Deze dingen vermijd je best bij een gevoelige huid Skincare Boulevard

Vijf dingen die je best kan vermijden als je een gevoelige huid hebt

Als we spreken over een gevoelige huid, denkt iedereen meteen aan roodheid. En alhoewel roodheid en irritatie bovenaan het lijstje staan, zijn er nog meer uiterlijke tekenen die verklappen dat je huid gevoelig is. Ik vertel je in deze blogpost hoe gevoeligheid ontstaat, hoe die eruit kan zien en wat jij best kan vermijden als je een gevoelige huid hebt.

Hoe weet je of je een gevoelige huid hebt ?  

Wat zijn de kenmerken of symptomen van een gevoelige huid ? Je huid vertelt je iets over jezelf en je kan zien of je gevoelig bent als je - regelmatig of permanent - één of meer van onderstaande huidreacties in deze opsomming bemerkt:
  1. Roodheid, irritatie, jeuk, branderigheid, pijn, zwelling. Kunnen zowel acuut voorkomen als op langere termijn opbouwen. 
  2. Ontstekingen - inflammatie die zich uit in: puistjes en pukkels, actieve acné maar ook pigmentvlekken die door ontstekingsreacties getriggerd worden (hyperpigment) en schilferige roodheid en adertjes.
  3. Natte of droge schilfers (nat bij de vettere huid, droge bij de droge huid) beiden vaak in combi met een ruwe en grauwe huid

 Je huid barrière geraakt verzwakt waardoor overgevoeligheid kan optreden, en waardoor problemen steeds lijken te verergeren.

Wat kan een gevoelige huid veroorzaken ?

Er zijn, net als uiterlijke tekenen die gevoeligheid aanduiden, heel wat redenen die aan de basis liggen:

  • huidtype,
  • genetica,
  • overgevoeligheid aan een ingrediënt,
  • parfums en alcohol op de huid,
  • UV contact,
  • te harde aanpak van de huid,
  • verkeerde producten gebruiken voor je huidtype,
  • hormonale schommelingen en medicatie,
  • producten gebruiken te lang na vervaldatum van je product,
  • voedingspatronen en lifestylegewoontes die invloed hebben op je immuunsysteem 

Herhaaldelijke verkeerde actie op een anders perfect normale huid, zoals het continue toepassen van niet-aangepaste behandelingen of ingrediënten, kunnen op lange termijn leiden tot een chronisch probleem van gevoeligheid.

Kan je een gevoelige huid minder gevoelig maken ? Hoe kom je van een gevoelige huid af ?

De huidreacties die getriggerd worden door ‘gevoeligheid’, zijn zichtbaar op de huid. Soms verschijnen ze naar aanleiding van een aangeboren gevoeligheid, soms na een actie die leidt tot een gevoelige reactie.

Mits een aangepaste levensstijl, aangepaste voeding en het verbeteren van de dagelijkse verzorging, kan je zichtbare problemen op de huid barrière zoals acné, irritatie, pigmentvlekken of natte schilfers, licht tot enorm verbeteren.

👉🏻 Wanneer de huid barrière sterker wordt, krijgt gevoeligheid minder de kans om zich te uiten. Maar ook: wanneer de barrière sterker wordt, verlaagt de reactiviteit en reageer je minder fel en minder snel op interne en externe prikkels. 👉🏻 Wie last heeft van een gevoelige huid, kan best eerst actie ondernemen om bestaande prikkels te beperken, zodat je bestaande gevoeligheid niet verder activeert.

 
Vijf dingen die jij best kan vermijden als je een gevoelige huid hebt:

 

1 Vermijd: té is te veel

❌ Alles wat té veel is, overbelast de barrière:
Te veel zon,
Te veel airco,
Te veel make-up,
Te veel reinigen,
Te veel alcohol,
etc

Verzorg je huid elke dag op een aangepaste manier en neem actie om excessen te vermijden. Zonnig terrasje gepland ? Voorzie extra sfp en een zonnehoed. Zit je in koude airco ? Breng meer hydratatie aan en zorg dat je huid niet uitdroogt. Je vindt meestal een oplossing voor elke situatie.

2 Vermijd: de harde reinigingsaanpak


Een praktijkvoorbeeld: Saskia heeft een gevoelige huid, rode vlekken én last van een glimmende T-zone, zwarte punten, en schilfers. Haar onzuivere huid stoort haar enorm, dus wat doet zij ? Ze gaat stevig te werk om haar huid proper te maken, en gaat elke dag scrubben met een korrelscrub. Want die huid moet schoon, die poriën diep gereinigd en pukkels en glimmende huid weg. Als Saskia nadien nog veel meer rood ziet, vermoed ze dat het een teken is dat ze goed gescrubd heeft.

❌ Oeps: wist je dat overmatig en te hard scrubben jouw huid volledig in overdrive brengt ? Door het drastisch weghalen van de nuttige barrière laag van vetten en dode huidcellen, breng je extra schade toe aan de huid. Resultaat: meer roodheid en huid irritatie, en als tegenreactie zal jouw huid nog meer talg en schilfers aanmaken. Omdat je de goede bacteriën op je huid ook mee weg scrubt, krijgen slechte bacteriën snel de overhand: et voila, er ontstaan pukkels. Je huid wordt nog net iets gevoeliger want de huid barrière heeft schade opgelopen.

Tip: vervang je korrelscrub door een BHA of salicylzuur product, dat zorgt voor een chemische exfoliatie waarbij de overtollige dode huidcellen en onzuiverheden heel gecontroleerd, veilig en zacht worden verwijderd zonder verdere schade. Salicylzuur kalmeert tegelijk ook de gevoeligheden. Aanrader: WHITE WILLOW BARK PEELING MASK bevat natuurlijk salicylzuur en is nu al de favoriet van velen !

👉🏻 Wil je toch graag af en toe scrubben ? Gebruik dan een ultra zacht product zoals deze Silky Smooth Exfoliator, ga niet duwen of schuren en hou het bij maximum 1 x per week.

👉🏻 Liever nog: kies voor softscrubben. Hiermee haal je veilig, zacht en dagelijkse overtollige huidcellen weg, zonder enige schade. Zelfs bij de allergevoeligste huidjes. Softscrubben doe je met een natuurspons. Bekijk deze ideale softscrub sets per huidtype.


3 Vermijd: uitdrogende producten

Wie last heeft van pukkels en teveel talg, grijpt snel al ns naar een uitdrogende (talgregulerende) wasgel, en werkt nadien de vette zones verder af met een tonic of lotion, die de laatste resten talg verder weghaalt. Vaak zijn deze specifieke wasproducten extra uitdrogend, om de huid volledig te ontvetten.

Wist je trouwens dat er ook pukkeltjes kunnen ontstaan bij mensen met een droge huid ? Vaak is dat eerder gerelateerd aan dehydratatie, maar de actie van de persoon is vaak dezelfde: zelfs met een droge huid kiezen de meeste mensen voor een acné product, in de veronderstelling dat hun pukkels moeten uitgedroogd worden. Of ze gaan meer en extra hard scrubben (zie punt 2).

Maar ook andere, meer algemene producten voor alle huidtypes, bevatten soms alcohol en drogen je huid uit. Micellair water bijvoorbeeld, of reinigingsdoekjes, maar ook bepaalde specifieke formules. Rozenwater is een top reinigend product, maar aan de (goedkopere) variant wordt vaak alcohol toegevoegd. En dat type rozenwater gaat dan weer wel je huid uitdrogen. Aanrader: puur biologisch rozenwater heelt je huid.

❌ Alle producten die je huid uitdrogen, maken je huid ook gevoeliger. 

Uitdrogen leidt tot een kartonachtige, trekkerige huid, die onaangenaam en opgespannen aanvoelt. Roodheid en inflammatie wordt daardoor gestimuleerd. Je huid kan (tijdelijk) te warm aanvoelen, en het duurt enige tijd voor je huid herstelt. 

👉🏻 Pak dehydratatie aan met vochtinbrengers, en één van onze favoriete is de Pure Ha Trio. Dit is het puurste hyaluronzuur, wordt door elke gevoelige huid verdragen, en gaat diep in de huid vocht aantrekken en vasthouden en maakt de huid weer soepel en aangenaam glad.


4 Vermijd: UV

❌ Yep, want UV licht of zonlicht irriteert de huid, stimuleert oververhitting (verbranden), is daarnaast een ware goede-bacterie killer, en droogt de barrière uit (opwarming = verdamping) én stimuleert de verhoorning van de huid. Resultaat: je huid wordt roder en gevoeliger, meer vochtarm, ruw, geïrriteerd, en krijg een dikkere toplaag van schilfers. 

Het is dan ook aan te raden om ALTIJD spf te gebruiken. Ja, ook in de winter als je binnen voor je pc zit (wit-blauw licht!), en vooral in lente-zomer-vakantie seizoen: herhaal meerdere malen per dag. Zorg ook voor bescherming tegen direct UV contact met een zonnehoed en bril. Té warm ? Zoek een koelere plaats op om indirect verdamping te vermijden, en drink voldoende water.

Tip: deze SPF producten zijn toppers winter en zomer. Bekijk de SUNNY en de UV SHIELD Spray.


5 Vermijd: Lifestyle factoren

❌ Deze factoren beïnvloeden de huid barrière en kunnen gevoelige reacties stimuleren:

  • Stress, piekeren, negatieve emoties
  • Tekort aan slaap; of continue verstoorde slaap
  • Voeding zoals geraffineerde suiker, ongezonde vetten, zuivel en ook: alcohol
  • Medicatie
  • Slechte luchtkwaliteit
  • Reizen (vliegtuig)


Misschien kan je niet al deze factoren onder controle houden. Slapeloze nachten omdat je baby huilt: dat hoort er bij. Probeer toch enige routine te krijgen in je voedingsplan, ga bewuster om met je gedachten, zoek naar supplementen die je vertering en systeem kunnen aanvullen. Bekijk onze voedingssupplementen en vitamines hier.


❗ EXTRA TIP

Preventief werken aan je huid kwaliteit en de weerbaarheid van je huid barrière, is een absolute aanrader. Door de bacteriën op je huid in betere staat te houden, verhoog je de weerbaarheid en verlaag je reacties.

Voeg daarom dagelijks goede bacteriën toe aan jouw huid. Ze verlagen het risico op ziektekiemen, kalmeren en herstellen jouw huid, en maken deze weerbaarder. Goede bacteriën, oftewel probiotica, vind je in Synbiotic Skincare.


OOK INTERESSANT VOOR JOU:

Hier bij Skincare Boulevard houden we rekening met alle vormen van gevoeligheid, of tekenen van de beschadigde huid barrière in de verzorging van de huid. Zoek steeds een balans in de aanpak van jouw huid, en aangezien iedereen uniek is, is een plan van aanpak op maat dan ook aan te raden, ook al ben je pas 16 of 20 jaar oud, of ben je al 60. 

Voor een plan op maat: start jouw gratis huidtest. 

Bekijk de collectie voor verzorging van de gevoelige huid.

Terug naar blog