Belang van serum in huidverzorging I Skincare Boulevard

Waarom een serum toevoegen aan elke verzorgingsroutine belangrijk is

Een serum is onmisbaar in elke huidverzorgingsroutine. Welk serum je kiest hangt af van huidprobleem, seizoen, wat je wil veranderen aan je huidkwaliteit. En je kan er ook meerdere tegelijk inzetten.

Ik ben grote fan van serums. Ik vind dat serums een uiterst belangrijke stap in de dagelijkse verzorging zijn, die je zowel ochtend als avond kan - moet ! - benutten om je huid net die extra boost te geven. Met een goed gekozen serum verzorg je niet alleen je huid, je verbetert deze ook. Serums maken het verschil, zelfs al heb je een acné huidje, of een ultra droge huid, of rimpels.

Ik vertel je in deze blog alles over serums: wat, wanneer, hoe en hoeveel laagjes, en ook: welke ingrediënten maken het verschil. 

 

OVER DE AUTEUR:  

Kris Schoeters

Kris Schoeters is ondernemer, skin expert en gepassioneerd bezig met huidverzorging op een natuurlijke manier. Haar doel: iedereen beter leren smeren. Want een mooie huid, die begint thuis in de badkamer. Meer weten ? Lees het verhaal van Kris.

 

 

 

Alles wat je moet weten over het gebruik van een serum: FAQ

Wat is een serum, en wat doet het ?

Een serum is meestal een lichte emulsie (een olie kan ook gebruikt worden als een serum) en brengt actieve ingrediënten naar je huid, die diep indringen en een specifieke actie uitvoeren: hydrateren, opvullen, depigmenteren, kalmeren en herstellen, vocht aantrekken, huidvernieuwing stimuleren (and many more). Een serum breng je aan na de reiniging, om optimale opname te garanderen, en voor de dag of nacht crème, zodat de actieve bestanddelen ingesloten worden in je huid.

Wanneer valt een huidverzorgingsproduct in de categorie serums ?

Serums zijn altijd lichtgewicht emulsies die snel door de huidkanalen geraken, en hebben steeds een sterk omlijnd doel: hydrateren, verhelderen, oppeppen, voeden, kalmeren, collageen boosten ea. Het serum vult de basis huidverzorging aan, en de grootste troef is het actief ingrediënt. Een serum is een 'activator' met geconcentreerde actieve ingrediënten en wordt aangebracht vóór de andere huidverzorgingsproducten.

Een olie, zoals een bio-retinol olie met actieve ingrediënten, die goed indringt valt ook onder een serum. Het indringen van het serum is een vereiste: wie de huidkanalen goed open zet (dmv doelgerichte reiniging) krijg de beste doorlaatbaarheid. Het moleculaire gewicht van vb hyaluronzuur, of de basisemulsie die drager is van het ingrediënt (transport *) zorgen ervoor dat je actieve ingrediënten naar binnen worden gesluisd.

(*) De werkstoffen ofwel werkzame ingrediënten zijn opgelost in het medium en dit medium transporteert het naar de juiste huidlaag.

Wat is het beste serum ? 

De vraag is eerder: wat is het beste serum voor een specifiek probleem, of huidtype. Het resultaat van een serum hangt af van jouw keuze, en daarbij hou je rekening met: je huidtype, welk probleem je wil oplossen, de kwaliteit van de ingrediënten en hun opneembaarheid én hoe je het serum gaat gebruiken. 

De serums die ik selecteerde in de collectie serums (bekijk al onze serums hier), bevatten een mix van antioxidanten, huidherstellende en of diep hydraterende ingrediënten, of gaan de huid net peelen en egaliseren (depigmentatie en herstel van de teint). 

Alle serums, zoals alle andere producten op deze webshop, werden alvast één voor één getest en goedgekeurd op basis van kwaliteit en effectiviteit. 

Welke ingrediënten zijn belangrijk in een serum ? 

Probiotica:

Meer en meer wordt de probiotica bacterie ingezet bij het herstel van de huid barrière, en het versterken van het eigen microbioom (je eigen huid bacteriën). Probiotica zijn een natuurlijke manier om huid problemen aan te pakken, en zeer effectief: oa door Universiteit Antwerpen werd bewezen dat probiotica wel degelijk de ongewenste acné bacteriën doen stoppen met groeien en ze verminderen ook de ontsteking. Dankzij de kalmerende werking helpen probiotica zoals deze in de Synbiotic Skincare, bij alle vormen van irritatie en ontstekingen bij alle huidtypes, van droog tot vet.

Hyaluronzuur:

Hyaluronzuur, niet toevallig een van de meest populaire skincare ingrediënten, zal je huid op meerdere niveaus helpen door het vochtaantrekkende en vochtvasthoudende vermogen:

  • Bij een sterk gedehydrateerde of vochtarme huid, zal de intense hydratatie je huid snel veel gladder en zachter maken
  • Hyaluronzuur zet zich diep in de huid en duwt de rimpels naar boven, vermindert rimpeldiepte en kan fijne lijntjes wegwerken
  • Hyaluronzuur heeft een sterk kalmerend effect op de gevoelige huid (ook bij acné)

Retinol, retinal of bio-retinol:

De meest voorkomende retinoïde afgeleid van Vitamine A, is het populaire ingrediënt retinol. Retinol wordt ingezet bij zowel het bestrijden van verouderingskenmerken als bij acné, maar kan de huid ook irriteren. Meer en meer populair: retinal, een afbraakproduct (derivaat) van Retinol. Plantbased heb je de Provitamines A, maw: plantenderivaten zoals alfacaroteen, bètacaroteen, bètacryptoxanthine die inactieve vormen van vitamine A bevatten, en die pas in het lichaam omgezet worden in de actieve vorm. Bio-retinoïden, of bio-retinol, zijn natuurlijke ingrediënten met een retinoïde-achtig effect op de huid. Bio-retinol is op geen enkele manier gerelateerd aan vitamine A, maar heeft een retinoïde-achtig effect op de huid dat fijne lijntjes en rimpels kan doen vervagen. Het is ook zacht voor de huid, waardoor het een perfect huidverzorgingsingrediënt is om in je routine op te nemen.

Antioxidanten (varia):

Voor antioxidanten geldt 1 regel: MORE IS MORE. Deze bestrijden per direct de vrije radicalen die huid schade en tekenen van vroegtijdige veroudering veroorzaken. De  meest gekend is ongetwijfeld Vitamine C (Ascorbic acid), super effectief om de doffe grauwe huid op te lichten, en de teint effen te maken. In de Vitamine C collectie vind je er meerdere.

Andere gekende antioxidanten zijn:

Vitamine E (Tocopherol), Vitamine B3 (Niacinamide), CoQ10, Alphalopoic acid, Glutathione, Omegavetzuren,  (en vele andere). Je combineert best meerdere antioxidanten in 1 serum.

Hoe kies jij het beste serum voor jouw huid ?

Kies een serum op basis van je huidconditie en het resultaat dat je wil bereiken, en kies de juiste oplossing voor jouw behoefte binnen zowel je ochtend als avond routine.

Voorbeeld: je hebt een vochtarme huid met af en toe acné, en je hebt bruine vlekjes. Je kiest:

  • Hyaluronzuur om te hydrateren en kalmeren (ochtend en avond),
  • Probiotica om te kalmeren en herstellen (ochtend en avond),
  • Een depigmenterend serum lokaal op de vlekken of als algemene basis (eerder avond)

Moet je altijd dezelfde serums gebruiken ?

Dat mag, want meestal worden serums gekozen tov je huidtype, en vullen ze je huid aan. Maar soms kan je, eens een tekort is aangevuld, een keer afwisselen. Ik adviseer om regelmatig (meestal gerelateerd aan seizoen) je serums te wisselen: bijvoorbeeld gedurende de herfst een sterk stem cell serum, in de zomer een krachtige antioxidant. Zo stimuleer je je huid om telkens opnieuw te regenereren, met telkens andere ingrediënten.

In welke volgorde gebruik je serums en hoeveel serums mag je combineren ?

Start steeds met de fijnste emulsie, en bouw op. Gebruik weinig en wacht voldoende lang tussen de laagjes. Probiotica en hyaluronzuur gebruik je best altijd eerst. Je kan in principe 2 of 3 dunne laagjes over mekaar aanbrengen. Of kies voor een algemene laag hyaluronzuur en dan een tweede actief depigmenterend serum enkel op bruine vlekken.

Gebruik je serum altijd over gans je gezicht en de hals, de meeste zijn trouwens ook geschikt voor de oogzone.

Heb je een apart oogserum nodig ?

Dan kan zeker wel, meestal kan je met je gewone gelaatsserum al veel bereiken rondom het oog, of als basis gebruiken. Hyaluron en probiotica zijn enorm aanbevolen voor de oogzone. Je kan daarbovenop een extra laagje van een specifiek oogserum aanbrengen.

Moet ik na het serum nog een dag of nacht crème aanbrengen ?

Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar in regel adviseren we altijd je serums in te sluiten met een crème. De dag of nacht crème brengt balans in je huid hydratatie niveau, en geeft je huid het verzorgde, comfortabele gevoel.

Welke serums zijn geschikt voor jou? Hoe kies jij een serum ? 

Binnen een huidverzorgingsroutine kan je met een serum de huid kwaliteit aanpakken. Welke huidproblemen wil je oplossen ? Pak rimpels, huidverslapping, pigmentatie vlekken en algemene huid barrière problemen (glimmende huid, roodheden, puistjes, schilfers etc) aan met een serum uit onze collectie serums.

Je huid in topconditie brengen, is meer dan de juiste keuze van een dagcrème. Optimale huidconditie bereik je met een gebalanceerde verzorging (de ideale routine in vier stappen: lees de blog) waarbij het serum de power heeft om je huid te veranderen: depigmenterend, bacteriën gezonder maken, roodheid kalmeren, dieper hydrateren, rimpels verzachten etc.

  

OOK INTERESSANT VOOR JOU:

Terug naar blog