Een peeling is ideaal na een lange zomer vol zon, en na een koude donkere winter. Bekijk het als een soort van lente / herfst onderhoudsbeurt: een peeling is een diepe reiniging in combi met het verwijderen van het te veel aan dode ruwe huidschilfers. Een grondige peeling maakt jouw huid super smooth en fris. Combineer in een tweede fase ook nog eens met actieve serums en pak meteen ook typische huidverouderingsverschijnselen aan als rimpels, pigment vlekken en een grauwe teint.
Waarom een peeling belangrijk is
Je huid vernieuwt zich idealiter elke 28 dagen, waarbij nieuwe huidcellen groeien vanuit de basis en oude - ondertussen dode - huidcellen afgestoten worden. Door normale veroudering vertraagt dit proces: niet alleen duurt het langer om nieuwe cellen aan te maken – van 28 dagen naar meer dan 60 dagen – maar ook de kwaliteit van de nieuwe cellen gaat achteruit, en dode huidcellen laten minder goed los.
Het totaal effect is vaak een ruwe huid, met een grauwe doffe teint, en sterk verminderde huidkwaliteit. Schilfers hopen op, mengen zich met vuil en foute bacteriën, ontstekingen en roodheden worden getriggerd. De huid voelt droog, ruw, ongelijk, reactief en onaangenaam.
Dankzij een peeling draai je dit proces terug.
Hoe kan je huidvernieuwing met peeling stimuleren
Wanneer jij dode huidcellen verwijdert, krijgt jouw huid een signaal om er snel nieuwe te maken. Je kan de cyclus dus versnellendankzij het peeling proces, dat in één klap heel wat dode huidcellen losmaakt en verwijdert. Als je dat in een kuur vorm doet, dan peel je laag na laag weg en zie je daaronder heel snel een vernieuwde huid. Als je tegelijkertijd de productie kwaliteit van de nieuwe cellen stimuleert, dan krijg je meer én kwalitatieve huidcellen.
Dankzij een peeling verbetert de huid
Dankzij de peeling laat je huid de dode toplaag los, en krijg je nieuwe huidcellen. Geef voldoende aandacht aan het fabricage proces van de nieuwe cel: voeg voldoende bouwstenen en antioxidanten toe, zowel vanbinnen en vanbuiten uit, die de kwaliteit van de nieuwe cel oppeppen.
Je kan zonneschade, bruine pigment vlekken, lijntjes en rimpels, zelfs huidverslapping nog effectiever aanpakken tijdens en na de peeling. Omdat de huidkanalen vrij worden gemaakt, kunnen actieve ingrediënten dieper en sneller doordringen, met sneller resultaat.
Wanneer is het moment ideaal voor een peeling
- In de herfst of winter om de zomer huid te shedden. Tijdens de zomer is er veel invloed van UV stralen waardoor onze toplaag dikker wordt als vorm van natuurlijke bescherming, en door de zomerse warmte verliest onze huid haar vochtreserve. Oa airco (droge lucht en slechte luchtkwaliteit) drogen de huid verder uit. De dode huidcellenlaag is na de zomer meestal dikker en droger, wat zich uit in een ruwe huid met meer lijntjes; eronder zit geactiveerd pigment en – of inflammatie.
- Net voor de lente om de winterhuid te shedden. Tijdens de winter hopen onze dode huidcellen zich dan weer op tijdens het koude en donkere seizoen. Warme chauffage lucht wisselt af met koud en guur, onze huid verliest vocht en is grauw en dof.
Is een peeling geschikt voor elk huidtype
Ja absoluut! Elke huid kan voordelen hebben bij een peeling, op voorwaarde dat je een kwalitatief peeling product gebruikt, het product goed kiest, dat je de peeling aanvult met ondersteunende producten en dat je de routine goed opbouwt. Een peeling is aangeraden bij zowel de vette huid, de gecombineerde huid, de normale huid en droge huid. O ja, en zelfs bij de gevoelige huid.
Welke peeling gebruik je best
Er zijn varia soorten AHA en BHA beschikbaar - soorten A of Acids - maar de 2 meest bekende, meest onderzochte en meest effectieve zijn Salicylzuur (een vorm van BHA of beta hydroxy acid) en Glycolzuur (een vorm van AHA of alpha hydroxy acid).
1 Salicylzuur
Een chemische exfoliant die je huidcellen losweekt, doordringt in de porie en talg, samengeklonterde schilfers en ander opgehoopt vuil oplost. Een exfoliant die ook een diepe reiniger is dus.
Salicylzuur is vetoplosbaar, en daarom ook zeer geschikt voor de vette en onzuivere huid. Het heeft een ontstekingsremmende eigenschap, dus ook geschikt voor meer gevoelige huiden.
Wie een droge ruwe huid heeft, kan ook altijd salicylzuur inzetten om de oppervlakte glad en fris te maken. Tip: White Willow Bark Peeling
2 Glycolzuur
De droge verouderde huid en de huid met hyperpigment (bruine vlekken door zonneschade) kan voordeel hebben bij glycolzuur. Glycolzuur weekt de dode huidcellen los, dringt dieper door – en is daardoor mogelijk meer irriterend – waardoor je huid glad wordt, beter vocht kan vast houden en oppervlakkige pigmentvlekken minder zichtbaar worden.
Verder kan glycolzuur collageen en elastinevorming stimuleren, en versterkt het mogelijk de werking van antioxidanten in de huid. Tip: Luminous Brightening Night
Sommige peeling producten bevatten zowel glycolzuur als salicylzuur.
Wat is het eventuele nadeel bij deze peelings
Beide vormen van peeling zijn zacht, en toch effectief. Door herhaald gebruik zal je huid deels loslaten, maar dat gebeurt in stapjes. Je zal vervellen, maar niet zoals na een zonnebrand waar er soms dikke pellen huid vanaf komen. Je zal wel misschien kleine velletjes merken, je huid kan tijdelijk droger aanvoelen tijdens het proces, eventueel kan je huid licht geïrriteerd en wat rood zijn, en wie een acné gevoelige huid heeft kan heel misschien een licht opstootje zien. Niets ernstigs dus, en met een goede verzorging zie je snel zeer positief resultaat. Even doorbijten is de boodschap.
Hoe kan je je huid verzorgen tijdens en na de peeling
Doe je een kuur, of gebruik je af en toe een peeling: het belangrijkste is de huid voeden en herstellen, dus nadien probiotica toevoegen om te kalmeren-herstellen, hyaluronzuur voor betere hydratatie, en verder vooral je normale routine blijven uitvoeren. Ga tijdens een kuur vooral niet scrubben en gebruik geen uitdrogend of prikkende lotions.
Welke aanvullende stappen zijn belangrijk
Peelen kan leiden tot tijdelijke gevoeligheid of meer gevoeligheid. Combineer een peeling dan ook met kalmerende, herstellende ingrediënten, voeg voldoende hydratatie toe, en gebruik altijd SPF. Je kan antioxidanten en krachtige anti age ingrediënten toevoegen, zowel in serum-crème als in voedingssupplement. Daardoor stimuleer je de kwaliteit van de nieuwe cellen tijdens de huidvernieuwing. Na de kuur kan je eventueel een peptiden masker aanbrengen voor een diepe extra hydratatie, of kies voor een huid verbeterend serum.
Focus voornamelijk op het herstel van de huid barrière, Synbiotic Skincare met probiotica is een zeer belangrijke aanvulling tijdens het volledige proces.
Ik herhaal ….
SPF ! Tijdens een peeling kuur, moet je elke dag SPF gebruiken, ook in de winter. Liefst een breedspectrum blocker, SPF 50 zoals Sunny Side of Things, of SPF 30 hoge dekking zoals Amazinc Things. Na de peeling kuur (2-3 weken later) kan je overgaan tot Spf 30-20.
Sta je popelen om te gaan peelen ? Hoe pak je dat praktisch aan ? Ik maakte een stappenplan voor je, met product info erbij. Lees verder HIER.
Geniet van je mooie frisse huid,
🤍 Liefs, Kris
Ook interessant voor jou:
Blog: de mooiste manier om te verouderen - lees nu.
Assortiment: actieve serums die je huid verbeteren - verjongen.