorhoudend water niet altijd positief is voor onze huid.

Waarom zwembadwater steeds ontsmettingsmiddel en chloor bevat

Water algemeen, waaronder ook zwemwater, bevat van nature allerlei bacteriën waarvan de meeste overigens onschadelijk zijn. Doordat mensen in het water zwemmen, komt er nog meer vuil in terecht. Niet alleen bacteriën, maar ook haren, urine en andere.

Daarom wordt zwembadwater steeds ontsmet, en daar bestaan varia middelen en merken voor. De meeste bevatten chloor, zodat de – ongewenste - micro organismen afgedood kunnen worden. Op zich zijn de ontsmettingsmiddelen veilig voor onze gezondheid algemeen, en zal dankzij de chloor het water gezonder zijn voor onze lichamen dan besmet water. Toch kan een te grote dosis ontsmettingsmiddel in het zwembadwater snel zorgen voor geïrriteerde luchtwegen en ogen.

Veel is afhankelijk van de waterkwaliteit, de dosis ontsmetting die gebruikt wordt en de graad van besmetting. Een graadmeter die de meeste zwembad beheerders dagelijks uitvoeren is de meting van de pH waarde: de meeste streven naar een pH-waarde tussen 7.2 en 7.6. - dit is standaard zo vastgelegd (nota: de natuurlijke pH van de huid is tussen 4.5 en 5.5).

Kan zwemmersjeuk ontstaan in chloor water ?

Zwemmersjeuk is een vervelende aandoening, een allergische reactie die ontstaat door contact met de larven van een platworm, die in de uitwerpselen van eenden en andere watervogels zitten. Vooral bij warm weer kunnen in zoet natuurwater veel van deze larven zitten. Je kan deze larven enkel tegenkomen in natuurwater. Zwemmersjeuk loopt je niet op in chloor water. Contact met chloor water kan eerder ontstane zwemmersjeuk wel verergeren, door de toegevoegde irritatie op de reeds beschadigde huid.

Invloed van zwembadwater op de huid - wat doet zwemmen met je huid ?

Onze huid barrière, een ‘zure’ laag van talg, vetzuren en eigen (meestal goede) bacteriën werkt als een natuurlijke barrière tegen varia invloeden, en deze in standhouden is belangrijk voor de normale werking, talgverdeling en gezonde balans.

En net het tegenovergestelde zien we bij veel zwembadgebruikers: na het zwemmen is de huid uitgedroogd, voelt geïrriteerd aan, is zeer trekkerig en er ontstaan rode vlekken. De natuurlijke balans van vetten en hydratatie geraakt zeer slecht herstelt. De huid blijft vaak, zeker bij regelmatig zwemmen in chloor, vlekkerig rood, droog, en gevoeliger

Hoe geraakt de huid barrière beschadigd tijdens het zwemmen ? Door de te hoge pH én de aanwezigheid van ontsmetting - chloor, heeft zwemmen effect op elke huid. Wie reeds een gevoelige en of droge huid heeft, kan zich verwachten aan intense huid irritatie. 

 


Huidverzorgingsadvies voor zwemmers in chloorhoudend water

  • ga na het zwemmen meteen onder de douche en spoel met voldoende stromend water – spoel ook je natte haren
  • reinig je huid met een zeer zachte en kalmerende wasgel
  • gebruik geen scrubs of andere peelende huidverzorging, en dep jezelf droog (niet wrijven)
  • smeer je huid in met een verzorgende crème die kalmeert en snel je microbioom en huidbalans herstelt
  • PS: zwemmen in zee ? Volg net dezelfde stappen, want zout (en andere stoffen in zeewater) kunnen even nadelig zijn voor jouw huid !


Huidverzorging product tips voor zwemmers:

  • Face wash: zachte reiniging (softe wasgel voor gelaat, kan ook voor lichaam)
  • Synbiotic Skin Serum: zachte emulsie met probiotica voor gelaat, hals en decolleté. Gebruik als serum na de reiniging, en werk af met je dag-nacht crème. Kalmeert de huid, en herstelt de huid barrière. 
  • Hyalu'Plump: krachtig hyaluronzuurserum dat de vochtbalans snel verbetert
  • Prebiotic Moisturizing Body Lotion: intens voedende lichaamscrème met Karité - en olijfboters die de huid snel extreem hydrateren

Al deze producten zijn verzorgend voor zowel de jonge, gevoelige als oudere huid. Geschikt voor alle huidtypes.


Ook interessant voor jou:

Synbiotic Skincare by Skincare Boulevard versterkt de huid met goede bacteriën - de collectie
Zwemmen én zonnen: huidverzorgingstips voor wie veilig wil zonnen en zwemmen
Prebiotica huidverzorging by Nannic: een routine afgestemd op de noden van je microbioom
Kalmerend masker met Probiotica en Synbiotic Skincare: stappenplan

Terug naar blog