Happy darmen zorgen voor happy skin. De invloed van de bacteriën in de darm op de gevoeligheid van de huid en de balans van jouw gezonde glow.

Hoe jouw darm bacteriën mee de gezonde glow van jouw huid bepalen – advies verzorging en voeding

 

 

Wist dat jouw darmbacteriën invloed hebben op de kwaliteit van je huid, op de reactiviteit en zelfs in directe relatie staan met jouw gezonde glow ? Hoe ‘gelukkiger’ of gezonder het ecosysteem in je buik, hoe meer je dat zal zien aan de buitenkant: een gladde, frisse huid met een natuurlijke glow. Hoe kan jij ervoor zorgen dat jouw darmbacteriën happy zijn ?

  

De bacteriën in onze darm en die van onze huid, staan in directe relatie met mekaar. De darmbacteriën leven in een donker, vochtig en afgesloten van zuurstof klimaat, terwijl de huid bacteriën leven in een drogere, eerder zure (pH waarde van de huid ligt rond de 5,3 – 5,5), zuurstofrijke omgeving. Toch kan je alle 2 de ecosystemen benoemen als familie van elkaar, ze communiceren met en beïnvloeden mekaar. Bekijk het als verre familie, die communiceren dmv oa jouw immuunsysteem.

Jouw huid microbioom, dus de bacteriën (en gisten en schimmels) die op jouw huid leven, staan onder grote druk van UV, medicatie, verkeerde cosmetica, pathogene virussen ea. Terwijl we hier bij Skincare Boulevard dankzij advies op maat ervoor zorgen dat we de buitenkant super goed en aangepast verzorgen om 1000x weerbaarder te worden en actief te herstellen, kan het toch zijn dat je, ondanks alle inspanningen in de badkamer, af en toe nog last hebt van acné, van reactiviteit (aders, roodheden, doffe huid ea).

 

Synbiotic Skincare is de lifesaver van jouw huid en bacteriën: de redders van het eco systeem

Eén van onze favoriete hulpmiddelen – sommigen noemen het zelfs ‘de lifesavers’ – zijn de Synbiotica producten (serum en spray). Deze bevatten probiotica en prebiotica, en kalmeren – herstellen je huid microboom door miljarden gezonde bacteriën (pro) en hun gezonde voeding (pre) toe te voegen aan je huid.

Als de dagelijkse huidverzorging op punt staat, wordt het tijd dat we kijken naar onze darm.

 

Huidproblemen gelinkt aan inflammatie in de darm

Tijdens de begeleiding van huidverzorging op maat, merken we vaak dat mensen die klachten hebben als rosacea, acné of reactiviteit, ook vaak last hebben van constipatie, winderigheid, opgeblazen darmen en pijn in de buik, overprikkelde darmen en zelfs diarree.

Al deze tekenen van disbalans in de darmen, uiten zich vooral in een soort van tijdelijke tot langdurige ontstekingen, en die leiden vaak tot een overdrive of onderdrive van ons afweersysteem, en daarmee naar een scala van huidproblemen:

 • roodheid, jeuk en schilfers
 • grauw, dof en grijs,
 • varia allergieën,
 • overgevoeligheid in het algemeen van de huid, aan zon / UV maar ook aan cosmetica of vb warmte
 • rosacea en acné,
 • sneller afbraak van collageen ,
 • de productie meer rimpels

 

Het wordt dus belangrijk om de ontsteking in de darm te verminderen, en te zorgen voor een kalme omgeving met een balans in het voordeel van probiotica – de gezonde bacteriën ook in de darm -  zodat dit uitstraalt ten goede naar jouw huid. 2 grote aandachtspunten voor je darmen, of het nu een tijdelijke (vakantie) of continue situatie van ontsteking en disbalans is:

 

1. Voeding binnen een gezonde levensstijl

Ik herhaal wat de meeste mensen reeds weten wat een gezonde levensstijl omvat: stop met roken, beweeg elke dag en voldoende, hydrateer beter, vermijd stress en alcohol en let op met medicatie.

Voeding is een belangrijke pijler, en het mag gezegd worden: de goede (gezonde) bacteriën in jouw darm houden enorm van gezonde voeding. De grootste killers voor jouw gezond buik - ecosysteem zijn ongezonde vetten, suikers (ook uit koolhydtraten als brood) en zuivel. Hoe meer aangepast de voeding is aan de darm, hoe vlotter de spijsvertering werkt, en hoe beter de vertering, hoe minder risico op ontstekingsreactie.

 

 

Geef jouw darm bacteriën dan ook specifiek bacterievoedsel. Deze zijn de absolute favorieten van de goede darm bacteriën:

* INULINE

Inuline is een type oplosbare vezel, met de eigenschappen van een prebiotische suiker. Maw: inuline is een vezel die niet wordt verteerd door de maagsappen, in de darm belandt waar het als een prebioticum fungeert. Prebiotica helpen om het aantal goede bacteriën in ons spijsverteringsstelsel te voeden en hun groei te ondersteunen.

Bronnen van inuline vind je in knoflook, aspergewortels, artisjok, aardpeer, pastinaak, andijvie en cichoreiwortel, die allemaal 15-20% inulinegehalte hebben. Inuline kan ook worden gevonden in een aantal meer gangbare voedingsmiddelen zoals bananen, uien, prei en gerst, hoewel veel van deze slechts een 1-5% inulinegehalte hebben.

** RESISTENT ZETMEEL

Resistent zetmeel, ergens te vergelijken qua werking met de inuline, is een type zetmeel dat niet wordt verteerd door de dunne darm. Daarom valt het in de categorie van voedingsvezels. Resistent zetmeel wordt wel in de dikke darm gefermenteerd en kan zo een positief effect hebben op de darmflora.

Bronnen van resistent zetmeel:

Onrijpe bananen, grove havermout, witte - rode - groene bonen, erwten, linzen, gerst, afgekoelde aardappelen, afgekoelde rijst, volkoren haverbrood, havermoutpap (gekookt en afgekoeld).

 

2 Suppletie: supplementen die helpen bij vertering en darmkwaliteit voor een betere huid

Ondersteunende supplementen zorgen mee voor een instroom van gezonde probiotica bacteriën, net zoals de Synbiotic Skin Serum & Spray dat doen voor jouw huid. Opgelet; suppletie heeft het beste effect als je je richt op gezonde ondersteunende voeding.

 

Ik richt graag jouw aandacht op deze merken FMD-NATAOS- UDO'S CHOICE (Belgisch, natuurlijke vitale ingrediënten, met de grootste zuiverheid en bio beschikbaarheid), met varia ondersteunende suppletie voor heel wat issues: van omega 3-6-9 tem resveratrol (sterke antioxidant), én ook darm ondersteunende supplementen. Ik heb er 3 uitgepikt om verder te belichten:

 

Super 8+ reguleert en herstelt heel snel de balans

Bevat 8 bacteriestammen met 42 miljard levensvatbare micro-organismen en is speciaal ontwikkeld in een hoge maar veilige dosis om de darmen snel terug in balans te brengen.

Vooral geschikt als het echt even fout gaat: ik denk daarbij ook aan vakantie, reizen, bepaalde ‘vreemde’ voeding, en drinkwater dat je darmen krachtig ontregelt, met constipatie of diarree tot gevolg.

 

Bekijk de details van SUPER 8+ HIER.

 

 

Digestive Enzyme blend: plantaardige enzymen

 

Plantaardige enzymen hebben een breder pH-bereik waardoor ze goed in het spijsverteringskanaal hun rol kunnen vervullen. De Digestive Enzyme Blend bevat vrijwel alle enzymen die een rol spelen bij het normaal verteren van vetten, proteïnen, koolhydraten, oplosbare vezels, zetmeel, melk en (samengestelde) suikers. 

 

 • Tip: zet in bij vetrijke voeding, zoals frieten
 • Ook zeer nuttig bij bonen en peulen, lactose producten, en andere moeilijk verteerbare elementen 

 

Bekijk de details van Digestive Enzyme blend HIER.

 

 

Nigella oil stimuleert de vertering

Olie op basis van zwarte komijn zaad: stimuleert de vertering, en beperkt het opgeblazen gevoel. Versterkt en herstelt het darmslijmvlies (!). Zeker aan te raden bij overgevoeligheden, ontstekingsremmend, en bij mensen met veel allergieën en intoleranties. 

 

 • verhelpt spijsverteringsstoornis
 • verlaagt winderigheid en opgeblazen darm
 • met onverzadigde vetzuren
 • positieve invloed op immuniteit, infectie en darmschimmel

Deze olie heeft een sterke smaak: indien je deze liever niet inneemt puur, gebruik in je salade dressing.

Bekijk de details van Nigella Oil HIER.

 

 

🥗 Hou je darm gezond en daarmee je huid egaal en glowy ! Keep it fresh & take care of you, Kris

 

 

Ook interessant om te lezen:

 

Bescherm je huidmicrobioom: tips voor zwemmers (en chloor)

De mooiste manier om te verouderen: tips voor verzorging op lange termijn

Acné opstoot bij hormonen: reguleer je huid bacteriën met Synbiotica

Krachtige supplementen voor een beauty boost van binnenuit

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.