Rimpels onder de ogen I Beter dan botox I Skincare Boulevard

Beter dan botox: met dit advies verminder je rimpels onder de ogen

Lachen, wenen, knipperen, fronsen, knipogen, lange uren turen naar beeldschermen, en je ogen dichtknijpen tegen de zon. De spieren rondom onze ogen zijn continu in beweging, en we zien de eerste lijntjes en rimpeltjes verschijnen. Maar wist je dat niet alle rimpels of lijntjes onder het oog veroorzaakt worden door het samentrekken van de spieren ? Waar botox een grote hulp kan zijn bij diepe rimpels, is het prikje niet altijd de enige of ideale oplossing om alle lijntjes en veroudering weg te nemen. 

In deze blog vertel ik je over over het ontstaan van rimpels rond de ogen, de voordelen en nadelen van botox aan de ogen en hoe jij met huidverzorging kan zorgen voor een gladde oogcontour.

 

OVER DE AUTEUR:
Kris Schoeters is ondernemer, skin expert en gepassioneerd bezig met huidverzorging op een natuurlijke manier. Haar doel: iedereen beter leren smeren. Want een mooie huid, die begint thuis in de badkamer. Meer weten ? Lees het verhaal van Kris.
 

Wat is de oorzaak van rimpels aan het oog ? 

Telkens je de spier samentrekt, bij het lachen of samenknijpen, is er een accordeon-effect op de huid. De huid wordt samengeduwd, en het ontspannen van de spier, wordt de huid terug glad. Tot het collageen breekt. Het voortdurend samenknijpen van de mimiek of gelaatsuitdrukking zet druk op de collageenlaag in de huid, en wanneer deze breekt, vormen er zich zichtbare rimpels. Die noemen we expressielijnen en vaak ook: kraaienpootjes

De huid rondom de ogen is veel dunner dan de rest van ons gelaat, en bevat minder collageen en elastine. Daardoor breekt de huid sneller dan op andere zones van het gezicht, waardoor we de eerste tekenen van veroudering vaak zien ontstaan aan het oog.

Wat zijn droogtelijntjes onder het oog ?

De delicate huid aan het oog is ook sneller onderhevig aan vochtverlies of dehydratatie. Daardoor vormen zich droogtelijntjes, deze lijken op rimpels, maar zijn in feite een gevolg van de uitdroging. Vaak zie je ook dat de huid onder het oog lichtjes begint te verslappen. De combinatie van minder collageen en een vochtarme huid bevordert huidverslapping.

 

Verschil tussen rimpels en droogtelijntjes

 

Wat doet botox voor de rimpels aan het oog? Wat zijn de voordelen en nadelen van botox voor de oogrimpels?

Het accordeon-effect van het samenknijpen van de spier rondom het oog, kan lamgelegd worden door een aantal prikjes botox. Botox, de merknaam voor het natuurlijke eiwit Botulinetoxine, blokkeert in feite het signaal om aan te spannen tussen de zenuwen en de spieren in de huid geblokkeerd. Hierdoor ontspant de spier volledig. 

Het voordeel van botox is dat je niet meer kan samenknijpen, waardoor er geen druk meer komt op het collageen, en je geen breuklijnen meer veroorzaakt.

Het nadeel van botox is:

  1. De oogspier heeft behalve de mimiekfunctie ook nog een andere, heel belangrijke functie: het wegpompen van het vocht rondom de ogen via het lymphesysteem. Als de spier wordt lamgelegd, functioneert dit systeem steeds minder efficiënt, waardoor je makkelijker vocht vasthoudt. Wie botox neemt aan het oog, kan dus last krijgen van vochtwallen.
  2. Overcompensatie: als de ene spier lamlegt, is er een risico dat andere spieren het overnemen. Sommige mensen krijgen last van meer rimpels aan de binnenkant van het oog en aan de neus.
  3. Dikke wangen bij het lachen. Wanneer de mimiek stopt aan het oog, krijg je soms een onnatuurlijke look. Dit gebeurt wanneer de mondhoeken de huid en vet massa naar boven duwen, waardoor dat volume samen hoopt. Vooral mensen met volle wangen kunnen dit hebben. Dit wordt soms vergeleken met konijnenwangen.

 

Is botox aan het oog een goed idee ?

Ik ben absoluut niet tegen botox, want botox aan het oog kan zeker een meerwaarde zijn voor mensen die een sterke oogspier hebben. Tip: kies een goede arts, hou het bij minimale prikjes om de spiertrekking te verminderen ipv volledig plat te leggen en geef aan of je snel vocht ophoudt. 

 

Zo verminder je rimpels onder de ogen zonder botox: dagelijkse huidverzorging voor een strakke oogcontour

Je kan rimpels, huidverslapping en droogtelijnen beperken en vermijden door je huid beter te verzorgen. Een goede verzorging met krachtige ingrediënten zal de tere huid rondom het oog versterken. Hoe meer collageen, hyaluronzuur en elastine in je huid, hoe minder risico op rimpels, droogtelijnen en huidverslapping.

Maar ook stimulatie van het lymphesysteem én bescherming tegen de zon, helpen enorm.

Ik vertel je graag meer over de dagelijkse huidverzorging rondom de oogcontour waardoor je langer een frisse en gladde huid rondom de ogen kan behouden op een heel natuurlijke manier en waardoor je waarschijnlijk veel langer kan wachten vooraleer de eerste botox prik echt een must wordt.

Stimuleer de micro circulatie rond het oog

Boost je bloeddoorstroming zodat meer zuurstofrijk bloed voeding aanvoert naar de oogzone, en zorg tegelijkertijd voor betere lymfedrainage of afvoer van afvalstoffen. De techniek van microcirculatie kan je toepassen door manuele stimulatie (massage), maar ook door een softscrub uit te voeren met een natuurspons. En die heeft nog één heel belangrijk voordeel: dode huidcellen verwijderen en cel vernieuwing stimuleren (verdikt de huid en boost collageen productie).

Producttip:
Natuurspons Konjac softscrub: gebruik deze natuurspons elke dag, maak ronde bewegingen rondom en over het oog.

Voeg krachtige ingrediënten toe die de huid sterker maken

Focus op serums met collageen en hyaluronzuur: deze verdikken de huid en bewaren een betere vochbalans. Tip: de meeste van jouw anti-aging serums voor het gezicht kan je ook aan het oog gebruiken. Net daar waar de dunne, verslapte of uitgedroogde huid zit, stoppen de meeste mensen met hun verzorging aan te brengen. Met de juiste ingrediënten en producten kan je ook de oogcontour behandelen.

Producttip:
Coup D'Excellence: stimuleert de collageen productie en lift de huid. Krachtige oplossing bij rimpels en huidverslapping.
Pure Ha Trio: vloeibaar hyaluronzuur dat vochtbalans verbetert en de huid meer volume geeft.
Hyalu'Intense: diepe rimpels pak je lokaal aan met deze intense rimpelvuller.

Gebruik aanvullend een oogserum, oogcrème of olie

Gebruik een aangepast product voor de ogen dat beschermt tegen uitdrogen, lijntjes en rimpels vermindert, donkere kringen opfrist, én zorgt voor een uitstekende vochtbalans.

Producttip:
The Eye Serum: vloeibaar oog serum dat donkere kringen onder de ogen en wallen vermindert en de huid gladder maakt.
Anti-Wrinkle set Day-Night: oogcrème tegen rimpels, en een verjonging van de hele oogcontour. Dit is een set van 2 producten, 1 voor dag en 1 voor nacht. 
Ageless Eye Cream: krachtige crème, 100% biologisch, voor de verouderde oogcontour.
Restoring Eye Serum (contour oil): rijk olie concentraat voor de vermoeide, droge oogcontour.

Gebruik zonnecrème, ook aan het oog

Uv-straling kan zeer veel schade toebrengen aan de dunne huid rondom het oog. Zelfs met een zonnebril kan de zon nog steeds invloed hebben. Breng je SPF dus aan tot aan de oogrand en neem vooral de zijkant van je gezicht en ogen mee als je zonnecrème smeert. 

De beste bescherming tegen UV is spf, zonnebril en zonnehoed.

Producttip:

Sunny Side of Things: spf 50 die geschikt is voor elk gezicht en elk huidtype.

UV-Shield: spf 20 in een zonnespray, een luchtig serum dat zich snel verdeelt, en ook kan gebruikt worden na make-up en als touch-up onderweg.

Drink collageen en maak de dunne huid sterker van binnen uit

Een collageen drank vult de collageen productie aan en zorgt ervoor dat de collageenlaag langer dikker en sterker blijft. Het collageen van Collagen Lift bevat daarnaast ook hyaluronzuur dat de cellen beter bevochtigt, en varia antioxidanten die huidschade aanpakken.

Een dagelijkse shot zorgt voor een sterke huid van binnen uit. 

Producttip:

Red Carpet collageen: collageen drank met hyaluronzuur vult en lift de huid van binnenuit. 

Luminous Gold collageen: collageendrank met extra antioxidanten. Helpt bij zonneschade zoals pigmentvlekken en bij rimpels, ook aan het oog.

 

Ook interessant voor jou:

 Donkere kringen en wallen aanpakken doe je zo.

 Bekijk de collectie: verzorgingsproducten voor de oogcontour

 Nog meer anti-age advies: wat kan je doen aan de verslapte hals (blog)

 Meer over serums: de juiste keuze van een serum en waarom dat belangrijk is (blog)

Terug naar blog