De droge huid: verzorgingsadvies voor een soepel en zacht resultaat Skincare Boulevard

Verzorgingsadvies voor de droge huid

Heb jij een droog huidtype, met andere woorden: kleine schilfertjes, een huid die trekt, dof, ruw en mat is ? Vaak heb je dan ook last van roodheid, irritatie en krijg je veel sneller en meer fijne lijntjes en rimpels dan je vriendinnen.

De droge huid kan, zowel op gelaat als lichaam, soms vreselijk jeuken, zo droog en gespannen staan als een ballon en heel onaangenaam aanvoelen. En toch is het perfect mogelijk om elke dag te genieten van een soepele, zachte en heel comfortabele huid. Voor ik jou advies & tips bezorg, eerst wat meer info over: de droge huid.

 

WAAROM IS JOUW HUID DROOG ?

Er zijn 3 basisfactoren die mee bepalen hoe droog jouw huid van nature is:

  • de werking van de talgklieren in de huid;
  • het aantal NMF’s of vochtaantrekkende en vochtvasthoudende factoren in de huidcellen zelf;
  • de sterkte en kwaliteit van jouw huid barrière (ook de natuurlijke hydrolipidenfilm genoemd)

De droge huid heeft, van nature, talgklieren die minder talg of vet produceren dan normaal, bevat minder vochtvasthouders in de huidcellen én jouw huid barrière is niet sterk genoeg om verdamping tegen te houden, noch je te beschermen tegen andere invloeden.

 

COLLAGEEN TE KORT

De kwaliteit en dikte van de dermis is daarnaast een ENORME factor. Dit is de tussenlaag van de huid, ligt onder jouw bovenste huidcellen en is een absoluut essentiële laag (voor elk huidtype trouwens!), maar vooral ook voor de drogere huid. In deze laag bevindt zich het lichaamseigen eiwit collageen, wat er mee voor zorgt dat de huid elastisch, stevig en soepel blijft.

Hoe meer collageen in de huid, hoe meer weerbaar en steviger en dikker de droge huid wordt, hoe meer vocht kan vastgehouden worden, en dus hoe minder droogte, verslapping en vooral ook: rimpels. Collageen kan je smeren, maar ook vooral drinkbaar collageen maakt jouw huid soepel van binnenuit. 

 

FACTOREN DIE DE DROGE HUID NOG DROGER MAKEN

Naast deze factoren, zijn er een aantal factoren die collageen en vochtvasthouders afbreken en daarnaast schilfervorming stimuleren.

1. De natuurlijk veroudering: want bij het ouder worden, wordt de huid dunner, doorbloeding vermindert en het aantal talgklieren en fibroblasten (productie collageen, hyaluron, elastine) loopt terug.

Opgelet: vanaf eind 20 verlies je sowieso ongeveer 1% collageen per jaar. Het verlies van collageen zorgt dus sowieso voor huidveroudering en rimpels, sneller bij de droge huid.

2. Bij de dames: de menopauze:  in aanloop naar en tijdens de menopauze, neemt het hormoon oestrogeen af. Oestrogeen zorgt voor de productie van collageen en lipiden (onze natuurlijke vetten). Niet alleen wordt daarmee het aantal vetten minder, ook de vochtvasthoudende factoren verlagen: de vochtregulatie vermindert ! De huid wordt dus nog droger, krijgt nog meer schilfers en wordt nog meer trekkerig.

3. UV licht:  UVA en UVB stralen versnellen de normale veroudering, met rimpels, huidverslapping en ook pigmentvlekken tot gevolg. De zon droogt je huid uit mbt de verdamping van water, verdikt de toplaag van dode huidcellen, maakt de huid ruwer en dus ook droger. Daarnaast zorgt UV sowieso voor meer schilfers en nog meer schade aan je huid barrière.verzorgingsadvies droge huid

VERZORGINGSADVIES VOOR DE DROGE HUID

Nu we weten waarom onze huid droog is, kunnen we gaan zorgen voor oplossingen!
Huid barrière tips en advies voor de beste verzorging op een rij:

TIP 1:
Verwijder schilfers dagdagelijks, zodat je huid overtollige dode huidcellen sneller afgeeft, gladder en frisser wordt, celvernieuwing wordt gestimuleerd én er ruimte is om extra vocht en voeding op te nemen.

Doe dit zonder schuren of schrobben, maar gebruik de reiniging met softscrub, een veilige, zachte en effectieve methode die jouw huid barrière respecteert !

TIP 2: 
Let op met overmatige douchen, (warm) kraan water en bepaalde zepen

Kraanwater is meestal hard, en de te hoge PH ervan droogt jouw huid nog meer uit. Gebruik weinig water, kies liefst voor lauw (niet heet, niet koud) en selecteer een zachte zeep die je huid reinigt, maar vooral niet verder uitdroogt. Een zeep op basis van olie is hier meestal een zeer goed idee.

Tip 3:
Bewaar een gebalanceerde temperatuur en luchtvochtigheid

Heel simpel: zet in de winter de verwarming niet te hoog en in de zomer de airco niet te koud. Vermijd te harde temperatuurswisselingen, koude of droge lucht en gebruik een luchtbevochtiger, ook ’s nachts.

Tip 4: 
Beste tip: vermijd te veel direct zonnecontact, en zelfs al kom je nooit in de zon: gebruik sowieso elke dag SPF, liefst meerdere malen per dag. UV gaat door wolken, glas, kleding en huid, en er is ook invloed van blauw en wit licht van onze pc’s en gsm’s.

Tip 5:
Hou je bacteriën en barrière gezond en op peil

De toplaag van onze huid wordt gereguleerd door bacteriën, gisten en schimmels. Deze natuurlijke laag vormt een deel van onze beschermlaag. Dagelijks gebruik van toegevoegde pro en prebiotica oftewel SYNBIOTICA heeft bewezen dat de functie van de huid barrière verbetert, sterker en weerbaarder wordt en helpt bij het vasthouden van vocht. Dit helpt bij het actief verminderen van schilfers, roodheid en irritatie, en helpt de droge huid te regenereren. Voor een echt natuurlijke GLOW.


Extra gezonde bacteriën aan onze huid toevoegen, zijn onmisbaar in de dagelijkse verzorging. Lees alles over SYNBIOTIC SKINCARE, en ontdek de vele andere gezondsheidsvoordelen voor jouw huid.

Tip 6:
Voeg vetten en vocht toe via serums, olie en crèmes 

Verhoog het aantal vochtvasthouders in je huid, en voeg vocht en vet toe: gebruik daarvoor vooral serums, olien, en crèmes met hyaluronzuur en collageen, en ook glycerine.

Er zijn verschillende producten op de markt die collageen, hyaluronzuur ed bevatten: je kan ze gaan combineren door ze te gaan opbouwen! Start steeds met super vloeibaar hyaluronzuur dat de diepste huidlagen kan bereiken, gebruik daarover een serum van licht naar olie, en sluit af met crèmes: let erop dat je telkens in elke fase hyaluronzuur en – of collageen toevoegt.

De meeste anti-rimpel crèmes bevatten trouwens heel erg veel van deze humectanten, of vochtvasthouders. Wanneer deze ingrediënten in het product aanwezig zijn, zullen ze zich vastzetten op en in de bovenste huidlaag en daar water vasthouden. Mensen met een droge huid worden dan ook aangeraden om anti-rimpel producten te gaan gebruiken waar mogelijk, over de ganse oppervlakte en niet alleen op de rimpel rond het oog bijvoorbeeld.

Deze serum en crème lagen geven jouw huid dan ook enorm veel vocht en soepelheid, dat merk je meteen door minder trekkerig gevoel, maar vooral ook door meer glow en minder rimpels.

 

OOK INTERESSANT VOOR JOU;

Bekijk onze collectie voor de DROGE HUID, een collectie samengesteld uit reinigers, serums, oliën, crèmes en spf. Voor een zachte, gladde en stralende huid !

Naast deze aanbevelingen, kan je je huid extra gaan voeden van binnenuit. Daardoor verbetert collageen, soepelheid én wordt je huid nog meer weerbaar op lange termijn. Lees ook onze blog over krachtige supplementen voor een anti-age boost.

Terug naar blog