10 Tips Behandelen Onzuivere Huid I Skincare Boulevard

Wat kan je doen aan een onzuivere huid: tien tips voor een fris gezicht

Op een onzuivere huid zit je nooit te wachten ! Maar als je de dertig voorbij bent en je hebt nog steeds last van zwarte punten, een glimmend voorhoofd of af en toe een pukkel, dan krijg je het soms echt op je heupen. Veel mensen gaan dan extra hard schrobben om toch maar die huid zuiver te krijgen, of gaan aan de slag met huis-tuin-en-keuken tips zoals koffiegrind-scrubs, tandpasta of pure alcohol. Maar niets lijkt te werken; integendeel, het wordt steeds erger.

Jawel, de onzuivere huid onder controle krijgen is een uitdaging, en soms is het echt zoeken. Daarom heb ik tien tips voor je verzameld, van huidverzorging tem voeding, om de onzuivere huid te behandelen. Ik start deze blog met een beetje achtergrond, zoals: wat is een onzuivere huid, en hoe ontstaat de onzuivere huid? En dan gaan we samen aan de slag om jouw onzuivere huid onder controle te krijgen.

Wat is een onzuivere huid?

Een onzuivere huid heeft verschillende kenmerken: een vettige, glimmende huid, mee-eters of zwarte punten, roodheid, en zelfs ontstekingen in de vorm van zowel rode bultjes als open puisten met gele kopjes. De huid ziet er meestal ook onfris uit, met een grauwe waas en meestal een vlekkerige teint.

Wat zijn de oorzaken van een onzuivere huid?

Er zijn verschillende oorzaken die kunnen leiden tot een onzuivere huid op je gezicht; en vaak zit het em in de combinatie. Dit zijn de belangrijkste, meest voorkomende oorzaken van een onzuivere huid:

  • overmatige talgproductie, en teveel dode huidcellen. Die mengen zich en maken een propje in de porie, wat resulteert in verstopte poriën en mee-eters;
  • slechte bacteriën zoals Propionibacterium acnes (P. acnes – ondertussen gekend als Cutibacterium Acnes) vermenigvuldigen in de verstopte poriën, wat ontstekingen kan veroorzaken;
  • hormonale schommelingen, zoals die tijdens de puberteit of menstruatie of zwangerschap;
  • stress, ongezonde voeding zoals frituurvetten, suikers en zuivel (van de koe) en het gebruik van ongeschikte huidverzorgingsproducten verergeren vaak het probleem.


10 Tips voor het Behandelen van een Onzuivere Huid op je Gezicht

1. Reinig je gezicht dagelijks, twee keer én op een zachte doch effectieve manier: dat is een hele mondvol, maar een goede reinigingsroutine is essentieel voor het verwijderen van overtollig talg, vuil en bacteriën die kunnen bijdragen aan een onzuivere huid. Gebruik een milde, niet-comedogene reiniger, zorg ervoor dat je reiniger je huid niet té veel uitdroogt en haal dode huidcellen weg.

2. Hydrateer je huid: hydratatie is belangrijk, zelfs als je een vette huid hebt. Kies voor een olievrije moisturizer, op basis van vb hyaluronzuur, om je huid gehydrateerd te houden zonder de poriën te verstoppen.

3. Gebruik huidverzorgingsproducten met salicylzuur: dit ingrediënt helpt bij het verwijderen van dode huidcellen en het verminderen van ontstekingen.

4. Vermijd het uitknijpen van puistjes: I know ! Het is zo verleidelijk om puistjes uit te knijpen, maar dit kan leiden tot littekens en verdere verspreiding van bacteriën. Laat puistjes natuurlijk genezen of gebruik een spot treatment. Wist je dat je een toefje salicylzuur kan gebruiken om je puistje snel uit te drogen ?

5. Eet gezond en voeg de juiste vetten toe: een gezond voedingspatroon heeft een grote impact op je darmen, en daarmee op de gezondheid van je huid. Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, zoals groenten, fruit, en volle granen, en voeg gezonde vetten (zalm). Vermijd toegevoegde suikers, alcohol en bewerkte voedingsmiddelen. Het is wetenschappelijk bewezen dat vooral vlees, melk en andere zuivelproducten de lichaamseigen hormoonproductie kunnen verhogen met als resultaat een onrustige huid. Eet daarom weloverwogen en kies biologisch waar mogelijk.

6. Drink voldoende water: hydrateren van binnenuit is net zo belangrijk als hydratatie van buitenaf. Drink minstens 8 glazen water per dag om je huid gehydrateerd en gezond te houden.

7. Gebruik niet-comedogene make-up: vermijd producten op oliebasis en kies voor op water gebaseerde formules. Ik zelf ben megafan van minerale make-up: deze zijn puur natuurlijk, en verstoppen de poriën niet. Mineralen kunnen je onzuivere huid zelfs helpen (het mineraal zink kalmeert en herstelt).

8. Gebruik altijd zonnecrème: bescherm je huid tegen schadelijke UV-stralen door dagelijks een breed spectrum zonnebrandcrème met een SPF van minstens 30 te gebruiken. Dit helpt niet alleen tegen vroegtijdige veroudering, maar kan ook helpen bij het verminderen van ontstekingen en roodheid.

9. Verminder stress: stress kan een negatieve invloed hebben op je huid en kan bijdragen aan een onzuivere huid. Zoek manieren om stress te verminderen, zoals meditatie, yoga, of het beoefenen van mindfulness.

10. Laatste tip, van niet de minste: behandel je huid met zachtheid: zowel in keuze van ingrediënt als manier van aanbrengen. De huid barrière van de onzuivere huid is beschadigd: dus focus op kalmeren, herstellen, beschermen. Vermijd huidverzorgingsproducten met paraffine/vaseline, parfum en chemische stoffen. Kies voor huideigen probiotica bacteriën die je huid barrière verbeteren. Vermijd schrobben, scrubben, harde reinigingsborstels ed. Hoe agressiever het ingrediënt of de behandeling, hoe sterker je huid gaat reageren met meer onzuiverheden.

Het hebben van een onzuivere huid op je gezicht kan frustrerend zijn, maar met de juiste aanpak en zorg kun je je huid weer gezond en stralend maken. Volg deze tips en pas ze toe in je dagelijkse routine om een positieve verandering te zien. Onthoud dat consistentie de sleutel is ! 

 

 Vierstappenplan Advies op maat I Skincare Boulevard

Advies: verzorgingsroutine voor de onzuivere huid

Ken jij het vierstappenplan al ? Ik heb deze ontwikkeld na jarenlang problemen met mijn zeer onzuivere en gevoelige acné huid. Ik zocht naar de juiste oplossingen, producten en technieken. Meer over het vierstappenplan lees je via deze blog. Omdat elke huid anders is, en ook de onzuivere huid kan verschillen, raad ik je aan om de huidtest te doen. Zo krijg je gratis advies op maat, inclusief de producten die best bij je passen, van reiniger tem zonnecrème (op basis van de vier stappen). Start jouw gratis huidtest hier.

OOK INTERESSANT VOOR JOU:

° Kies een reinigingsset op basis van je huid type

° Synbiotic Skincare met probiotica kalmeert en herstelt elke onzuivere huid

° Bescherm je huid: ontdek de collectie zonnecrèmes

° De collectie huidverzorging voor de onzuivere (gecombineerde) huid

° Blog: hoe kan je grote poriën verminderen ? 

  

Terug naar blog