Hoe ontstaan pigmentvlekken en hoe kan jij ze voorkomen Skincare Boulevard

Voorkom pigmentvlekken en hou je teint egaal

Waarom krijg ik steeds meer pigmentvlekken? Wat helpt het beste tegen pigmentvlekken ? Is er een wondermiddel ? En hoe kan ik bruine vlekken voorkomen ? Dat zijn de vragen die ik meest krijg, want heel veel mensen krijgen te maken met bruine vlekken in het gelaat. En binnen de huidverzorging is pigmentatie een groot onderdeel, want bruine vlekjes verstoren de egaliteit van onze huid en daar willen we wat aan doen !

Mijn antwoord op de vragen is trouwens onderverdeeld afhankelijk van het seizoen: in de zomer ben ik vooral actief bezig met beschermen en zonneschade beperken, in de winter ga ik voor herstel met peelings en actieve depigmenterende ingrediënten. En aan die seizoenen pas ik mijn advies aan, én ook aan jouw huid. Want ieders behoeften liggen anders, en daarmee hou ik dan ook weer rekening.

Laat ons in dit artikel focussen op wat je kan doen om je huid beter te beschermen, én nieuw pigment te vermijden tijdens de dagen met meeste UV: de zomer.


Pigmentvlekken zijn bruin en groot of klein, gestimuleerd door hormonen, zon, medicatie.

Waarom krijg ik steeds meer pigmentvlekken?

De zon: bron van warmte, stimuleert het hormoon vitamine D én is een super boost voor ons humeur, maar ook grootste boosdoener als het gaat over het ontstaan van pigment. Te veel zon veroorzaakt DNA schade, leidt tot pigment vorming of bruine vlekken, die steeds groter en donkerder worden. Er zijn meerdere soorten vlekken die allemaal een vorm zijn van hyperpigment of teveel pigment op een hoopje: sproeten, zonnevlekken, melasma, levervlekken, ouderdomsvlekken, zwangerschapsvlekken. Sommige ontstaan eerder door hormonale invloeden of verschijnen gedurende het genezingsproces, maar dit is zeker: de meeste bruine vlekken zijn ontstaan door de zon en élke bruine vlek wordt nog donkerder door UV.

Hoe ontstaan bruine pigment vlekken ?

Onze huid bevat melanocyten: dat zijn pigment (melanine) producerende cellen. Die zitten in de onderste laag van de huid, en geven pigment af aan andere cellen. Wanneer de pigmentdistributie ontregelt geraakt, gaan er zich ophopingen of clusters vormen, en daardoor zie jij bruine vlekken ontstaan.

Iedereen kan last hebben van pigmentvlekken, en dit kan reeds vanaf jonge leeftijd. Meestal zie je deze vlekken meer op zones waar er meer zonneblootstelling is, zoals gelaat, decolleté, handruggen, onderarmen. We leggen dus best focus op voldoende UV bescherming.

Het hele concept van melanine productie en afgifte in jouw lichaam is trouwens ENORM complex, en wordt beïnvloed door veel factoren naast zon: ook leeftijd, medicatie en hormonen spelen grote rollen, maar ook zonnebank (uva + uvb) en alcohol based producten zoals parfum.

Kan pigment verdwijnen en hoe kun je zelf pigmentvlekken verwijderen?

Ja ! Je kan zelf thuis heel wat ingrediënten inzetten om bestaande pigmentvlekken te verminderen, en je huid weer veel egaler te maken. En alhoewel je iets kan doen aan bestaand pigment, is preventie nog beter.


Spf en zonnehoed zijn de beste bescherming tegen overmatige uva en uvb, en beschermen je huid tegen vervelende pigmentatie bruine vlekken


Pigmentvlekjes: hoe kun je ze voorkomen

Tips van Kris, jouw skin expert, om je huid egaal te krijgen en te houden.

Tip 1: peel  dode huidcellen weg

Een chemische peeling heeft twee voordelen voor je teint:

  1. verminder de opeenhoping van dode huidcellen die je huid dof en grauw maken
  2. depigmenterende producten kunnen de dieper gelegen vlekken en pigment produceren cellen alleen bereiken als de ruwe toplaag fijner, en dus meer doorlaatbaar wordt

Pas dus regelmatig chemische exfoliatie toe: dankzij het super veilige salicylzuur in deze White Willow Bark Peeling kan je zelfs de gevoeligste huidjes peelen – ook tijdens de zomer mits voldoende SPF - waardoor je huid en je vlekken worden opgefrist.

Een frisse teint start bij een gladde huid.

Tip 2: depigmenterend serum inzetten

Pigmentvlekken tegengaan vraagt om een specialist ter zake: het serum Skin Tone Balancer  dringt diep in om pigmentvorming te voorkomen en tegen te gaan. Dit uiterst effectief serum werd specifiek ontwikkeld om bruine vlekken en andere hyperpigmentatie (ouderdomsvlekken, zwangerschapsvlekken, sproeten) te verminderen.

Tip 3: smeer zonnecrème elke dag

We all know it … but do we do it ? Spf elke dag is noodzakelijk ! Smeer jij elke dag SPF, dan zie je heel snel je huidkwaliteit en egaliteit verbeteren.

SPF of sun protection factor helpt je om pigment vlekken te vermijden, mits:

  • Smeer 30 minuten voor je eerste zonnecontact
  • Herhaal: elke 2-3 uur
  • Smeer ook als je de ganse dag voor de pc zit (blauw en wit licht)
  • Kies de hoogste factor (50) en breedspectrum (uva, uvb, hev, pollutie)
  • Minerale Make-up kan tot spf 50 bevatten, toch reken je best niet alleen op de minerale spf om de huid voldoende te beschermen. Gebruik eerst een zonnecrème, en dan pas je sunbrush aanvullend.
  • Make-up aangebracht ? Kies voor een zonnecrème in spray, die je ook na make-up kan gebruiken.
  • Draag altijd een hoed of pet en zonnebril buiten, en een witlicht blocker binnen (pc, gsm)

Er zijn verschillende soorten zonnecrèmes en sprays, bekijk onze collectie SPF.

Tip 4: antioxidanten

Top tip bij het tegen gaan van algemene huidveroudering én pigmentvlekken: voeg antioxidanten toe ! Bij antioxidanten is er maar 1 regel: more is .. more. More is better ! More is goooood.

Wat zijn antioxidanten en waarom hebben wij ze nodig ?

Vrije radicalen (schadelijke bij processen van onze lichaamschemie – vergelijk het met de uitstoot van uitlaatgassen bij een auto) ‘beroven’ onze gezonde cellen zodat DNA schade ontstaat, wat leidt tot oxidatieve stress, wat op zijn beurt dan weer leidt tot meer collageen afbraak, DNA schade en cel mutatie, verlaagde weerstand etc.

Tegenhanger van de vrije radicalen en de oxidatieve stress zijn: de antioxidanten. Ze beschermen tegen negatieve invloeden van buitenaf, vooral schade door de zon. Hoe meer antioxidanten, hoe minder schade - lees: pigmentvlekken, huidverslapping en rimpels - je krijgt aanvullen.

Hoe kan jij je antioxidant niveau verhogen zodat pigmentvlekken minder kans krijgen ?


Luminous Gold drinkbaar collageen verrijkt met antioxidanten die jouw huid beschermen tegen DNA schade van de zon en verjongen

ANTIOXIDANT BOOSTER: Luminous Gold by Collagen Lift.

Luminous Gold is een wonderlijk collageen supplement met super veel antioxidanten voor een echte anti-age boost. Hoe werkt Luminous Gold:

• Remt de vorming van schadelijke vrije radicalen in je huid
• Beschermt de huid specifiek tegen zonneschade van UVA en UVB
• Vermindert pigmentatie en melasma
• Voorkomt vroegtijdige huidveroudering
• Beschermt collageen en hyaluronzuur

Collageen werkt ! Dat is bewezen én zichtbaar. Deze dame deed de test én maakte foto’s, na 63 dagen zie je duidelijk verbetering in zowel huidspanning, huidvolume, en pigmentatie !


 Voor en na bij gebruik van Luminous Gold By Collagen Lift dagelijks 1 dosis collageen huidverjonging, depigmentatieConclusie:  is er iets te doen aan pigmentvlekken ?

Ja, er is zeker iets te doen aan pigment vlekken, zowel in de preventie als bestaande bruine vlekken verminderen. Bescherm jezelf, vanbinnen en vanbuiten, tegen schadelijk invloeden van de zon en voorkom pigment vorming voor een frisse huid. Liefs ! Kris


Ook interessant:

Euromelanoma: check je vlek en spoor huidkanker tijdig op

Luminous Gold: collageendrank met antioxidanten die beschermen tegen zonneschade

Shop zonnecrème, aftersun en zelfbruiners.

Terug naar blog