Wat is couperose Skincare Boulevard

Wat is couperose en hoe kan jij je ertegen wapenen ?

Hele fijne rode adertjes op je neus of wangen gezien ? En worden ze nog meer zichtbaar in de winter, als het weer koud en guur is ? Dan heb je waarschijnlijk verwijde aders, of couperose. Een totaal onschadelijke aandoening, maar eentje die wel kan zorgen voor rode vlekken, en soms erg ontsierend kan zijn. Waar komt die couperose vandaan, en hoe kan jij je ertegen wapenen ?

Wat is couperose ?

Couperose, veelgebruikte term voor zichtbare bloedvaatjes of gesprongen aders in het gelaat, is een huidaandoening waarbij je - soms kleine en fijne, soms erg grote - rode of paarse bloedvaten op de huidoppervlakte ziet.

 

Deze zichtbare bloedvaten zie je meestal op of vlak naast en onder de neus, op de wangen, maar ook op de kin en zelfs voorhoofd. Door couperose kan je een rode waas hebben, ook diffuse roodheid genoemd, waardoor je continue rode wangen (blozen) kan hebben, en je wordt makkelijk rood.

 

Doe de test: als je een glas tegen je wang of neus drukt, en de roodheid verdwijnt heel even en komt nadien gewoon weer terug wanneer je het glas weghaalt, dan gaat het over de overdruk op de bloedvaten en dus couperose.


Waarom krijg je couperose ?

Hoe couperose ontstaat is niet 100% exact gekend. Er zijn sterke aanwijzingen dat het voorkomen van couperose te maken heeft met het bindweefsel in de bloedvaatjes. Wanneer de bloedvaten uitzetten, onder invloed van bijvoorbeeld warmte of zon, is het bindweefsel niet elastisch of sterk genoeg om nadien terug te krimpen.

 

Wie krijgt couperose ?

In de meeste gevallen ontstaat couperose na je 30ste, treft vaker vrouwen dan mannen en komt meer voor bij mensen met een lichtere huid, en meer bij mensen met een dunne huid.

 

Wat is het verschil tussen rosacea en couperose ?

Wie rosacea heeft, heeft meestal ook couperose. De roodheid en de aders komen bij beide voor. Rosacea is een ontstekingsziekte, waarbij je de roodheid niet kan wegdrukken, en daar zie je bijkomend ook een soort van puistjes – waardoor rosacea vaak verward wordt met acné - en vaak fellere roodheid.

 

Wat is de oorzaken van couperose ?

De exacte oorzaak is niet altijd makkelijk te achterhalen. Couperose is vaak het resultaat van één of meerdere van deze mogelijke oorzaken:


  • Genetica: een familiegeschiedenis van couperose of rosacea kan de kans op het ontwikkelen van verwijde bloedvaten vergroten.
  • Zon: langdurige of overmatige blootstelling aan ultraviolette (UV) straling van de zon of zonnebanken breekt collageen af, en doet zowel de huid als de bloedvatwanden verzwakken en draagt bij aan de ontwikkeling van couperose.
  • Pollutie van de lucht: uitlaatgassen, industrie, stuifmeel en sigaretten
  • Hormonale veranderingen: hormonale schommelingen, zoals tijdens de menopauze of zwangerschap
  • Extreme temperaturen: zowel gure koude als hitte
  • Andere invloeden: zoals alcohol, medicatie, het eten van kruidig voedsel, bepaalde parfums, maar ook natuurlijke huidveroudering en huidschade; veroorzaakt door een krasje op de huid of te harde of agressieve reinigingsproducten of tools
  • Onder stress of als je je drukt maakt (zoals bij een ruzie) gaat de bloeddruk de hoogte in en dit heeft invloed op de aders

Kan je couperose verwijderen ?

Een populaire methode is het gebruik van laserstralen om couperose te behandelen. Alhoewel de adertjes vaak verdwijnen na de therapie, is de kans op nieuwe adertjes groot omdat de oorzaak niet is aangepakt, of soms niet kan aangepakt worden.

 

Kan je couperose camoufleren ?

Een snelle oplossing is het gebruik van make-up, en dan vooral groene tinten die rood maskeren.

 

Kan je couperose behandelen met een crème ?

Naast medicinale crèmes die couperose en roodheid (tijdelijk, tijdens het gebruik ervan) kunnen onderdrukken, zijn er specifieke couperose crèmes die ondersteunend werken en de situatie van zowel de aders als gevoeligheid en rode vlekken kunnen verbeteren. Er bestaan ook maskers die je huid algemeen kalmeren, én producten met goede bacteriën die je microbioom herstellen.

Belangrijk om te onthouden: de aanzet tot couperose ontstaat aan de binnenkant, dus heb geduld en geef je verzorging kans en tijd.

☝🏻 Wil je iets doen aan couperose ? Dit zijn onze product tips voor de specifieke zone met roodheid en aders:

1. Venatrix Couperose: het serum voor de aders

Venatrix Couperose is een zeer actief serum, effectief tegen alle soorten van roodheden op het gelaat, zoals couperose, gesprongen adertjes en bij rosacea.

2. Recovering Calming Mask: kalmeert de huid en reset het collageen

Recovering Calming Mask is een kalmerend masker is geschikt voor de vochtarme, gevoelige tot ultra gevoelige huid, met roodheid en irritatie, ook voor de droge tot zeer droge huid. Dit masker kalmeert inflammatie, vermindert branderig gevoel en herstelt de weefsels.

3. Epithelium: SOS serum

Epithelium serum is enorm zacht voor de beschadigde en gestreste huid, en heeft de capaciteit om de huid snel te kalmeren en herstellen. Het serum is zeer effectief bij huidschade, bij rode vlekken, irritaties, huidirritaties met schilfers ed. Breng aan op de ontstoken rode zones om te kalmeren.

4. Concealer MINT: snelle oplossing bij roodheid

 Groen balanceert rood, en met deze Mint Concealer stick cover je aders, rode vlekken en rode wangen. Stip aan, en werk af met een laagje make-up.

5. Collageen supplement: versterk je bindweefsel van binnenuit

Dit collageen supplement vult de collageen voorraden aan. Red Carpet bevat collageen type 1: en dat werkt op huid, haren, nagels én bindweefsel. 


OOK INTERESSANT VOOR JOU:

Deze dingen vermijd je best als je een gevoelige huid hebt (blog)
Tip: hydrateer je huid om acné en gevoeligheid te verminderen (blog)
Ontdek: de collectie voor de gevoelige huid

Terug naar blog