Wat is de beste manier om bruine pigment vlekken te vermijden ? Preventie met spf, maar er zijn ook heel wat andere opties die je kan inzetten. Tips voor pigment in deze blog.

Pigmentvlekken door de zon: hoe jij ze kan vermijden – dossier huidveroudering bruine vlekjes op de huid


Wat helpt het beste tegen pigmentvlekken ? Dat is een vraag die ik vaak krijg, want heel veel mensen krijgen te maken met bruine vlekken in het gelaat. En binnen de huidverzorging is pigmentatie een groot onderdeel, want bruine vlekjes verstoren onze egaliteit en daar willen we wat aan doen !

Mijn antwoord op de vraag is trouwens afhankelijk van het seizoen: in de zomer ben ik vooral actief bezig met beschermen en zonneschade beperken, in de winter ga ik voor herstel: peeling, actieve stoffen en vernieuwing. En aan die seizoenen pas ik mijn advies aan, én ook aan jouw huid. Want ieders behoeften liggen anders, en daarmee hou ik dan ook weer rekening.

Laat ons in dit artikel focussen op wat je kan doen om je huid beter te beschermen, én nieuw pigment te vermijden tijdens de dagen met meeste UV: de zomer.

De zon: bron van warmte, stimuleert vitamine D hormoon én een super boost voor ons humeur, maar ook trigger voor pigment. Te veel zon veroorzaakt DNA schade, leidt tot pigmentreacties, en steeds meer bruine vlekken, die donkerder worden. Er zijn meerdere soorten vlekken – sproeten, zonnevlekken, melasma: allemaal vormen van hyperpigment - en sommige ontstaan eerder door hormonale invloeden of bij genezing, maar 1 ding is zeker: elke bruine vlek wordt gestimuleerd door UV.


WAAR KOMT DAT PIGMENT VANDAAN ?


Onze huid bevat melanocyten: dat zijn pigment (melanine) producerende cellen. Die zitten vanonder in de onderste laag van de epidermis, en die gaan pigment afgeven aan andere cellen. Wanneer de pigmentdistributie ontregelt geraakt, gaan er zich ophopingen of clusters vormen, en zie jij bruine vlekken ontstaan.

Iedereen kan last hebben van pigmentvlekken, en dit kan reeds vanaf jonge leeftijd. En meestal zie je deze vlekken meer op zones waar er meer zonneblootstelling is ( gelaat, decolleté, handruggen, onderarmen), dus moeten we vooral focus leggen op UV bescherming bij onze aanpak.

Het hele concept van melanine productie en afgifte in jouw lichaam is trouwens ENORM complex, en wordt beïnvloed door veel factoren naast zon: ook leeftijd, medicatie en hormonen spelen grote rollen, let daarnaast ook op met zonnebank (uva + uvb) en alcohol based producten zoals parfum.


Kan pigment verdwijnen en hoe kun je zelf pigmentvlekken verwijderen?


Ja je kan zelf thuis heel wat ingrediënten inzetten (vooral in de winter dus) om je huid te egaliseren, de toplaag te verfijnen, je pigment distributie (deels) te resetten. Pigment verlichten en je teint egaliseren is zeker haalbaar, maar preventie is nog beter.


Pigmentvlekken zijn bruin en groot of klein, gestimuleerd door hormonen, zon, medicatie.


Pigmentvlekjes: hoe kun je ze voorkomen


De ongelijkmatige teint als gevolg van een overproductie van melanine kan worden voorkomen door aandacht te besteden aan je dagelijkse huidverzorging - volg de 4 basisstappen van SkinExperte Kris:

Stap 1 Reinig grondig en toch zeer zacht

Hou je huid glad, zorg voor minder opeenhoping van dode huidcellen en maak je huid doorlaatbaar, en vooral: reinig grondig maar met zachtheid. Heel wat pigment onregelmatigheden worden gestimuleerd door jouw reactiviteit: hoe zachter je omgaat met je huid, hoe beter dus.

Vermijd harde scrubs en agressieve producten met alcohol. Focus op de zachte dagelijkse reiniging met de SOFTSCRUB METHODE, en pas regelmatig chemische exfoliatie toe: dankzij veilig salicylzuur zoals deze White Willow Bark Peeling kan je zelfs de gevoeligste huidjes peelen – ook tijdens de zomer mits meer dan voldoende SPF - waardoor je huid wordt opgefrist.

Bekijk Softscrubsets per huidtype HIER. Bekijk White Willow Bark Peel Mask HIER.Stap 2 Kies het juiste serum

Pigmentvlekken tegengaan vraagt om een specialist ter zake: er bestaan heel wat producten die diep indringen en niet alleen de pigmentvorming voorkomen en tegengaan, maar ook de bestaande vlekken en ontwikkeling remmen. TIP: de Skin Tone Balancer is een uiterst effectief serum dat werd ontwikkeld om bruine vlekken en andere hyperpigmentatie (ouderdomsvlekken, zwangerschapsvlekken, sproeten) te verminderen. Bekijk HIER.

Gevoelig ? Kalmeer en herstel de basis: ook in functie van pigment ! Ondertussen werd bewezen dat de kwaliteit van de eigen huid bacteriën mee de sterkte van de huid barrière bepalen en wie reactief is dmv pigment (vb: je krabt aan een muggenbeet en ziet nadien een bruin vlekje op deze plaats) kan best inzetten op kalmerende én herstellen ingrediënten om de barrière weerbaarder te maken en de reactiviteit te verminderen.

Anti-rimpel en anti-pigment ? Met de krachtige oplossing in Luminous Brightening Night krijg je een total anti-age makeover in no time.

Perfecte aanvulling op je dagelijkse verzorging: de Synbiotic Skin Serum, miljarden probiotica – en dus gezonde – bacteriën die roodheid kalmeren, reactiviteit verzachten, en je huid een gezonde boost geven

Stap 3 Hydrateer beter

Betere hydratatie van de weefsels zorgt voor een betere regulatie van de processen. Een goed gehydrateerde huid is gezonder, en hoe gezonder = hoe minder pigment onregelmatigheden. Kies voor aangepaste hydratatie die je cellen boost, rekening houdende met het type van je huid. Bekijk alle hydratatie HIER.

 

Spf en zonnehoed zijn de beste bescherming tegen overmatige uva en uvb, en beschermen je huid tegen vervelende pigmentatie bruine vlekken

Stap 4 Bescherm voldoende en herhaal


We all know it … spf is noodzakelijk ! Elke dag, ook in de winter, en vooral in de zomer – en dan nog eens extra extra.

Feiten over SPF of sun protection factor gerelateerd aan het vermijden van pigment:

 • Smeer 30 minuten voor je eerste zonnecontact
 • Smeer en dus herhaal: elke 2-3 uur
 • Smeer ook als je de ganse dag voor de pc zit (blauw en wit licht)
 • Kies de hoogste factor (50) en breedspectrum (uva, uvb, hev, pollutie)
 • Minerale Make-up kan tot spf 50 bevatten, maar reken niet op deze om je te beschermen ! Gebruik sunbrushes na je normale spf.
 • Make-up en toch extra beschermen ? Kies voor een handig spray met spf
 • Draag altijd een hoed of pet en zonnebril buiten, en een witlicht blocker binnen (pc, gsm)

Bekijk alle SPF HIER.

Denk naast SPF ook aan je huid barrière en de kwaliteit van je bacteriën. Leuke extra van de Synbiotic Skin Spray: naast miljarden gezonde bacteriën is deze ook nog eens superfris! 

Synbiotic Skincare kalmeert en herstel je huid, ook zeer belangrijk bij hyperpigment en reactiviteit


EXTRA TIP !


Tip bij pigment – en andere vormen van huidveroudering – voeg ANTIOXIDANTEN toe. Bij antioxidanten is er maar 1 regel: more is .. more. More is better ! More is goooood.

Wat zijn antioxidanten en waarom hebben wij ze nodig ?

Vrije radicalen (schadelijke bij processen van onze lichaamschemie – vergelijk het met de uitstoot van uitlaatgassen bij een auto) ‘beroven’ onze gezonde cellen zodat DNA schade ontstaat, wat leidt tot oxidatieve stress, wat op zijn beurt dan weer leidt tot meer collageen afbraak, DNA schade en cel mutatie, verlaagde weerstand etc.

Tegenhanger van de vrije radicalen en de oxidatieve stress zijn de antioxidanten.

De term antioxidant omvat een breed scala aan moleculen en verbindingen die andere moleculen beschermen tegen een chemisch proces dat we dus oxidatie noemen. Wist je dat onze huid heel wat antioxidanten bevat van nature ? Ze beschermen tegen negatieve invloeden van buitenaf, met name schade door de zon. Maar vooral door de zonneschade, en factoren als menopauze, verkeerde huidverzorging ed, verliezen we onze antioxidanten.

Waarom zijn antioxidanten belangrijk:

 • Verbeteren de cel functie,
 • Stimuleren de collageenproductie,
 • Verbeteren de elasticiteit,
 • Creëren gezondere, jongere huidcellen
 • Verminderen schade door de zon


Deze huidverbetering kost echter tijd ! Tijd en consistent verzorgen, met sterke en hoogkwalitieve antioxidanten van binnen en van buiten: hoe gezonder en jonger je er uit zult zien.

Waar vind jij antioxidanten ?

 1. in cosmetica: onder namen als glutathion, linolzuur, betaglucaan, druivenpitextract, resveratrol, ascorbinezuur (vitamine C), tocoferol (vitamine E), niacinamide (vitamine B), retinol en vele afgeleiden (vitamine A), ea
 2. in voedingssupplementen die vitamines, mineralen en micro nutriënten bevatten: zoals in collageen drankjes, vitamines ed
 3. in voeding: zoals aardbeien, frambozen, bosbessen, gojibessen, in cacao, in specerijen, tomaten, brocoli, artisjokken
 4. in drankjes als koffie, zwarte en groene thee en in rode wijn (= resveratrol)

 

Luminous Gold drinkbaar collageen verrijkt met antioxidanten die jouw huid beschermen tegen DNA schade van de zon en verjongen

ANTIOXIDANT ADVIES: absolute aanrader bij pigment


Luminous Gold by Collagen Lift Paris: een wonderlijk voedingssupplement dat jouw huid intern verzorgt, boost, verbetert, verjongt én egaliseert ! Hoe werkt Luminous Gold:

• Vermindert pigmentatie en melasma
• Voorkomt vroegtijdige huidveroudering
• Beschermt collageen en hyaluronzuur
• Beschermt uw huid specifiek tegen zonneschade van UVA en UVB
• Remt de vorming van schadelijke vrije radicalen in je huid

Bewezen ! En zichtbaar. Deze dame deed de test én maakte foto’s, na 63 dagen zie je duidelijk verbetering in zowel huidspanning, huidvolume, en pigmentatie !

 

 Voor en na bij gebruik van Luminous Gold By Collagen Lift dagelijks 1 dosis collageen huidverjonging, depigmentatie


Bekijk Luminous Gold nu HIER.
Conclusie van dit pigmentdossier: ja je kan er wat aan doen, aan alle bruine vlekken, en preventie – spf smeren en sprayen – is het begin van alles. Bescherm jezelf, vanbinnen en vanbuiten, tegen schadelijk invloeden van de zon, en beperk reactiviteit en pigment vorming voor een frisse huid, egaal en glowy, op lange termijn. Liefs ! Kris


Ook interessant:

Euromelanoma: check je vlek en spot huidkanker tijdig & preventie

Luminous Gold: collageendrankje met extra antioxidanten die beschermen tegen zonneschade

SPF Tips van de skinexperte in BILLIE MAGAZINE: lees nu

Hulp nodig ? Roep de skin experte in: start met de gratis HUIDTEST en ontvang advies op maat

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.