Dit moet je weten over zonnecrème I Skincare Boulevard

Waarom zonnecrème elke dag belangrijk is 

Mensen die op zoek gaan naar advies over de beste huidverzorging, krijgen hier bij Skincare Boulevard ALTIJD een zonnecreme aangeraden in de dagelijkse routine. En toch is er slechts een klein percentage van mensen dat dagelijkse zonnecrème smeert, soms zelfs amper in de zomer.

Als ik dan vraag waarom, krijg ik vaak dit soort reacties: ‘de zon schijnt niet, dus dan heeft die zonnecrème toch geen nut‘ en ook deze komt ook al eens terug: ‘ik verbrand nooit, dus waarom zou ik zonnecrème gebruiken ?’

Wat mij betreft is zonnecrème de allerbeste anti-rimpel crème. Meer nog: zonnecrème is één van de belangrijkste producten in jouw badkamerkast, niet alleen in de strandtas. Dus ben jij ook nog niet overtuigd van het nut van een zonnebrandcrème ? Ik heb een lijstje gemaakt van feiten die jij moet weten over zonnecrème; let me change your mind.

 

OVER DE AUTEUR:  Kris Schoeters is ondernemer, skin expert en gepassioneerd bezig met huidverzorging op een natuurlijke manier. Haar doel: iedereen beter leren smeren. Want een mooie huid, die begint thuis in de badkamer. Meer weten ? Lees het verhaal van Kris.

 

Spf in zonnecreme redt je huid en je leven

Het grootste probleem in ons land (België dus) is dat wij te lang geen zon zien, en dan alles tegelijk willen. We worstelen maanden lang doorheen grijs en koud winterweer, en gaan dan bij de eerste zon meteen urenlang genieten van de warme stralen. We vergeten ons vaak in te smeren, want wat kan die koude lente zon nu kwaad ? Begrijpelijk, maar de blootstelling is te veel en te lang, en onbeschermd zonnen of zonnecontact doet echt meer kwaad dan je denkt.

Omdat we niet gewend zijn aan zon, zijn we ook niet gewend aan het inbouwen van zonnecrème in onze routine. Zonde, want:

De echte nadelige gevolgen van de zon zie je pas als het te laat is.

Uv-straling is een direct aanleiding en stimulans tot huidveroudering. Meer en diepe rimpels, pigmentvlekken, verlies van collageen, een dunne droge huid: al deze en veel meer huidverouderingsverschijnselen zijn gerelateerd aan overmatige zon. Het duurt soms jaren voor de interne DNA schade zichtbaar is aan de buitenkant.

Daarnaast leidt te veel uv-straling tot huidkanker. Wist je dat sinds 2004 het aantal huidkankers gestegen is met 350% ? Dat is extreem alarmerend.

Zonnecrème bevat SPF: de ultieme bescherming tegen schadelijke straling. Als je weet dat zonnecrème je huid langer jong houdt, en je beschermt tegen een dodelijke huidziekte, dan smeer je toch elke dag ?

Wat is Sun Protection Factor of Spf?

De beschermingsfactor SPF of Sun Protection Factor drukt de werkzaamheid van je zonnecreme uit. Het gaat om het UV-absorberend vermogen van de crème. Dus: het SPF cijfer op je zonneproduct geeft aan hoeveel langer iemand in de zon kan zitten zonder te verbranden bij gebruik van een zonnecrème in vergelijking met iemand die geen bescherming aanheeft. Als je huid zonder bescherming rood wordt na 10 minuten, dan zou je met SPF15 tot 15 keer langer in de zon mogen.

Beschermt SPF15 veel minder dan SPF50 ?

Het verschil in zonnebescherming tussen SPF15 of SPF30 en SPF50 is helemaal niet zo groot als je misschien denkt.

  • SPF15: houdt 93% van de UV-straling tegen. 
  • SPF30: houdt 97% van de UV-straling tegen. 
  • SPF50: houdt 98% van de UV-straling tegen. 

Hoe hoger je SPF, hoe langer het duurt voor je opnieuw SPF aanbrengt. Maar: hou ook rekening met andere factoren die invloed kunnen hebben, zoals:

  1. zwemmen of zweten: vocht heeft invloed op de aangebrachte spf en verkort de duur
  2. te weinig smeren: smeer je een te dun laagje, dan heb je niet de volle bescherming van de SPF. Gebruik zonnecreme zo groot als een stuk van 2 euro (of een volle theelepel): dat is in principe de juiste hoeveelheid per zone (zone: gezicht, hals, decolleté etc)

Kortom: welke SPF je ook kiest, de bescherming zit em vooral in de hoeveelheid, en de herhaling ! Als je aan ganse dag binnen zit op kantoor, kan een SPF20 's morgens voldoende zijn. Ga een hele dag wandelen, kies dan voor SPF30 of SPF50 en herhaal tijdig.

Eén ding is zeker: geen enkele zonnecrème blokkeert 100% van de UV straling de ganse dag lang. Dus SPF100 is voor die reden dan ook zeer misleidend. 

Is een breedspectrum zonnecrème beter ?

De beschermingsfactor moet bescherming bieden tegen UVB-stralen, die de huid verbranden, en liefst ook tegen UVA-stralen, de oorzaak van huidveroudering. Beide soorten straling zijn verantwoordelijk voor huidkanker (niet alleen de UVA, zoals vaak beweerd wordt).

Opgelet ! De wet verplicht de producent aan te geven op de verpakking welke UVB protectie in het product zit. Zoek naar een zonnecreme die ook expliciet de UVA vermeldt, én let ook op de volgende indicatoren.

Andere indicatoren op de verpakking van zonnecreme die je best in oog houdt:

Hev: staat voor High Energy Visible Light, en vertaalt zich in wit-blauw licht, of violetblauw. Deze straling is het deel van de band van het zichtbare spectrum die de meeste energie bevat, vandaar de naam HEV. Dit licht versnelt de veroudering van onze cellen en is een noodzakelijk aanwinst in je zonnecreme, zeker nu we allemaal continue werken op beeldschermen, om ons ertegen te beschermen.

Ir: staat voor InfraRood. Niet alleen uv-straling maar ook infrarode straling kan de huid beschadigen, door collageenafbraak te versnellen. De beste bescherming tegen infrarode straling zijn antioxidanten. Ook deze kan je toevoegen aan zonnecrème.

Kies ik beter een chemische zonnefilter of een minerale zonnefilter ?

Er zijn heel veel misverstanden rond de gezondheidsvoordelen (of nadelen) van varia zonnefilters. In mijn opinie is een zonnecreme gebruiken altijd beter dan geen zonnecrème, en er zijn vooral twee filters die je best op no-no list zet: 'Homosalate' een chemische filter die gekend staat als hormoonverstoorder (verboden vanaf januari 2025) en Octocrylene (benzophenone, een gekende hormoonverstoorder.

Verder hangt jouw keuze mijns inziens vooral af van je voorkeur, je huidtype en gebruikscomfort.

Chemische filters: dit zijn zonnefilters die moleculen bevatten die de straling absorberen en de energie omzetten in een onschadelijke vorm. Deze filters ondergaan een chemische omzetting bij contact met UV-straling, waarbij zij de energie absorberen en afstaan in de vorm van warmte of infraroodstraling.

Minerale filters: deze zonnefilters bevatten twee anorganische stoffen: titaniumdioxide en zinkoxide. Ze leggen een soort laagje op de huid, werken als een spiegel en zorgen voor reflectie van het zonlicht. Ideaal bij een reactieve, gevoelige huid !

Moet ik elk jaar een nieuwe zonnecrème kopen?

Wist je dat zonnebrandcrème maar beperkt houdbaar is, net zoals de meeste huidverzorgingsproducten? Als de zonnecreme of zonnespray die je net in je strandtas hebt teruggevonden, over de houdbaarheidsdatum is, kan je deze best vernieuwen. Safety first !

 

OOK INTERESSANT VOOR JOU:

Kies uit SPF20, SPF30 en SPF50, van zonnecrème tot zonnespray: de collectie zonnebescherming van Skincare Boulevard biedt je alle mogelijkheden.

Meer en beter beschermen, hoe zorg je ervoor dat je niet verbrandt in de zon ? (blog)

 

Terug naar blog