Hoe verwijder je of vermijd je bruine pigmentvlekken

Verwijder bruine pigment vlekken op je gezicht en huid

Bruine ronde pigmentvlekken op de wangen, sproeten op de neus, of grote ongelijke bruine vlekken in het gelaat, op het decolleté of de handen. Bruine vlekken springen vaak in het oog en verstoren de egale teint van onze huid. Hoe ontstaan pigmentvlekken en wat kan jij eraan doen om bruine vlekken te verwijderen ?

Wat is de oorzaak van bruine vlekken in het gezicht ?

De pigmentcellen in je huid maken pigment aan, een bruine stof die melanine noemt. Je huid maakt dit bruine pigment aan als reactie op een trigger: de bekendste aanleiding is de zon. Zonnestralen die de huid bereiken, zorgen ervoor dat je natuurlijke afweersysteem in gang schiet. Een bruine kleur maakt je huid iets meer weerbaar tegen de zon.

Niet alleen de zon is een trigger: je huid maakt ook pigment aan onder invloed van bijvoorbeeld hormonale veranderingen, medicijnen en irriterende stoffen in cosmetica. Zelfs aanleg speelt een rol.

Wanneer het pigment productie proces verstoort geraakt, kan de melanine zich gaan ophopen en ontstaat een bruine vlek.

Kan ik iets doen aan het ontstaan van pigmentvlekken ?

Er zijn meerdere soorten vlekken: sproeten, zonnevlekken of lentigo solaris, levervlekken, ouderdomsvlekken, hyperpigment na letsel (vb een pukkel), melasma en zwangerschapsvlekken bij zwangerschapsmasker. Wat de aanleiding ook was bij het ontstaan van de vlek, licht straling – UV straling van de zon, maar ook wit en blauw licht van beeldschermen - activeert de bruine vlekken en maakt ze donkerder.

Preventie is alvast de beste bescherming tegen pigmentvlekken. Smeer elke dag voldoende SPF, ook in de winter en vermijd direct zonnecontact waar je kan. Kalmeer en herstel de huid barrière na elke zonnecontact met ingrediënten als probiotica of niacinamide (vitamine B3). Wie deze tips in acht neemt vanaf jonge leeftijd, zal op lange termijn minder (of geen) bruine vlekken ontwikkelen.

Wees je ervan bewust dat zwangerschapshormonen of bepaalde medicatie de pigment vlek ook kunnen gaan triggeren, waardoor bruine vlekken ontstaan van het type melasma. Dat kan je niet altijd preventief gaan aanpakken. Gelukkig vermindert hormonaal pigment zich op latere leeftijd, wanneer de hormonen veranderen. Ondertussen kan je melasma aanpakken met onze producten die pigmentvlekken verminderen.

Wanneer bruine vlekken zichtbaar worden op je gelaat, je decolleté of je handen, kan je aan de slag met huidverzorging om pigmentvlekken te verwijderen en onder controle te houden.

Hoe kan ik zelf pigmentvlekken verwijderen?

De beste tijd van het jaar om pigmentvlekken te verwijderen is de herfst en winter periode, tot vroege lente. In die tijdspanne kan je zelf thuis een peeling op de vlekken aanbrengen en zo de huid behandelen, als deel van je verzorgingsroutine.

Je kan pigmentvlekken verwijderen met depigmenterende peelings, met vitamine c serums, met serums die de vorming van bruine vlekken aanpakken, je kan ook olie gaan inzetten met retinol effect, en door beter te schermen met minimaal SPF 30.

Terwijl de zomer eerder een preventie en verzorgingsperiode is, kan je in winter de bestaande bruine vlekken grondig aanpakken en verwijderen met oa peelings, gecombineerd met krachtige serums of olie die je pigment snel verhelderen. Let wel: SPF blijft ook hier een belangrijke factor, ook in de winter, ook als je overdag enkel maar achter je pc zit.

 

Ook interessant voor jou:

De 5 beste producten om pigmentvlekken te verwijderen

Een peeling kuur vernieuwt je huid en pakt pigmentvlekken aan

Dossier zon: hoe kan jij  pigmentvlekken door UV vermijden ?

Skin Tone Balancer: hét serum bij bruine vlekken en een vlekkerige teint

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.