Wat kan je doen aan pigmentvlekken en hoe kan je ze voorkomen ?
Waarom krijg ik steeds meer pigmentvlekken? Wat helpt het beste tegen pigmentvlekken ? Is er een wondermiddel ? En hoe kan ik bruine vlekken voorkomen ?
Dat zijn de vragen die ik meest krijg, want heel veel mensen krijgen te maken met bruine vlekken in het gelaat. En binnen de huidverzorging is pigmentatie een groot onderdeel, want bruine pigmentvlekken verstoren de egaliteit van onze huid, doen ons ouder lijken dan we zijn en daar willen we wat aan doen !
Mijn antwoord op de vragen rond pigmentvlekken is trouwens afhankelijk van het seizoen: in de zomer ben ik vooral actief bezig met beschermen en zonneschade beperken, in de winter ga ik voor herstel met peelings en actieve depigmenterende ingrediënten. Het beste advies rond pigmentvlekken gaat dan ook over de seizoenen heen.
Waarom krijg je pigmentvlekken?
De zon: bron van warmte, stimuleert het hormoon vitamine D én is een super boost voor ons humeur, maar ook de grootste boosdoener als het gaat over het ontstaan van pigment. Te veel zon veroorzaakt DNA schade, wat leidt tot pigment vorming of bruine vlekken, die steeds vermeerderen in aantal, groter en donkerder worden.
Er zijn meerdere soorten pigmentvlekken die allemaal een vorm zijn van hyperpigment of teveel pigment op een hoopje: sproeten, zonnevlekken, melasma, levervlekken, ouderdomsvlekken, zwangerschapsvlekken.
Sommige pigmentvlekken ontstaan eerder door hormonale invloeden of verschijnen gedurende het genezingsproces door overgevoeligheid, maar één ding is zeker: de meeste bruine vlekken ontstaan door de zon en élke pigmentvlek wordt donkerder door UV.
Hoe ontstaan bruine pigmentvlekken ?
Onze huid bevat melanocyten: dat zijn pigment (melanine) producerende cellen. Die zitten in de onderste laag van de huid, en geven pigment af aan andere cellen. Wanneer de pigmentdistributie ontregelt geraakt, gaan er zich ophopingen of clusters vormen, en daardoor zie jij bruine vlekken ontstaan.
Iedereen kan last hebben van pigmentvlekken, en dit kan reeds vanaf jonge leeftijd. Meestal zie je deze vlekken meer op zones waar er meer zonneblootstelling is, zoals gezicht, decolleté, handruggen, onderarmen. We leggen dus best focus op voldoende UV bescherming.
Het hele concept van melanine productie en afgifte in jouw lichaam is trouwens ENORM complex, en wordt beïnvloed door veel factoren: naast zon spelen ook leeftijd, medicatie en hormonen grote rollen, maar ook zonnebank (uva + uvb) en alcohol based producten zoals parfum.
Kan pigment vanzelf verdwijnen?
Sommige soorten pigmentvlekken kunnen na een tijd vanzelf weer verdwijnen. Zoals:
- melasma en zwangerschapsmakers: pigmentvlekken die ontstaan door hormonale schommelingen kunnen bijna even plots verdwijnen als ze gekomen zijn. Dit soort van pigmentvlekken zijn gerelateerd aan je hormoonbalans en herstellen zich vaak wanneer de hormonale status verandert.
- hyperpigment door gevoeligheid: heb je ooit al eens gekrabt aan een wondje of een pukkel, en zag je nadien op dat plaatsje een bruin vlekje ? Dit soort van hyperpigment ontstaat door gevoeligheid, en trekt meestal na geruime tijd weer weg
Maar de meeste, zongerelateerde pigmentvlekken, gaan niet zomaar weer weg. Integendeel, ze vermeerderen met de leeftijd. Enkel medische ingrepen (zoals lasers of specifieke agressieve medische crèmes) of een betere dagelijkse en aangepaste verzorging kan dit soort pigmentvlekken aanpakken.
Kan je zelf pigmentvlekken verwijderen?
Ja ! Je kan zelf thuis heel wat ingrediënten inzetten om bestaande pigmentvlekken te verminderen, en je huid weer veel egaler te maken. Ga vooral niet zelf experimenteren met druppels citroensap, tandpasta of appelazijn: weet dat dit soort van huis-tuin-keuken tips de huid barrière beschadigen, je huid nog gevoeliger maken, en pigmentvlekken sterk kunnen verergeren.
Ik geef je hier een aantal tips mee die jij thuis kan toepassen, zodat je op een veilige manier je pigment kan aanpakken. En alhoewel je dus veel kan doen aan bestaand pigment (mits geduld), is preventie nog beter.
Wat kan jij doen aan pigmentvlekken: tips voor betere verzorging thuis
Wanneer pigmentvlekken zichtbaar worden op je gezicht, je decolleté of je handen, kan je aan de slag met huidverzorging om bruine vlekken te verwijderen en onder controle te houden, zodat je huid egaler wordt en blijft op zeer lange termijn.
Je hebt er in de regel vier dingen voor nodig: peelings, antioxidanten, bescherming en geduld.
Tip 1: peel dode huidcellen en pigment weg
Een chemische peeling heeft drie grote voordelen voor je teint:
- vermindert de opeenhoping van dode huidcellen die je huid dof en grauw maken
- de peeling breekt het opgehoopte pigment af
- depigmenterende ingrediënten kunnen dieper pigment bereiken als de ruwe toplaag fijner, en dus meer doorlaatbaar wordt
Je kan alle pigmentvlekken behandelen met een peeling, ook melasma, maar niet elk type chemische peeling is daarvoor geschikt. Kies:
- het super veilige salicylzuur in deze White Willow Bark Peeling waarmee je zelfs de gevoeligste huidjes kan peelen
- het fruitzuur glycolzuur in deze Luminous Brightening Night Werkt in op vlekken: glycolzuur ondersteunt de natuurlijke celvernieuwing van de epidermis en verspreidt de melaninecellen, zodat de kleur van pigmentvlekken lichter wordt.
Zet vooral in de winter volledig in op peelings, en gebruik je peeling in mindere frequentie in de zomer. Blijven peelen is de boodschap maar doe het op een veilige manier.
Tip 2: gebruik antioxidanten
Onmisbaar bij het tegengaan van pigmentvlekken en het herstel van een frisse teint: voeg antioxidanten toe ! Bij antioxidanten is er maar 1 regel: more is .. more.
Wat zijn antioxidanten en waarom hebben wij ze nodig ?
Vrije radicalen (schadelijke bij processen van onze lichaamschemie – vergelijk het met de uitstoot van uitlaatgassen bij een auto) ‘beroven’ onze gezonde cellen zodat DNA schade ontstaat, wat leidt tot oxidatieve stress, wat op zijn beurt dan weer leidt tot meer collageen afbraak, DNA schade en cel mutatie, verlaagde weerstand etc.
Tegenhanger van de vrije radicalen en de oxidatieve stress zijn: de antioxidanten. Ze beschermen tegen negatieve invloeden van buitenaf, vooral schade door de zon. Hoe meer antioxidanten, hoe minder schade. Dankzij antioxidanten draaien we DNA schade terug, en pakken we de vorming van pigmentvlekken (en andere huidveroudering) aan, en dat kan zowel intern als extern.
Antioxidanten helpen bij het verminderen van pigmentvlekken
Eén van de belangrijkste en bewezen ingrediënten die invloed heeft op pigment, is vitamine C. Deze antioxidant is aanwezig in depigmenterende serums en wordt vaak gebruikt als drager bij drinkbaar collageen (helpt bij opbouw van eiwitten).
Een specifiek Vitamine C product toevoegen aan je routine, zal de pigmenten mee helpen balanceren en je teint een mooie frisse glow geven. Je vindt meerdere Vitamine C producten in deze collectie, en dit is mijn topfavoriet: Ferulic Vit C+ DMAE. Dit serum is zeer krachtig en de andere ingrediënten helpen de fotoveroudering te vertragen.
Extra voordeel: Vitamine C is niet fotosensitief, je kan dit producten dus winter en zomer gebruiken op een veilige manier.
Andere super tip: dit drinkbaar collageen bevat zoveel antioxidanten, dat pigmentvlekken er zichtbaar door verminderen. Luminous Gold is een wonderlijk collageen supplement dat DNA schade terugdraait:
• Remt de vorming van schadelijke vrije radicalen in je huid
• Beschermt de huid specifiek tegen zonneschade van UVA en UVB
• Vermindert pigmentatie en melasma
• Voorkomt vroegtijdige huidveroudering
• Beschermt collageen en hyaluronzuur
Dit collageen werkt ! Dat is bewezen én zichtbaar. Deze dame deed de test én maakte foto’s, na 63 dagen zie je duidelijk verbetering in zowel huidspanning, huidvolume, en pigmentatie !
Tip 3: smeer zonnecrème elke dag
We all know it … but do we do it ? Spf elke dag is noodzakelijk ! Smeer jij elke dag SPF, dan zie je heel snel je huidkwaliteit en egaliteit verbeteren.
Preventie is alvast de beste bescherming tegen pigmentvlekken. Smeer elke dag voldoende SPF, ook in de winter en vermijd direct zonnecontact waar je kan.
Na de zon: kalmeer en herstel de huid barrière na elke zonnecontact met ingrediënten als probiotica of niacinamide (vitamine B3). Wie deze tips in acht neemt vanaf jonge leeftijd, zal op lange termijn minder (of geen) bruine vlekken ontwikkelen.
SPF of sun protection factor helpt je om pigment vlekken te vermijden, mits:
- Smeer 30 minuten voor je eerste zonnecontact
- Herhaal: elke 2-3 uur
- Smeer ook als je de ganse dag voor de pc zit (blauw en wit licht)
- Kies factor 30 of 50 en breedspectrum (uva, uvb, hev, pollutie)
- Minerale Make-up kan tot spf 50 bevatten, toch reken je best niet alleen op de minerale spf om de huid voldoende te beschermen. Gebruik eerst een zonnecrème, en dan pas je sunbrush aanvullend.
- Make-up aangebracht ? Kies voor een zonnecrème in spray, die je ook na make-up kan gebruiken.
- Draag altijd een hoed of pet en zonnebril buiten, en een witlicht blocker binnen (pc, gsm)
Er zijn verschillende soorten zonnecrèmes en sprays om uit te kiezen, bekijk onze collectie SPF.
Tip 4: geduld !
Als je de vorige drie tips hebt gelezen, weet je nu dat pigmentvlekken aanpakken een kwestie van volhouden is, en geduld. Peel een ganse winter, bescherm elke dag, gebruik altijd antioxidanten, ga verantwoord om met zon. Geef dat 365 dagen en vergelijk dan je foto's van dag 1 tov dag 365: je ziet een frisse, gladde en egale huid (die er jonger uitziet).
Ook interessant voor jou:
Lees meer: wat kan je doen aan een zwangerschapsmasker ?
Ontdek: producten die je kan inzetten om pigmentvlekken te behandelen
Vermijd zonneschade en pigmentvlekken: hoe bescherm je jezelf tegen verbranden in de zon?
Euromelanoma: check je vlek en spoor huidkanker tijdig op
Luminous Gold: collageendrank met antioxidanten die beschermen tegen zonneschade