Hou je huid veilig tijdig de eerste zonnedagen: van wit winters velletje naar plotse stralende zon. Hoe pak je die overgang zo veilig mogelijk aan ? Bekijk onze 5 tips in deze blog voor huidverzorging.

Van winter naar lente - huid tips voor de eerste zonnige dagen

 

Hou je huid veilig tijdig de eerste zonnedagen

Van wit winters velletje naar plotse stralende lente zon. Hoe pak je die overgang zo veilig mogelijk aan ? Hou rekening met onze 5 tips en geniet van de eerste zonnige dagen, zonder zorgen (ook op een zonnevakantie in de winter).

***

Laat ons eerst al even duidelijk zeggen: uv bescherming is super belangrijk elke dag van het jaar. Zo hou je de negatieve invloed van de zon weg van je huid. Zelfs als de zon achter de wolken zit, want uva en uvb straling bereiken jouw huid (en denk ook aan de bijkomende invloed van je pc en gsm en wit-blauw licht) tijdens grijze en regenachtige dagen. 

Wij adviseren alvast de DUO PROTECT aanpak in deze eerder winterse periodes: een combi van spf 20 in een handige spray, met Synbiotic Skin Spray voor de gezondheid van jouw huid. Bekijk de DUO PROTECT combi hier.

***

En dan passeert plots die wolk en straalt de zon. Iedereen naar buiten ! Wandelen, fietsen, terrasjes, vakantie: zalig. En komt dus dat ( bleke of minder bleke maar in ieder geval zongevoelige) velletje in contact met veel meer directe straling.

Risico van plots veel zonnecontact na lange periodes van grauw en grijs weer: een overdaad aan zon geeft enorm risico op zonneschade. Met direct reactie als roodheid, verhoogde gevoeligheid en verhoorning van de oppervlakte, waarbij acné en talg worden gestimuleerd, er is meer dehydratatie, droge huidjes worden nog droger en meer schilferig.

Op lange termijn zien we: meer bruine vlekken (zonnevlekken door verstoorde pigmentatie), melasma wordt gestimuleerd, er komen veel meer en diepe rimpels en huidverslapping. 

Oeps, dat is niet zo fijn als gevolg van de zon. Want ja, die zon is wel lekker warm en heeft ook heel wat andere voordelen: op je humeur, op je vitamine D, en op je algemeen welzijn.

 

Hoe pak jij dat dus best aan, dat eerste zonnecontact ?

1. Start elke dag met SPF

Meest belangrijke factor (haha factor): smeer of spray spf. Welke spf kies je ?

Ondanks de weinige verschillende (percenten maar) in de bescherming tussen 30 en 50 spf, kiezen wij op zonnige dagen 's ochtends altijd voor spf 50.

Opgelet: wie niet meteen 's ochtends start met spf, denk er aan om toch een 30 minuten voor je de zon in gaat je spf aan te brengen, zodat je celbescherming van start kan gaan.

Tip: deze Sunny Side of Things spf 50 geeft jou een grondige basis, en is sowieso super geschikt voor elke huid (ook de vetste, droogste en gevoeligste!).

Breng een voldoende laag aan na jouw hydraterende crème, en geef de Sunny even tijd om zich te zetten in en op jouw huid. Zeer aangenaam product, niet plakkerig, wel effectief. Herhaal na 3 uur (of check tip 2).

 

2. SPF extra gedurende de dag (en laat je niet verrassen)

Wat kan die verrassing dan wel zijn ? Dat je onverwacht een zonnig terrasje gaat doen, en jouw SPF van een aantal uren geleden niet meer voldoende 'actief' is. Want herhalen elke 2-3 u is absoluut aan te raden, maar wat als je onverwachte plannen hebt ?

Daarom is het slim altijd een spray mee te nemen onderweg, on the go als het ware. Zo kan je bijsprayen, waar je ook bent, zonder je handen vuil te maken, zelfs over je make-up. 

Hoe handig ! Tip: daarvoor bevelen wij deze UV SHIELD zonnespray spf 20 van harte aan. Met extra antioxidanten, dus nog meer bescherming tegen rimpels, en voldoende klein (50 ml) om in je handtas of jaszak te passen.

 

3. Bouw op en let op het signaal 'zonneschade start'

Wie een lichtere huid heeft van nature (de klassieke huidtypes 1 en 2 vooral) zullen heel snel het signaal 'zonneschade start' zien. Aka: roodheid. Wie van nature al meer een tint in de huid heeft tem de donkerste huidjes, krijgen dit signaal ook (enkel duurt het meestal iets langer). Maw: ook wie een donkere huid heeft, loopt zonneschade op !

Op dat moment schiet het verdedigingsmechanisme van je huid in gang, en gaat dmv roodheid het signaal geven dat pigmentatie van start gaat. Dit is een automatisch proces van onze huid, om onze cellen te gaan beschermen tegen de schadelijke impact van uv. 

Wie graag een bruin kleurtje wil, zal nu denken: aha ! Daar start mijn bruine kleurtje. We kunnen je daar geen ongelijk in geven. Maar beware: te veel en te lang verhoogt de schade - weet je nog ? Rimpels, huidverslapping en pigmenten (en veel meer risico op huidkankers !)

Luister naar je huid (you know what I mean), en bouw je zonnecontact op. Ga elke keer als je rood begint te worden uit de zon (en verzorg je huid meteen met een kalmerend en herstellend product zoals Synbiotic Skincare voor het gelaat en FoamTastic Things voor het lichaam). Begin met 10 minuutjes of een kwartiertje per dag, en vertrek vanaf daar. 

Wat als je graag eens gaat wandelen, maar niemand bij de hand hebt om je rug en schouders in te smeren ? Hebben wij een supertip: de Take Things Easy in 200ml spray, kan je in alle richtingen gebruiken (zelfs ondersteboven) en zo spray je zelf je volledige rug en benen in.

 

4. Let op je timing en niet perse je seizoen

Hoe meer richting zomer maanden, hoe hoger de zon klimt. Hoe hoger de zon, hoe straffer de straling. Hou er rekening mee dat de grootste zonneschade risico's liggen tussen 11-15u.

Toch denk veel mensen dat tijdens de eerste lentezon de middaguren minder  invloed hebben dan in een zomerperiode. Opgelet: toch wel ! Voorzichtigheid geboden dus, ook op een frissere dag in het vroege voorjaar met veel zon.  

 

5. Be on trend: zonnebril, zonnehoed, zonne lipbalm forever

Be the stylish one (en daarmee meteen de slimste) in de zon, tover uit jouw handtas: 

- een coole zonnebril (UV 400) die je ogen en dan vooral die gevoelige dunne huid errond beschermt, 

- een toffe zonnehoed of pet die diep over je snoetje schaduw geeft;

- een al dan niet gekleurde spf lip balm om je lippen te beschermen en hydrateren. Tip: check deze 3d Miracle Lip Balm (en kies je kleur)

 

Hou rekening met deze 5 tips , en geniet met mate van het zonnetje.

Liefs, Kris

 

 

INTO TANNING ?

Voor wie graag snel een kleurtje heeft, is de EPIBRONZE een super tip !  Een bodylotion die je elke dag opbouwt, en die je eigen kleurtje stimuleert (geen klassieke bruinen-zonder-zon dus). Toch liever een snel tan ? Kies dan voor de Tanningdoekjes Towelettes voor snel effect.

 

***

Wij verwijzen je graag ook nog eens naar de site van Stichting tegen Kanker, om awareness rond preventie te boosten:

https://www.kanker.be/kankerpreventie/huidkanker-voorkomen-slim-de-zon

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.