Veilig zonnen en bruin worden zonder zonneschade Skincare Boulevard

Veilig zonnen en bruin worden zonder risico op meer huidveroudering 

Hoe verleidelijk is het zonnetje: lekker genieten van een boek in de tuin of van een glaasje op een zonovergoten terras. De zon is warm en we genieten ervan ! Misschien zie jij ook graag een sunkissed skin, een mooi bruin tintje op jouw huid?

Maar diezelfde zon en Uv-straling, zowel de UVA (aging) als UVB (burning), is verantwoordelijk voor zonneschade als rimpels, huidverslapping en pigmentvlekken. Wie zich goed verzorgt voor, tijdens en na contact met de zon zal op lange termijn minder risico lopen op typische huidverouderingsverschijnselen. Wil je minder rimpels, pigmentvlekken en aders, en wil je wel een gladde egale huid met optimale huidspanning, en toch ook genieten van de zon ?

Huidveroudering tegengaan is een hot topic, en dus beantwoord ik hier een aantal veel voorkomende vragen rond zon, uv-straling, de invloed op de huid en wat jij eraan kan doen om toch veilig te genieten van de zon, bruin te worden en tegelijk zonneschade zoveel mogelijk te vermijden.

 

OVER DE AUTEUR:  Kris Schoeters is ondernemer, skin expert en gepassioneerd bezig met huidverzorging op een natuurlijke manier. Haar doel: iedereen beter leren smeren. Want een mooie huid, die begint thuis in de badkamer. Meer weten ? Lees het verhaal van Kris.

 

Heeft de zon en de daarbij horende UV-straling voordelen ?

Ja absoluut, de zon heeft belangrijke voordelen voor jouw huid en lichaam:

 • Stimuleert de aanmaak van vitamine D, wat positief is voor oa botten en tanden
 • Vermindert depressies;
 • Heeft een direct effect op ons hormoonstelsel, maakt het gelukshormoon endorfine aan;
 • Zorgt voor een sterker immuunsysteem door de aanmaak van witte bloedlichaampjes te stimuleren;
 • Helpt bij de vermindering van klachten bij bepaalde huidaandoeningen (psoriasis vb)

Af en toe zon op je huid is op zich geen probleem. De echte zonneschade ontstaat wanneer je te lang of te veel of onbeschermd in de zon blijft, waardoor er een overload is van uv straling. Wist je dat roodheid een stress signaal is van je huid ? Ga je toch niet uit de zon op dat moment, dan is uv per direct een trigger voor de stimulatie van huidveroudering ! 

Wat doet de zon met je gezicht waardoor de huid veroudert ?

Zodra je huid UV-straling voelt, treden allerlei processen in werking die blijvende DNA schade, en dus rimpels, huidverslapping en pigment tot gevolg hebben:

 • Roodheid als signaal van beginnende DNA schade, maar ook aders die uitzetten;
 • Pigmentaanmaak leidt tot kleine bruine vlekken (de genaamde zonnevlekken), en triggert melasma en ander hyperpigment;
 • Vochtverdamping door warmte leidt tot dehydratatie, en UV verdikt de dode huidcellenlaag, waardoor de huid op termijn droger, ruwer, grover en grauwer (teint) wordt;
 • Collageen schade leidt tot verlies aan volume waardoor de huid dunner wordt, meer gaat breken (meer rimpels) en diepere rimpels ontwikkelt wegens gebrek aan weerstand;
 • De elasticiteit valt weg, de huid wordt stugger (verlies van soepelheid), en de huid gaat hangen.

Kan je huidveroudering door de zon terugdraaien?

Ja, je kan huidveroudering door de zon deels terugdraaien.

 • je kan rimpels verzachten met crèmes of zelfs met injectables
 • je kan pigmentvlekken verminderen met peelings en lasers
 • je kan roodheden en aders behandelen met lasers en speciale crèmes
 • je kan collageen en huidspanning boosten met HiFu, injectables en drinkbaar collageen

Hoe ernstiger de huidschade en veroudering, hoe meer tijd (en geld) het kost om deze terug te draaien. Preventie is dus zeer belangrijk, ook al heb je er jaren niets aan gedaan. 20, 40 of ouder: bescherm jezelf beter in de zon en vermijd (meer) zonneschade. Het is nooit te laat om te starten met zonnecrème ! Niet voor niets is SPF your BFF en tevens de beste anti-rimpelcrème.

Maar de reden van de blog is natuurlijk: hoe kan het dan wel, zonnen en bruinen zonder extra zonneschade ? Dat vertel ik je zo, scroll verder ;) 

 

Bescherm jezelf tegen zonneschade en huidveroudering

Hoe kan je toch bruin worden, op een veilige manier?

Hier komt onze favoriete Skincare Boulevard slogan goed van pas:
“ Enjoy the sun, but do it safe & smart “ Tips voor veiliger zonnecontact:


1. Start je dag met SPF

Kies SPF 50 of 30 en gebruik deze als laatste stap in je ochtend verzorgingsroutine. Gebruik een zonnecrème of een zonnespray consistent, en elke dag. Ook bij bewolking, zelfs bij regen en ook in de lente; want UV gaat door de wolken, glas en je kledij heen. Opgelet: smeer minstens 30 minuten voor je de zon in gaat, zodat je bescherming van start kan gaan.

2. SPF extra gedurende de dag (en laat je niet verrassen)

Herhaal SPF elke 2-3 uur voor optimale bescherming. Wat als je onverwacht een zonnig terrasje gaat doen? TIP: neem altijd een zonnespray mee te nemen onderweg, on the go als het ware. Zo kan je bijsprayen, waar je ook bent, zonder je handen vuil te maken, zelfs over je make-up heen.

3. Let op het signaal 'zonneschade start' (aka: roodheid)

Wie een lichtere huid heeft van nature (de klassieke huidtypes 1 en 2 vooral) zullen heel snel het signaal 'zonneschade start' zien: roodheid. Wie van nature al meer een tint in de huid heeft tem de donkerste huidjes, krijgen dit signaal ook (enkel duurt het meestal iets langer). Maw: ook wie een donkere huid heeft, loopt zonneschade op ! Bouw je zonnecontact op. Begin met 10 minuutjes of een kwartiertje per dag, en ga elke keer als je rood begint te worden uit de zon.

4. Let op je timing

Hoe meer richting zomer maanden, hoe hoger de zon klimt. Hoe hoger de zon, hoe straffer de straling. Hou er rekening mee dat de grootste zonneschade risico's liggen tussen 11-15u. Opgelet: ook tijdens de lente of herfst heeft de zon impact, dus herinner die timing.

5. Be on trend: zonnebril, zonnehoed, lippenbalsem met spf

Be the stylish one (en daarmee meteen de slimste) in de zon, tover uit jouw handtas:

 • een coole zonnebril (UV 400) die je ogen en dan vooral die gevoelige dunne huid errond beschermt,
 • een toffe zonnehoed of pet die diep over je snoetje schaduw geeft;
 • een spf lip balm om je lippen te beschermen en hydrateren.

Opgelet: enkel een hoed is niet voldoende. De straling van de zon kaatst vanop de grond terug naar boven, dus zelfs onder een hoed: altijd SPF dragen.

 

Extra tip om huidveroudering tegen te houden: aftersun care is een must elke dag

Je hebt zonnecrème gebruikt en alle andere tips toegepast, maar wat doe je na de zon? Een belangrijk onderdeel van anti-age verzorging: kalmeer je huid na de zon.

Zelfs met uitstekende bescherming, komt er een deel uv straling tot op celniveau, waarbij DNA schade ontstaat. Die schade kan je voor een groot deel terugdraaien, door slimme ingrediënten toe te passen.

Verzorg je huid met aangepaste producten, behandel de huid met zachtheid en hydrateer, kalmeer en herstel. Daardoor zal de huid barrière zich 's nachts, tijdens de natuurlijke herstelfase, gaan regenereren en krijgt de versnelling van de veroudering minder kans.

After the sun aanraders voor gezicht en lichaam:

1. Synbiotic Skin Serum:

Was je gezicht na het zonnen, met een zachte wasgel. Vermijd scrubs of aggressieve wasgels. Verzorg je huid na de reiniging, met het Synbiotic Skin Serum: dit serum met probiotica herstelt je huid, kalmeert roodheden en versterkt je microbioom. Na de routine breng je een laatste laag verdedigende bacteriën aan via de Synbiotic Skin Spray.

Aangezien je eigen huidbacteriën of microbioom verzwakt en wordt afgebroken door uv straling, wordt de huid na de zon gevoeliger voor uitdroging, voor slechte bacteriën en verlaagt de immuniteit. Gezonde bacteriën toevoegen (probiotica) helpt bij snel herstel van de eigen bacterie-laag.

2. Foamtastic Things:

Super toffe schuimende lotion: met Foam Tastic Things smeer je de huid van je lichaam in, en herstel je roodheid, zonneschade en irritatie. 

Deze bodylotion werkt als aftersun: de lotion hydrateert, kalmeert en verkoelt je huid na contact met de zon, en herstelt de (verbrande) huid snel. De formule van Foam Tastic Things stimuleert huidvernieuwing, en verbetert de huid barrière en elasticiteit van de huid.

3. Luminous Gold:

Herstel je huid, inclusief de schade aan collageen en andere DNA schade door de zon, met een krachtige antioxidant die je huid van binnenuit herstelt. Met Luminous Gold drinkbaar collageen geef je je huid een anti-age boost en herstel je actief rimpels, huidverslapping, pigment en zonneschade.

 

Ook interessant voor jou:

Kies een zonneproduct voor gezicht en lichaam. Ik heb een aantal zonnecrèmes en zonnesprays beschikbaar, maar ook fake tanning en aftersun: bekijk de collectie zonnecrème, spf en aftersun

Deze producten raad ik aan om te shoppen:

🛒 Een top zonnecrème, fluïde en hydraterend: Sunny Side of Things

🛒 De Synbiotics met probiotica: Synbiotic Skin Serum en Synbiotic Skin Spray

🛒 Herstellende aftersun bodylotion: Foam Tastic Things

🛒 Krachtig drinkbaar collageen Luminous Gold met antioxidanten die DNA schade terugdraaien

 
***
Ik verwijs je graag ook nog eens naar de site van Stichting tegen Kanker, en de site van Euromelanoma om awareness rond UV en huidkanker preventie te boosten:
https://www.kanker.be/kankerpreventie/huidkanker-voorkomen-slim-de-zon
https://www.euromelanoma.org/belgie

Terug naar blog