Hoe kan je het microbioom van de huid herstellen Skincare Boulevard

Herstel je huid microbioom voor een stralend gezond resultaat

De wereld waarin wij leven bestaat uit triljoenen bacteriën, en wij als mens leven daarmee samen in harmonie. Ons lichaam is onderdeel van het bacterieel universum en wijzelf vormen ook een wereld van flora: de meeste gekende zijn de bacteriën in onze darm, en we hebben ook een soortgelijk ecosysteem op onze huid. Dat noemen we het microbioom van de huid.

Hoe meer evenwicht in de bacteriële flora op onze huid, hoe gezonder de huidbarrière en hoe beter onze immuniteit. Door slechte invasieve bacteriën, versterkt door invloeden als uv-straling, geraakt ons huidmicrobioom uit balans, en dat merk je meestal aan huidproblemen als: 

 • een trekkerige huid,
 • onzuiverheden en acné,
 • droge schilfers,
 • rode en geïrritateerde huid,
 • dehydratatie,
 • versnelde huidveroudering.

Je kan de balans in je huid bacteriën terugbrengen, door je huid te verzorgen met respect voor je microbioom, en met biomecare producten en technieken. Hoe dat werkt, vertel ik je graag in deze blog.

 

OVER DE AUTEUR:  Kris Schoeters is ondernemer, skin expert en gepassioneerd bezig met huidverzorging op een natuurlijke manier. Haar doel: iedereen beter leren smeren. Want een mooie huid, die begint thuis in de badkamer. Meer weten ? Lees het verhaal van Kris.

 

 

Wat is het microbioom van de huid ?

De term microbioom verwijst naar alle micro-organismen die in en op ons lichaam leven, en de huid heeft dus ook haar eigen microbioom. Deze eigen huidflora ontwikkelt zich meteen na de geboorte, zodra de pasgeborene in contact komt met het geboortekanaal en de buitenwereld.

Het microbioom van de huid bestaat uit een onzichtbare laag van bacteriën, schimmels en virussen. Het microbioom, in samenwerking met de huid zelf, vormt mee de zuurmantel of beschermingsfilm van de huid. Die samenstelling van deels symbioten (gezonde huidflora, die netjes samenleven) en een kleiner deel pathogenen (slechte bacteriën) is per persoon steeds uniek, even uniek als je vingerafdruk.

De samenstelling van het microbioom van de huid hangt deels af van je genen, van je lifestyle en wordt beïnvloedt door heel wat interne en externe factoren.

Waarom is het microbioom van de huid belangrijk ?

Het microbioom van de huid werkt als een beschermende barrière die zorgt voor het natuurlijk evenwicht van de huid. De verzameling van bacteriën vormt een verdedigingslinie tegen slechte invloeden en is het afweersysteem dat je immuniteit regelt. De beestjes op je huid zijn zoals een leger: ze bewaken de huidbarrière tegen indringers, ze lopen wacht en doen ondertussen nuttige herstellingen en controles.

Een microbioom in balans beschermt de huid, zodat potentieel schadelijke ziektekiemen worden geneutraliseerd. Daarnaast is het microbioom van de huid belangrijk voor de werking en het welzijn van je volledige lichaam.

Zonder deze onzichtbare laag van soldaatjes in de vorm van biologische bacteriën, zou onze huid en aanvullende de darm, hersenen en andere organen overwoekerd worden door slechte virussen.

Wat gebeurt er als het microbioom van de huid uit balans is ?

Wanneer het microbioom van de huid uit balans geraakt, dan verzwakt de huidbarrière. Daardoor krijgen schadelijke bacteriën de overhand. Dat uit zich snel in uiterlijke tekenen als roodheid, irritatie, onzuiverheden, trekkerig gevoel, uitgedroogde plekken met neiging tot atopie, acné.

Ons huid microbioom geraakt verzwakt door invloeden als UV-straling, pollutie, natuurlijke veroudering, alcohol, medicatie en ziekte. Ook slecht voor je microbioom: de verkeerde aanpak tijdens de huidverzorging. Agressieve reinigers bijvoorbeeld, kunnen het microbioom aantasten. Een huid met een onevenwicht ecosysteem geraakt snel geïrriteerd.

  

Hoe herstel je het microbioom van de huid ? 

Breng de balans terug in het microbioom van de huid door je huid aangepast te verzorgen dankzij microbioom – vriendelijke huidverzorging

Biomecare is huidverzorging die, naast je huidtype, ook rekening houdt met je bacteriën. Onder biomecare vallen producten die ingrediënten bevatten als probiotica en prebiotica en daarmee ook gericht zijn op de betere verzorging van de vele beestjes op jouw huid. Maar ook handelingen (zachter liever dan agressiever) vallen onder biomecare. 

Ik heb drie tips voor betere biomecare en herstel van het microbioom van de huid:

 

1. Reinig zacht en vermijd agressieve reinigingsproducten en technieken

Behandel je huid met zachtheid, dat is het key word !

 • vermijd te harde wasgels: ze drogen je huid uit
 • laat reinigingsborstels aan de kant liggen
 • stop met scrubben: zelfs een zachte gezichtsscrub kan je microbioom extra gaan schaden
 • gebruik altijd lauw of handwarm water: te heet of heel koud water zijn beiden irriterend voor je huid
 • wees voorzichtig met het sprayen van parfum: deze maakt de huid gevoelig dus spray op je kledij als je graag parfums gebruikt
 • ga voorzichtig om met het gebruik van huidverzorgingsproducten, en vermijd hoge dosissen actieve ingrediënten. als je huid na aanbrengen erg hard prikt, of lang nabrandt, of rood ziet (en blijft), vermijd dat product 

 

2. Voeg specifieke probiotica en prebiotica toe aan je huidverzorging

Dé manier om een beschadigde huidbarrière te herstellen, is dagelijks meerdere malen smeren met een crème die speciaal ontwikkeld is voor de verzorging van de bacteriën op je huid. Dus kies specifiek voor hydraterende crèmes of andere producten die probiotica en prebiotica bevatten. 

 • Probiotica: verzamelnaam voor alle goede bacteriën die een gezondheidseffect hebben als je ze in een voldoende hoeveelheid toedient. Probiotica aan de huid toevoegen kalmeert de huid, en herstelt het eigen huid microbioom. Probiotica versterken de eigen huid bacteriën, net als een nieuwe lading goede soldaatjes, en herstellen het evenwicht van het eigen eco systeem.
 • Prebiotica of een prebiotische suiker: de ideale voeding voor alle goede bacteriën op je huid, en de toegevoegde probiotica.

Samen zorgen probiotica en prebiotica ervoor dat:

 • de vochtbalans en de talgproductie wordt geregeld
 • roodheden, irritatie en inflammatie kalmeren (ook na zonnebrand)
 • de gevoelige, droge en trekkerige huid verzacht en ontspant
 • het risico op infecties en ontstekingen als puistjes en acné verlaagt
 • de huid krijgt een frisse uitstraling en een natuurlijke glow

TIP: Synbiotic Skincare - beschikbaar in serum en spray - van Skincare Boulevard bevatten een zeer hoge concentratie aan prebiotica en probiotica. Zo zorgen ze mee voor een zeer stabiele en stevige, gezonde huid.

Synbiotic Skincare is geschikt voor elk huidtype. Onze gebruikers-resultaten bewijzen dat de huid zich zichtbaar herstelt, en dat huidproblemen verminderen en verdwijnen.

Ook als je geen huidproblemen hebt, is het zeer zinvol om dagelijks deze probiotica te gebruiken. Ze houden namelijk het microbioom van je huid intact en werken preventief.

3. Bescherm je microbioom beter

Blootstelling aan de zon is één van de grote veroorzakers van een beschadigd microbioom van de huid. Bescherm je huid elke dag, en herhaal als je actief de zon in gaat. 

Qua bescherming is zonnecrème de meest voor de hand liggende oplossing: de filters in zonnecrèmes beschermen tegen straling en vaak bevatten ze extra antioxidanten om je huid ondertussen mee te herstellen.

Daarnaast kan je, bovenop zonnecrème, nog een extra beschermlaag actieve probiotica gaan toevoegen (via Synbiotic Skin Spray), waardoor je huid extra weerbaar wordt tegen invloeden dankzij versterking van het aantal gezonde bacteriën.

Mijn tip: vooral een zink zonnecrème zoals de Amazinc Things die de straling reflecteert, is aangeraden bij het herstel van het microbioom van de huid.

  

👉🏻👉🏻 Dankzij microbioom vriendelijke huidverzorging heb je minder huidproblemen en gaat je huid stralen ! De beste manier om te weten dat je microbioom weer in balans is, is een egale, frisse en stralende huid.

 

Ook interessant voor jou:

Synbiotic Skincare met probiotica en prebiotica herstellen je huid.

Bewezen: probiotica bacteriën doen ongewenste acné stoppen.

Zonnecrèmes beschermen je microbioom tegen schadelijke uv straling: bekijk ons assortiment zonnescherming.

Voeg synbiotica toe aan je huidverzorging. Krijg huidverzorgingsadvies via de gratis online huidtest.

Ontdek: Stratum Symbiosum, huidverzorgingslijn met actieve ingrediënten en prebiotica voor een microbioom in balans.

 

Terug naar blog