Speur mee naar pigment vlekjes en huidkanker Euromelanoma preventie tips Skincare Boulevard

Check je vlek en speur huidkanker tijdig op

Huidkanker is de meest voorkomende kanker in de wereld. Deze wordt meestal veroorzaakt door onveilig en overdreven blootstelling aan de UV-stralen van de zon. Dankzij de Euromelanoma organisatie wordt jaarlijks in mei extra aandacht gegeven aan de schade die kan ontstaan door UV, en wordt awareness om beter en sneller te controleren gestimuleerd. Bij Skincare Boulevard steunen wij de gezonde huid, en we zetten SPF en de voordelen van bewust omgaan met de zon en beter controleren, graag mee in het .. zonnetje.

Huidkanker is mogelijk bij elke huidtype, en bij elke persoon. Ook wie van zichzelf al een tint heeft, of wie snel bruin wordt, loopt even veel risico als iemand met een lichtere huid, of iemand die een gevoelige huid heeft. Huidkanker is één van de best behandelbare vormen van kanker, met een grote kans op goed herstel. Omdat het publieke bewustzijn van de tekenen van huidkanker nog te laag is, kan de vroege opsporing worden gemist.

 

Speur mee naar vlekjes, en red levens. Ook dat van jezelf.

 

 

Bescherm je huid met voldoende sun protection factor, draag een zonnehoed en een zonnebril tegen de schadelijke invloed van UV

Geniet van de zon, but do it safe !

De zon is lekker warm, geeft je huid een sunkissed bronzed kleurtje en zorgt ook voor positieve zaken: aanmaak van vitamine D3, een betere weerstand, een beter humeur. Toch is het raadzaam om slim met de zon om te gaan, want de keuzes die jij nu maakt zullen later in je leven je risicoprofiel bepalen.

 

Primaire Preventie bij het voorkomen van huidkanker = bescherm je huid

1 Gebruik een SUN PROTECTION FACTOR elke dag.
Kies voor minimaal SPF 15 , in de lente-zomer-op reis SPF 30 of SPF 50. Er zijn opties en keuzes te over ! SPF in spray, in crème, in ultra licht serum, geschikt voor de drogere of vettere huid.
 
2 HERHAAL SPF elke 2u.
Ja: ook als je gaat shoppen, ja: ook al heb je make-up aan, ja: ook wanneer de zon vandaag achter de wolk zit. TIP: neem altijd een SPF spray mee voor onderweg.
 
3 DOE MEER DAN SPF.
Gebruik een hoed of pet, en een zonnebril. Iedereen zou deze standaard moeten meehebben op een dagje uit: en vooral rond het middaguur. Maak er een goede gewoonte van!
 
4 GENOEG IS VOLDOENDE.
Luister naar de signalen van je lichaam, of beter gezegd: kijk naar de signalen van je huid. Wordt je rood ? Dan is het ‘start zonneschade’ signaal actief, het moment waarop je huid te voldoende UV heeft binnengekregen en de verwerkingsdrempel bereikt. Super belangrijk om di signaal serieus te nemen: zowel preventief voor de gezonde huid, ook in functie van anti-age of anti huidveroudering (rimpels, huidverslapping, bruine pigmentvlekken).
 

Check je pigment vlek: maandelijkse controle van vlekken is noodzakelijk voor huidkanker preventie

Secundaire Preventie bij het voorkomen van huidkanker = check je vlekjes.

Controleer 1 keer per maand op huidkanker, en neem METEEN actie als je een verdacht vlekje ziet. Bekijk je partner – kinderen, en laat bij jezelf kijken, of doe het zelf.

 

Hoe kan je zelf je pigment – vlekjes checken ?

 

De ABCDE regel om pigment vlekken te checken bij huidkanker preventie

 

Volg de ABCDE – regel en zoek naar ‘lelijke eendjes’:

A: is het pigmentletsel Asymmetrisch ?

B: is het onregelmatig of heeft het vage Boorden ?

C: Is de kleur (Color) veranderd, of zijn er verschillende kleuren ?

D: is het grote dan 6mm in Diameter ?

E: is er Evolutie; zijn de afmeting, vorm of gedrag veranderd in de tijd ?

 

Kijk altijd kritisch naar nieuwe vlekjes, of vlekken die anders zijn: het lelijke eendje teken.

Deze uitleg vind jij op de site van Euromelanoma via deze link: https://www.euromelanoma.org/belgie/controleer-op-huidkanker/hoe-en-waar-te-kijken

 

En ik som het graag nog eens voor je op hier - check je vlek:

  • Kijk naar je gezicht, speciaal je neus, lippen, mond en op en achter je oren;
  • Controleer hoofdhuid, en scheidt met de kam of föhn je haar in laagjes.
  • Controleer de voor- en achterkant van je armen, te beginnen bij de oksels en dan naar beneden via de elleboog naar de handen, en kijk tussen je vingers en bekijk de nagels.
  • Kijk je nek, borst en bovenlichaam na.
  • Dames, kijk ook zeker onder en tussen de borsten.
  • Draai je rug naar de spiegel, en gebruik de handspiegel om je rug te controleren, te beginnen bij de nek en schouders en verder naar je onderrug.
  • Controleer billen/zitvlak en de achterkant van je benen, tot aan de hiel. Sluit af door het controleren van de voetzolen en kijk goed tussen je tenen.
  • Draai je om, en bekijk voor de spiegel zorgvuldig je geslachtsdelen. Controleer de voorkant van je benen en de bovenkant van je voeten.

 

Wat doe je als je iets verdachts ziet ?

NEEM ACTIE. Wacht niet, stel het niet uit; tijdig reageren kan je leven redden ! Maak meteen een afspraak bij arts of dermatoloog. Better safe than sorry !! Als je vandaag de tekenen van huidkanker leert kennen kan dit je later beschermen, of kan het je helpen bij een vriend of familielid een huidkanker te herkennen.

  

🤍 BE SMART IN THE SUN.

Bekijk de collectie SPF, zonnebescherming en aftersun.

Lees tips van oa huidexperte Kris over SPF in BILLIE magazine.

🤍 Met dank aan https://www.euromelanoma.org/belgie

 

‘Huidkanker’ verwijst naar verschillende vormen van kanker, telkens met andere symptomen, behandelingen en ernst. Lees meer over soorten huidkankers, risicogroepen, het effect en de aard van UV-straling: ik verwijs je graag naar de site van Euromelanoma (BRON) voor meer informatie: https://www.euromelanoma.org/belgie

Terug naar blog