Veilig zonnen en bruin worden zonder zonneschade Skincare Boulevard

Veilig zonnen en bruin worden zonder huidschade

Hoe verleidelijk is het zonnetje: lekker genieten van een boek in de tuin of een glaasje op een zonovergoten terras. De zon is warm en we genieten ervan ! We zien ook graag een tintje op onze huid in de zomer.

Maar diezelfde zon en Uv-straling,  zowel de UVA (aging) als UVB (burning), is verantwoordelijk voor zonneschade als rimpels, huidverslapping en pigmentvlekken. Wie zich goed verzorgt voor, tijdens en na contact met de zon zal op lange termijn een frisse huid bewaren. Minder rimpels, minder pigmentvlekken en aders of roodheden, een gladdere egale uitstraling en optimale huidspanning.

Huidveroudering tegengaan is een hot topic, en dus beantwoord ik hier een aantal veel voorkomende vragen rond zon, uv-straling, de invloed op de huid en wat jij eraan kan doen om toch te veilig genieten van de zon, bruin te worden en tegelijk zonneschade te vermijden.

Heeft de zon en de daarbij horende UV-straling voordelen ?

Ja absoluut, de zon heeft belangrijke voordelen voor jouw huid en lichaam:

 • Stimuleert de aanmaak van vitamine D, wat positief is voor oa botten en tanden
 • Vermindert depressies;
 • Heeft een direct effect op ons hormoonstelsel, maakt het gelukshormoon endorfine aan;
 • Zorgt voor een sterker immuunsysteem door de aanmaak van witte bloedlichaampjes te stimuleren;
 • Helpt bij de vermindering van klachten bij bepaalde huidaandoeningen (psoriasis vb)

Wat doet de zon met je gezicht waardoor de huid veroudert ?

Zodra je huid UV-straling voelt, treden allerlei processen in werking met blijvende DNA schade, en dus rimpels, huidverslapping en pigment tot gevolg:

 • Roodheid als signaal van beginnende DNA schade, maar ook aders die uitzetten;
 • Pigmentaanmaak leidt tot kleine bruine vlekken (de genaamde zonnevlekken), en triggert melasma en ander hyperpigment;
 • Vochtverdamping door warmte leidt tot dehydratatie, en UV verdikt de dode huidcellenlaag, waardoor de huid op termijn droger, ruwer, grover en grauwer (teint) wordt;
 • Collageen schade leidt tot verlies aan volume waardoor de huid dunner wordt, meer gaat breken (meer rimpels) en diepere rimpels ontwikkelt wegens gebrek aan weerstand;
 • De elasticiteit valt weg, de huid wordt stugger (verlies van soepelheid), en de huid gaat hangen.

Kan je huidveroudering door de zon terugdraaien?

Ja, je kan huidveroudering door de zon deels terugdraaien. Je kan rimpels verzachten met crèmes of zelfs met injectables, pigmentvlekken verminder met peeling en lasers, je kan collageen en huidspanning boosten met drinkbaar collageen. Het belangrijkste blijft: bescherm jezelf beter in de zon en vermijd (meer) zonneschade. Het is nooit te laat om te starten met zonnecrème !

 

 Bescherm jezelf tegen zonneschade en huidveroudering

Hoe kan je toch bruin worden, op een veilige manier?

Hier komt onze favoriete Skincare Boulevard slogan goed van pas:
“ Enjoy the sun, but do it safe & smart “ Tips voor veiliger zonnecontact:


1. Start je dag met SPF

Kies SPF 50 of 30 en gebruik deze als laatste stap in je ochtend verzorgingsroutine. Gebruik consistent zonnecrème of een zonnespray elke dag, ook bij bewolking en zelfs bij regen en ook in de lente, want UV gaat door de wolken, glas en je kledij heen. Opgelet: smeer minstens 30 minuten voor je de zon in gaat, zodat je bescherming van start kan gaan.

2. SPF extra gedurende de dag (en laat je niet verrassen)

Herhaal SPF elke 2-3 uur voor optimale bescherming. Wat als je onverwacht een zonnig terrasje gaat doen? TIP: neem altijd een zonnespray mee te nemen onderweg, on the go als het ware. Zo kan je bijsprayen, waar je ook bent, zonder je handen vuil te maken, zelfs over je make-up heen.

3. Let op het signaal 'zonneschade start' (aka roodheid)

Wie een lichtere huid heeft van nature (de klassieke huidtypes 1 en 2 vooral) zullen heel snel het signaal 'zonneschade start' zien: roodheid. Wie van nature al meer een tint in de huid heeft tem de donkerste huidjes, krijgen dit signaal ook (enkel duurt het meestal iets langer). Maw: ook wie een donkere huid heeft, loopt zonneschade op ! Bouw je zonnecontact op. Begin met 10 minuutjes of een kwartiertje per dag, en ga elke keer als je rood begint te worden uit de zon.

4. Let op je timing

Hoe meer richting zomer maanden, hoe hoger de zon klimt. Hoe hoger de zon, hoe straffer de straling. Hou er rekening mee dat de grootste zonneschade risico's liggen tussen 11-15u. Opgelet: ook tijdens de lente of herfst heeft de zon impact, dus hou die timing aan.

5. Be on trend: zonnebril, zonnehoed, lippenbalsem met spf forever

Be the stylish one (en daarmee meteen de slimste) in de zon, tover uit jouw handtas:

 • een coole zonnebril (UV 400) die je ogen en dan vooral die gevoelige dunne huid errond beschermt,
 • een toffe zonnehoed of pet die diep over je snoetje schaduw geeft;
 • een spf lip balm om je lippen te beschermen en hydrateren.

Opgelet: enkel een hoed is niet voldoende. De straling van de zon kaatst vanop de grond terug naar boven, dus zelfs onder een hoed: altijd SPF dragen.

 

Extra tip: hoe verzorg je de huid best na de zon ?

Zonnecrème en een hoed gebruiken is onze beste tip, maar wat doe je dan na de zon ? Ook belangrijk verzorg: je huid met aangepaste producten, hydrateer en kalmeer de zongevoelige huid.

After the sun aanraders voor gezicht en lichaam:

1. Synbiotic Skin Serum:

Was je gezicht na het zonnen, met een zachte wasgel. Vermijd scrubs of aggressieve wasgels. Verzorg je huid na de reiniging, met het Synbiotic Skin Serum: dit serum met probiotica herstelt je huid, kalmeert roodheden en versterkt je microbioom.

2. Foamtastic Things:

Super toffe schuimende lotion: met Foamtastic Things smeer je de huid van je lichaam in, en herstel je roodheid, zonneschade en irritatie. Deze aftersun hydrateert, kalmeert en verkoelt je huid na contact met de zon, en herstelt de (verbrande) huid snel. De formule van Foam Tastic Things stimuleert huidvernieuwing, en verbetert de huid barrière en elasticiteit van de huid.

3. Luminous Gold:

Herstel je huid, inclusief de schade aan collageen en ander DNA schade door de zon, met een krachtige antioxidant die je huid van binnenuit herstelt. Met Luminous Gold drinkbaar collageen geef je je huid een anti-age boost en herstel je actief rimpels, huidverslapping, pigment en zonneschade.

 

Ook interessant voor jou:

 Kies een zonneproduct voor gezicht en lichaam: bekijk de collectie zonnecrème, spf en aftersun

 ***
Wij verwijzen je graag ook nog eens naar de site van Stichting tegen Kanker, en de site van Euromelanoma om awareness rond UV en huidkanker preventie te boosten:
https://www.kanker.be/kankerpreventie/huidkanker-voorkomen-slim-de-zon
https://www.euromelanoma.org/belgie

Terug naar blog