Tips for lips: verzorging droge lippen I Skincare Boulevard

Tips for lips: verzorging voor droge lippen

Heb jij last van droge lippen met korstjes en velletjes of barstjes en scheurtjes ? Krijg je meer last van gesprongen lippen tijdens warme zomers, in de winter, op reis, in de airco of op het vliegtuig ? Of lik je erg vaak aan je lippen ?

De beste aanpak om je lippen soepel en zacht te houden, is ze elke dag aangepast verzorgen, en ze af en toe eens extra in de watten te leggen ! In deze blog: advies en product tips voor soepele, mooi, volle en gezonde lippen.

 

Waarom krijg je droge lippen ? Wat is de oorzaak van droge lippen ?

Onze lippen staan onder hoge druk: we praten, kussen, lachen en bewegen continue. Gezonde lippen zijn soepel en kunnen de druk perfect aan. Maar droge lippen kunnen schilferen, en barstjes, kloofjes en scheurtjes vertonen. Ook de mondhoeken kunnen scheuren. Omdat de huid van de lippen veel dunner is, zal ze sneller uitdrogen dan de rest van onze huid. Er zijn meerdere oorzaken van droge lippen:

 • droge lucht: lage luchtvochtigheid zowel zomer als winter (chauffage)
 • uv-straling van de zon
 • te warme temperaturen 
 • koude, gure wind
 • algemene dehydratatie van het lichaam
 • continue likken aan de lippen
 • lipbijten (vaak onbewust) kan de lip beschadigen
 • sommige lipsticks, lipgloss, en zelfs lippenbalsem hebben een uitdrogend effect
 • sommige verzorgingsproducten: zoals tandpasta
 • sommige medicatie; zoals plaspillen
 • vitamine tekort

Waarom lik je aan je lippen ? En waarom lik je beter niet aan je lippen ?

Likken aan je lippen is heel normaal: het is een natuurlijke reflex om je lippen te bevochtigen, en daardoor voelen je lippen heel even niet meer droog aan.

Likken, en je lippen dus continue natmaken met speeksel, maakt het probleem van droge lippen erger. Speeksel droogt de dunne huidlaag meer uit, en zorgt daarmee nog sneller voor pijnlijke, gebarsten lippen. Eventueel kan er zelfs een geïrriteerde rand om je lippen heen ontstaan.

 

Hoe ontstaat lip licking dermatitis ?

Lip licking dermatitis is een aandoening, niet hetzelfde als droge gebarsten lippen, maar het lijkt er wel op. Lip licking dermatitis wordt veroorzaakt door de hele dag door met de tong de lippen nat te likken. Daardoor krijg je droge lippen, en ook een duidelijke huiduitslag rondom je mond. 

 

Hoe verzorg je droge en gebarsten lippen

Hoe verzorg je droge lippen ?

Ik deel mijn beste tips met je om droge lippen beter te verzorgen, om scheurtjes en ongemak te vermijden: 

1. Velletjes en korstjes: niet trekken, wel softscrubben of scrubben

Ga niet trekken aan de kleine velletjes, want dan is de kans op kloven en ontstekingen groter. Gebruik een zachte scrub op olie basis - zoals de Silky Smooth Scrub - of een natuurspons zoals de Konjac spons om je lippen zachtjes te exfoliëren. 

2. Softscrubben voor algemene lipverzorging

 De softe scrub van de Konjac spons, die je elke dag veilig kan toepassen, heeft nog meer voordelen, naast het verwijderen van velletjes:

 • verwijdert overtollige dode huidcellen en daardoor is er minder kans op de ontwikkeling van korstjes en velletjes
 • stimuleert de cel vernieuwing
 • masseert de lip = stimuleert doorbloeding voor een mooiere kleur en meer zuurstof

3. Hydraterend lippenbalsem: choose wisely

Gebruik een lippenbalsem die jouw lippen hydrateert, en beschermt tegen uitdroging. Kies verstandig: een lipbalm die teveel irriterende ingrediënten en/of onvoldoende kalmerende en herstellende ingrediënten bevat, maakt je lippen nog droger. Vermijd daarom altijd lipproducten met geurstoffen, parfums of irriterende ingrediënten zoals menthol, kamfer, pepermunt of citrus.

Sommige lippenbalsems en huis-tuin-keuken middeltjes als vaseline, sluiten je lippen volledig af. Laat je lippen voldoende ademen.

De vegan lipbalms van Alteya Organics zijn beschikbaar in drie versies: lipbalm rose, lipbalm yasmijn en lipbalm vanille.

4. Hydraterende lippenbalsem met SPF

Een hydraterende lippenbalsem die je ook beschermt tegen uva- en uvb-straling: dat is perfect voor elke dag, en extra nuttig tijdens zowel de zomervakantie als wintersport reis.

Kies voor de 3D Miracle Lipbalm SPF 15 in 4 kleuren - onder andere transparant - van Nannic, of bekijk de Lipbalm SPF50 in 3 mooie lipcolors bij i.am.klean

5. Drink water

Hou je interne hydratatie op peil, en drink voldoende water om je weefsels te bevochtigen.

6. Niet likken aan je lippen

Je lippen likken is vaak een gewoonte, die je lippen nog meer uitdroogt. En dat leer je dus beter af. Tip: gebruik een hydraterende lipbalm, en herhaal een aantal keer per dag. Omdat je lippen een laagje bevatten, zal de neiging tot likken snel verminderen.

7. Opgelet met andere huidverzorging, vooral wie een vette huid heeft

Wie een vette of acné huid heeft, kan een uitdrogende wasgel gebruiken, of een toner die poriën sluit. Wanneer deze in contact komen met je lippen, kunnen dit soort van producten je lippen gaan uitdrogen, en uitgedroogde lippen gaan irriteren.

Tip: leg een dikker laagje lippenbalsem voor je met je huidverzorgingsproducten aan de slag gaat, zodat je lippen beter beschermd zijn.

8. Luchtvochtigheid binnenshuis

Zet thuis of op kantoor een luchtbevochtiger in, deze houdt het vochtpeil van je kamers op punt, en zorgt ervoor dat je huid geen vocht kan verliezen door de droge lucht van chauffages of airco.

9. De natuurlijke oplossing tegen droge lippen: cacaoboter

Simpel maar zeer efficiënt: vegan cacaoboter, een vet van plantaardige origine. Je kan een drupje aanbrengen op je lippen, en ze daarmee zelfs lichtjes masseren. Cacaoboter bevat hoge concentraties aan antioxidanten, heeft een anti-aging werking en voorkomt vroegtijdige huidveroudering.

10. Lipliners, lipstick en lipgloss: how to demake-up

Gebruik je een lippotlood of lipstick die erg kleurvast is ? Je lipkleur verwijderen doe je zonder schuren en in alle zachtheid: met de Eye makeup Remover op basis van kokosolie van Nannic verwijder je de kleur op je lippen op de allerzachtste manier.

11. Soepele lippen in de winter

Warme en droge lucht binnen, koude lucht tot vrieskou buiten.

Waar let jij extra op in de winter ? Verlucht ruimtes en houd de luchtvochtigheid op peil. Drink ook nu voldoende water, en gebruik jouw verzorgende lipbalm. Bescherm de gevoelige huid extra tegen de koude met fysieke barrières: een sjaal voor je mond op een erg koude dag is al een grote hulp !

12. Soepele lippen in de zomer

Van hot beach naar koude airco en gans de dag in de zon. De wisselende temperatuur maakt het onze huid niet makkelijk. Gebruik lipbalm met spf zowel in de zon als in de airco, houd ook hier je waterinname op peil en let op met het aantal UV-uren: ook de zon kan je lippen laten springen.

 

💋💋💋 Dankzij onze tips geniet jij van lippen die na elke kus, lach of babbeltje, gewoon terug in de plooi springen zonder te barsten, elke dag opnieuw. Bekijk alle product tips via de collectie: tips for lips.

 

OOK INTERESSANT VOOR JOU:

Plumping lipgloss: vegan lipgloss met plumping effect by iamklean

Klean lipstick: een romige, hydraterende formule in 8 waanzinnige kleuren én refillable

Anti-Wrinkle set Day & Night: krachtige anti-age voor ogen én rondom de lippen

 

Terug naar blog