Hoe zorg je ervoor dat je huid niet verbrandt in de zon I Skincare Boulevard

Bescherm je huid tegen verbranden in de zon

De zon schijnt en jij wil profiteren van de zalige warmte en het helende effect van zonnestralen op je huid. Hoe kan jij onbezorgd genieten van de zon, zonder risico op het verbranden van gezicht en je huid? Hoe vermijd je zonneschade zoals dehydratatie, roodheid, rimpels en vlekken?  In deze blog vertel ik waarom je sneller verbrandt als je huid niet gewend is aan de zon, en wat je best wel of net niet doet om je huid te beschermen tegen verbranden.

 

OVER DE AUTEUR:  Kris Schoeters is ondernemer, skin expert en gepassioneerd bezig met huidverzorging op een natuurlijke manier. Haar doel: iedereen beter leren smeren. Want een mooie huid, die begint thuis in de badkamer. Meer weten ? Lees het verhaal van Kris.

 

De zon schijnt, en dus gaat iedereen naar buiten. Wandelen, fietsen, terrasjes, weekendjes: zalig. En dus komt jouw huid in direct contact met langdurige straling van de zon. Als je niet gewend bent aan de zon en je huid is (nog) bleek, dan loop meer risico op zonneschade. Je huid verbrandt, ze wordt rood, droger en zeer gevoelig. Deze zonneschade leidt tot versnelde huidveroudering, en dat zie je aan: bruine pigmentvlekken, meer fijne lijntjes, rimpels en huidverslapping. Zonneschade verhoogt per direct ook het risico op huidkanker.

Waarom verbrand je in de lente, in het voorjaar ? 

Aan het begin van de lente is je huid geen zon meer gewend. Het minste zonnecontact leidt tot roodheid. Op een prille lentedag kan je huid dus al snel verbranden. En een huid die verbrandt, loopt zonneschade op, ook al was het maar een uurtje, of maar een klein beetje rood.

Kan je huid wennen aan de zon ?

Ja zeker, gewenning aan de zon kan je opbouwen. Start met 10 minuutjes zonnecontact mét spf (nooit zonder), en bouw elke dag wat meer op. Als je je huid langzaam laat wennen, verbrand je later minder makkelijk, en zal je huid weerbaarder zijn tegen schade van de zon. 

Mag ik onder de zonnebank gaan om al voor te bruinen ? Kan de zonnebank mijn huid laten wennen aan de zon ?

100 % nee. De zonnebanken van vandaag hebben een mix van fosfor waardoor ze, net als de zon, een combinatie van UVA en UVB geven. En die hoge dosis straling krijg je per direct in korte tijdspanne binnen. Met andere woorden: ook onder de zonnebank loopt je zonneschade en DNA schade op. Er zijn zelfs studies die beweren dat het huidkanker risico tot 75% oploopt, vooral bij mensen die zonnebanken voor hun 35ste.

Welke huidskleur verbrandt het snelst ?

Hoe lichter je huid, hoe minder weerbaar je bent tegen de zon. Wie van zichzelf al een beetje een natuurlijke tint heeft, vanaf huidtype 3 dus, mag zeker niet aannemen dat je daardoor geen zonneschade kan oplopen. Iedereen verbrandt in de zon ! Zelfs mensen met een donkere huidskleur zullen verbranden en zonneschade oplopen, al duurt het langer dan bij iemand met een lichtere huidskleur. 

 

Tips zodat je niet verbrandt in de zon

DNA schade, huidveroudering en verhoogd risico op huidkanker: dat zijn minder fijne gevolgen van de zon. Terwijl de zon ook lekker warm is en heel wat andere voordelen heeft: op je humeur, op je vitamine D, en op je algemeen welzijn. Hoe pak jij dat dan best aan, dat zonnecontact ?

 

1. SPF SPF SPF

Meest belangrijke factor (haha factor): Sun Protection Factor. Er zijn voldoende opties: zonnecrèmes of zonneserums, je kan ze smeren of sprayen. Ga voor een allrounder, of kies een specifieke zonnecrème voor je huidtype (vb: vette huid, acné of droog). 

Eindig je ochtendroutine altijd met een laag SPF. Je kan deze best aanbrengen na je dagcrème en voor je make-up. 

Opgelet: breng 30 minuten voor je de zon in gaat, je spf aan. De beschermende werking van de factor heeft de tijd nodig om je huid klaar te stomen voor optimale bescherming. 

☀😎☀ Welke spf kies jij ?

Tip: deze Sunny Side of Things zonnecrème met spf 50 is geschikt voor elke huid, en hydrateert terwijl ze je huid beschermt met gezonde zonnefilters.

Graag nog meer zonnecrèmes om uit te kiezen ? Vind de zonnecrème die bij je past op onze zonnecrème inspiratie pagina.

2. HERHALING is de belangrijkste factor extra gedurende de dag (en laat je niet verrassen)

Wat kan die verrassing dan wel zijn ? Dat je onverwacht een zonnig terrasje gaat doen, en jouw SPF van een aantal uren geleden niet meer voldoende 'actief' is. Want herhalen elke 2-3 u is absoluut aan te raden, maar wat als je onverwachte plannen hebt ?

Daarom is het slim altijd een spray mee te nemen onderweg, on the go als het ware. Zo kan je je zonnecrème eenvoudig bij sprayen, waar je ook bent, zonder je handen vuil te maken, zelfs over je make-up. 

Hoe handig ! Tip: daarvoor bevelen wij deze UV-SHIELD spf 20 zonnespray van harte aan. Met extra antioxidanten: dus nog meer bescherming tegen rimpels en huidveroudering, en voldoende klein (50 ml) om in je handtas of jaszak te passen. Ook een optie: neem een zonnepoeder met SPF 50 mee, en poeder bij.

3. Bouw op en let op het signaal 'zonneschade start'

Wie een lichtere huid heeft van nature (de klassieke huidtypes 1 en 2 vooral) zullen heel snel het signaal 'zonneschade start' zien. Dat is: roodheid omdat de huid verbrand is. Wie van nature al een tint in de huid heeft of mensen met een donkere huid, krijgen dit signaal ook, enkel duurt het meestal iets langer voor ze rood worden. Ook wie een donkere huid heeft, loopt zonneschade op !

Wanneer je huid rood wordt, schiet het verdedigingsmechanisme van je huid in gang: roodheid is het signaal dat pigmentatie aanmaak van start gaat. Dit is een automatisch proces van onze huid, om onze cellen te gaan beschermen tegen de schadelijke impact van uv. 

Wie graag een bruin kleurtje wil, zal nu denken: aha ! Daar start mijn bruine kleurtje. We kunnen je daar geen ongelijk in geven. Maar opgelet: te veel en te lang verhoogt de zonneschade - weet je nog wat zonneschade is ? Rimpels, huidverslapping en pigmentvlekken, en veel meer risico op huidkanker.

Luister naar je huid (you know what I mean), en bouw je zonnecontact op. Ga elke keer als je rood begint te worden uit de zon. Begin met 10 minuutjes of een kwartiertje per dag, en vertrek vanaf daar. 

Tip: verzorg je huid aansluitend met een kalmerend en herstellend product zoals Synbiotic Skincare voor het gezicht en Foam Tastic Things hydraterend schuim voor het lichaam. 

4. Let op je timing, in elke seizoen

Hoe meer richting zomer maanden, hoe hoger de zon klimt. Hoe hoger de zon, hoe straffer de straling. Hou er rekening mee dat de grootste zonneschade risico's liggen tussen 11-15u.

Veel mensen gaan ervan uit de eerste lentezon tijdens middaguren minder invloed heeft dan in een zomerperiode. Opgelet: toch wel ! Voorzichtigheid geboden dus, ook op een frissere dag in het vroege voorjaar met veel zon.  

OEPS. Wat als je graag eens gaat wandelen, maar niemand bij de hand hebt om je rug en schouders in te smeren ? Heb ik deze supertip: Take Things Easy in 200ml spray, kan je in alle richtingen gebruiken (zelfs ondersteboven) en zo spray je zelf je volledige rug en benen in.

 

5. Be on trend: zonnebril, zonnehoed, lippenbalsem met spf

Be the stylish one (en daarmee meteen de slimste) in de zon, tover uit jouw handtas: 

- een coole zonnebril (UV 400) die je ogen en dan vooral die gevoelige dunne huid errond beschermt, 

- een toffe zonnehoed of pet die diep over je snoetje schaduw geeft;

- een al dan niet gekleurde spf lip balm om je lippen te beschermen en hydrateren. Tip: check de 3d Miracle Lip Balm (en kies je kleur)

 

OOK INTERESSANT VOOR JOU:

Kies de zonnecrème die best bij je past: bekijk onze zonnecrème inspiratie pagina

Bekijk onze volledige collectie ZON: zonnecrèmes, zelfbruiners, aftersun

Voor, tijdens en na de zon: bescherm, herstel en kalmeer je microbioom met probiotica bacteriën. Met Synbiotic Skincare hou je de natuurlijke laag van bacteriën op je huid in topconditie.

☀👉🏻 Into tanning, maar niet into zon ?

Voor wie graag heel natuurlijk een kleurtje opbouwt, zonder zon en zonder fake tan: ontdek SuperSunicEPIBRONZE. Deze lotion smeer je elke dag, om je eigen melanine te activeren. Of gebruik een paar druppels van de Santa Monica zelfbruinende druppels en meng met je crème.

Toch liever een snel een bruine kleur met fake tan ? Kies dan voor de SuperSunic Towelettes zelfbruiner doekjes, voor snel effect.

Wij verwijzen je graag ook nog eens naar de site van Stichting tegen Kanker, om awareness rond preventie tegen huidkanker te boosten: https://www.kanker.be/kankerpreventie/huidkanker-voorkomen-slim-de-zon

 

Terug naar blog