Huidkanker is de meest voorkomende kanker in de wereld. Deze wordt meestal veroorzaakt door onveilig en overdreven blootstelling aan de UV-stralen van de zon. Dankzij de Euromelanoma organisatie wordt jaarlijks in mei extra aandacht gegeven aan de schade die kan ontstaan door UV, en wordt awareness om beter en sneller te controleren gestimuleerd. Bij Skincare Boulevard steunen wij de gezonde huid, en we zetten SPF en de voordelen van bewust omgaan met de zon en beter controleren, graag mee in het .. zonnetje.
Huidkanker is mogelijk bij elke huidtype, en bij elke persoon. Ook wie van zichzelf al een tint heeft, of wie snel bruin wordt, loopt even goed risico als iemand met een lichtere huid, of iemand die gevoelig is. Huidkanker is één van de best behandelbare vormen van kanker, met een grote kans op goed herstel. Omdat het publieke bewustzijn van de tekenen van huidkanker nog te laag is, kan de vroege opsporing worden gemist.
Speur mee naar vlekjes, en red levens. Ook dat van jezelf.
‘Huidkanker’ verwijst naar verschillende vormen van kanker, telkens met andere symptomen, behandelingen en ernst. Lees meer over soorten huidkankers, risicogroepen, het effect en de aard van UV-straling: ik verwijs je graag naar de site van Euromelanoma (BRON) voor meer informatie: https://www.euromelanoma.org/belgie
De zon is lekker warm, geeft je huid een sunkissed bronzed kleurtje en zorgt mee voor positieve zaken: aanmaak van vitamine D3, een betere weerstand, een beter humeur. Toch is het raadzaam om slim met de zon om te gaan, want de keuzes die jij nu maakt zullen later in je leven je risicoprofiel bepalen.
Primaire Preventie bij het voorkomen van huidkanker = bescherm je huid
1 Gebruik een SUN PROTECTION FACTOR elke dag.
Kies voor minimaal SPF 15 , in de lente-zomer-op reis liever SPF 50. Er zijn opties en keuzes te over ! SPF in spray, in crème, in ultra licht serum, geschikt voor de drogere of vettere huid.
2 HERHAAL SPF elke 2u.
Ja ook als je gaat shoppen, ja ook al heb je make-up aan, ja ook wanneer de zon vandaag achter de wolk zit. TIP: neem altijd een spray mee voor onderweg.
3 DOE MEER DAN SPF.
Gebruik een hoed of pet, en een zonnebril. Iedereen zou deze standaard moeten meehebben op een dagje uit: en vooral rond het middaguur. Maak er een goede gewoonte van!
4 GENOEG IS VOLDOENDE
Luister naar de signalen van je lichaam, of beter gezegd: kijk naar de signalen van je huid. Wordt je rood ? Dan is het ‘start zonneschade’ signaal actief, het moment waarop je huid te voldoende UV heeft binnengekregen en de verwerkingsdrempel bereikt. Super belangrijk voor de gezonde huid, ook in functie van antiage of anti huidveroudering (rimpels, huidverslapping, hyper pigment).
Secundaire Preventie bij het voorkomen van huidkanker = check je vlekjes.
Controleer 1 keer per maand op huidkanker, en neem actie als je een verdacht vlekje ziet. Bekijk je partner – kinderen, en laat bij jezelf kijken, of doe het zelf.
Hoe kan je zelf je pigment – vlekjes checken ?
Volg de ABCDE – regel en zoek naar ‘lelijke eendjes’:
A: is het pigmentletsel Asymmetrisch ?
B: is het onregelmatig of heeft het vage Boorden ?
C: Is de kleur (Color) veranderd, of zijn er verschillende kleuren ?
D: is het grote dan 6mm in Diameter ?
E: is er Evolutie; zijn de afmeting, vorm of gedrag veranderd in de tijd ?
Kijk altijd kritisch naar nieuwe vlekjes, of vlekken die anders zijn: het lelijke eendje teken.
Deze uitleg vind jij op de site van Euromelanoma via deze link: https://www.euromelanoma.org/belgie/controleer-op-huidkanker/hoe-en-waar-te-kijken
En ik som het graag nog eens voor je op hier:
Wat doe je als je iets verdachts ziet ?
NEEM ACTIE. Wacht niet, stel het niet uit; tijdig reageren kan je leven redden ! Maak meteen een afspraak bij arts of dermatoloog. Better safe than sorry !! Als je nu de tekenen van huidkanker leert kennen kan dit je later beschermen, of kan het je helpen bij een vriend of familielid een huidkanker te herkennen.
🤍 BE SMART IN THE SUN.
Bekijk de collectie SPF, zonnebescherming en aftersun HIER.
Lees de tips van oa huidexperte Kris over SPF in BILLIE magazine HIER.
🤍 Met dank aan https://www.euromelanoma.org/belgie
Opmerkingen worden goedgekeurd voor publicatie.
De aanwezigheid van cellulite wordt trouwens vaak gekoppeld aan vb spijsverteringsstoornissen, constipatie of leveraandoeningen en sowieso aan circulatie problemen, ontstekingen en het daaraan gerelateerde ophouden van vocht.
Wie minder spiermassa heeft en daarbij een slechte doorbloeding, heeft in regel meer kans op cellulite, maar zelfs een mager en / of gespierd, zelfs actief persoon kan nog steeds last hebben van de gekende kuiltjes.