Lichtgewicht serums verbeteren de kwaliteit en conditie van je huid. Blog by Kris Skin Experte

Hoe serums de kwaliteit en conditie van je huid verbeteren

Wie bij Skincare Boulevard een gratis online huidtest uitvoert, merkt meteen dat wij serums hoog aanschrijven. In de opinie van Kris, huid expert en ontwikkelaar van de huidtest én het advies systeem, zijn serums een uiterst belangrijke stap in de dagelijkse verzorging, die je zowel ochtend als avond kan (moet) benutten om je huid net die extra boost te geven. Met een goed gekozen serum verzorg je niet alleen je huid, je verbetert deze ook. Serums maken het verschil, zelfs al heb je een acné huidje, of een ultra droge huid, of rimpels. We vertellen je alles over serums: wanneer, hoe en hoeveel laagjes, en ook: welke ingrediënten.

 

Wat is een serum, en wat zit er in het serum ?

Een serum breng je aan na de reiniging en voor de crème. Een serum brengt actieve ingrediënten naar je huid, die diep indringen en een specifieke actie uitvoeren: hydrateren, opvullen, depigmenteren, kalmeren, vocht aantrekken, huidvernieuwing stimuleren (and many more).

Wat is het beste serum ? 

Het resultaat hangt af van je huidtype, én het gebruik: bevat het de juiste ingrediënten voor je huidtype, is de opneembaarheid groot genoeg, en pas je het correct toe ? De serums die ik selecteerde in de collectie serums (bekijk al onze serums hier), werden alvast één voor één getest en goedgekeurd op basis van kwaliteit en effectiviteit. Alle geselecteerde serums zijn samengesteld met een mix van antioxidanten, huidherstellende en of diep hydraterende ingrediënten. Je kan de aanbeveling van Kris lezen bij elk serum.

Hoe kies je een serum ? En welke serums zijn er ?

Binnen een huidverzorgingsroutine willen we eerst en vooral onze huid kwaliteit aanpakken, dus onze droge huid voldoende voeding geven of het vochtpeil van onze gedehydrateerde huid boosten. Daarnaast zijn er bijkomende elementen als rimpels, huidverslapping, pigmentatie vlekken en algemene huid barrière problemen (glimmende huid, roodheden, puistjes, schilfers etc) die we vervelend vinden en willen verbeteren.

Je huid in topconditie brengen, is meer dan de juiste keuze van een dagcrème. Optimale huidconditie bereik je met een gebalanceerde verzorging (in vier stappen: lees hier meer) waarbij het serum de power heeft om je huid te veranderen: depigmenterend, bacteriën gezonder maken, roodheid kalmeren, dieper hydrateren, rimpels verzachten etc.

 

 

ALLES OVER SERUMS: FAQ

Wanneer valt een huidverzorgingsproduct in de categorie serums ?

Serums zijn lichtgewicht emulsies die snel door de huidkanalen geraken, en hebben steeds een sterk omlijnd doel: hydrateren, verhelderen, oppeppen, voeden, kalmeren en herstellen, collageen booster ea. Het serum vult de basis huidverzorging aan, en de grootste troef is het actief ingrediënt. Een serum is een 'activator' met geconcentreerde actieve ingrediënten en wordt aangebracht vóór de andere huidverzorgingsproducten.

Een olie, zoals een bio-retinol met actieve ingrediënten, die goed indringt valt ook onder een serum. Het indringen van het serum is een vereiste: wie de huidkanalen goed open zet (dmv doelgerichte reiniging) krijg de beste doorlaatbaarheid. Het moleculaire gewicht van vb hyaluronzuur, of de basisemulsie die drager is van het ingrediënt (transport *) zorgen ervoor dat je actieve ingrediënten naar binnen worden gesluisd.

(*) De werkstoffen ofwel werkzame ingrediënten zijn opgelost in het medium en dit medium transporteert het naar de juiste huidlaag.

Welke ingrediënten zijn belangrijk in een serum ? 

Probiotica:

Meer en meer wordt de probiotica bacterie ingezet bij het herstel van de huid barrière, en het versterken van het eigen microbioom (je eigen huid bacteriën). Probiotica zijn een eerder natuurlijke manier om huid problemen aan te pakken, en zeer effectief: oa door Universiteit Antwerpen werd bewezen dat probiotica wel degelijk de ongewenste acné bacteriën doen stoppen met groeien en ze verminderen ook de ontsteking. Dankzij de kalmerende werking helpen probiotica bij alle vormen van irritatie en ontstekingen op de zowel droge als vettere huid.

Hyaluronzuur:

Hyaluronzuur, niet toevallig een van de meest populaire skincare ingrediënten, zal je huid op meerdere niveaus helpen door het vochtaantrekkende en vochtvasthoudende vermogen:

  • Bij een sterk gedehydrateerde of vochtarme huid, zal de intense hydratatie je huid snel veel gladder en zachter maken
  • Hyaluronzuur zet zich diep in de huid en duwt de rimpels naar boven, vermindert rimpeldiepte en kan fijne lijntjes wegwerken
  • Hyaluronzuur heeft een sterk kalmerend effect op de gevoelige huid (ook bij acné)

Retinol, retinal of bio-retinol:

De meest voorkomende retinoïde afgeleid van Vitamine A, is het populaire ingrediënt retinol. Retinol wordt ingezet bij zowel het bestrijden van verouderingskenmerken als bij acné, maar kan de huid ook irriteren. Meer en meer populair: retinal, een afbraakproduct (derivaat) van Retinol. Plantbased heb je de Provitamines A, maw: plantenderivaten zoals alfacaroteen, bètacaroteen, bètacryptoxanthine die inactieve vormen van vitamine A bevatten, en die pas in het lichaam omgezet worden in de actieve vorm. Bio-retinoïden, of bio-retinol, zijn natuurlijke ingrediënten met een retinoïde-achtig effect op de huid. Bio-retinol is op geen enkele manier gerelateerd aan vitamine A, maar heeft een retinoïde-achtig effect op de huid dat fijne lijntjes en rimpels kan doen vervagen. Het is ook zacht voor de huid, waardoor het een perfect huidverzorgingsingrediënt is om in je routine op te nemen.

Antioxidanten (varia):

Voor antioxidanten geldt 1 regel: MORE IS MORE. Deze bestrijden per direct de vrije radicalen die huid schade en tekenen van vroegtijdige veroudering veroorzaken. De  meest gekend is ongetwijfeld Vitamine C (Ascorbic acid), super effectief om de doffe grauwe huid op te lichten, en de teint effen te maken.

Andere gekende antioxidanten zijn:

Vitamine E (Tocopherol), Vitamine B3 (Niacinamide), CoQ10, Alphalopoic acid, Glutathione, Omegavetzuren,  (en vele andere). Je combineert best meerdere antioxidanten in 1 serum.

Hoe kies jij het beste serum voor jouw huid ?

Kies een serum op basis van je huidconditie en het resultaat dat je wil bereiken, en kies de juiste oplossing voor jouw behoefte binnen zowel je ochtend als avond routine.

Voorbeeld: je hebt een vochtarme huid met af en toe acné, en je hebt bruine vlekjes. Je kiest:

  • Hyaluronzuur om te hydrateren en kalmeren (ochtend en avond),
  • Probiotica om te kalmeren en herstellen (ochtend en avond),
  • Een depigmenterend serum lokaal op de vlekken of als algemene basis (eerder avond)

Moet je altijd dezelfde serums gebruiken ?

Dat mag, want meestal worden serums gekozen tov je huidtype, en vullen ze je huid aan. Maar soms kan je, eens een tekort is aangevuld, een keer afwisselen. Wij adviseren regelmatig (meestal gerelateerd aan seizoen) om een serum als kuur in te zetten: bijvoorbeeld 3 maanden gedurende de winter een sterke depigmentatie. Zo stimuleer je je huid om telkens opnieuw te regenereren.

In welke volgorde gebruik je serums en hoeveel serums mag je combineren ?

Start steeds met de fijnste emulsie, en bouw op. Gebruik weinig en wacht voldoende lang tussen de laagjes. Probiotica en hyaluronzuur gebruik je best altijd eerst. Je kan in principe 2 of 3 dunne laagjes over mekaar aanbrengen. Of kies voor een algemene laag hyaluronzuur en dan een tweede actief depigmenterend serum enkel op bruine vlekken.

Gebruik je serum op gelaat en hals, de meeste zijn ook geschikt voor de oogzone.

Heb je een apart oogserum nodig ?

Dan kan zeker wel, meestal kan je met je gewone gelaatsserum al veel bereiken rondom het oog, of als basis gebruiken. Hyaluron en probiotica zijn enorm aanbevolen voor de oogzone. Je kan daarbovenop een extra laagje van een specifiek oogserum aanbrengen.

Moet ik na het serum nog een dag of nacht crème aanbrengen ?

Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar in regel adviseren we altijd je serums in te sluiten met een crème. De dag of nacht crème brengt balans in je huid hydratatie niveau, en geeft je huid het verzorgde, comfortabele gevoel.

 

Het mag dus gezegd én herhaald worden: dankzij de actieve ingrediënten in serums bereik je daadwerkelijke huidverbetering en huidverjonging. Een serum tilt jouw verzorging naar een hogere level ! Benieuwd naar onze serums en wat ze kunnen doen voor je ? Ik selecteerde 5 musthave antiage serums. 🤍 Enjoy ! Liefs, Kris 

 

 

OOK INTERESSANT VOOR JOU:

Top musthave ANTI AGE serums: bekijk onze top 5 serums hier

Probiotica bacteriën, dé oplossing bij huid barrière problemen (acné, schilfers, roodheid ea)

Excellence by Nannic: powerful serums voor intense anti age

Verbeter je huid met hyaluronzuur: tips op de blog

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.