Heb je een droge huid of een gedehydrateerde huid ? Bepaal je basis huidtype en kies de juiste verzorging. blog.

Stel: je huid voelt ruw en droog aan, en je huid trekt. Hoe groot is de kans dat jij zal kiezen voor een vette crème om je droge huid te verzorgen ? Wie het al probeerde, heeft vaak een ander-dan-gewenst resultaat: in plaats van een gladde, stralende gevoede huid, kan een té vette crème je huid doen glimmen, je krijgt een opstoot van pukkels en je huid voelt nog altijd trekkerig aan. Waarom werkt die vette crème niet ?

Uiterlijke tekenen kunnen verwarrend zijn

Er zijn heel wat uiterlijke kenmerken die overeen komen tussen een droge en een gedehydrateerde huid: een trekkerig gevoel, de huid voelt ruw en droog aan, de huid is dof, er zijn schilfers, de huid voelt oncomfortabel.

 

Wat is het verschil, en hoe herken je een droge huid

De echt droge huid van nature is altijd droog, en is ook altijd droog geweest, ook op vroegere leeftijd. Dit komt omdat de echt droge huid een tekort heeft aan eigen talg of eigen vetten omwille van onvoldoende talgproductie. De droge huid wordt nog droger naarmate je ouder wordt, maar was altijd al droog.

De gedehydrateerde huid heeft vocht te kort door een verstoorde vochtbalans. Dehydratatie is een huidconditie die kan komen en gaan: het is een fenomeen dat voorkomt bij een beschadigde huid barrière die vocht verliest, en beïnvloedt wordt door oa het weer (koud of warm, incl airco), te agressieve verzorging, te veel UV,  maar ook: bepaalde medicatie, drinken van alcohol, een slecht voedingspatroon, ed.

De droge huid is meestal ook gedehydrateerd omdat een gebrek aan vet de barrière verzwakt en vocht niet voldoende kan vastgehouden worden, en ook de normale en zelfs de vette huid (die teveel talg produceert) kunnen dus gedehydrateerd zijn omwille van de beschadigde huid barrière.

 

Terug naar ons voorbeeld:

Stel: je hebt wel een droge huid, maar de vette crème lost je probleem niet op. Want alleen vet toevoegen herstelt de barrière niet voldoende en helpt niet genoeg bij het vasthouden van vocht en het trekkerige gevoel blijft.

Stel: je hebt geen droge huid, maar je huid is gedehydrateerd: de vette crème gaat als een film op je huid liggen, je hebt kans op een opstoot van puistjes, en je huid blijft trekken.

Herkenbaar ? Lastig ? Als je definieert welke basis huidtype jij hebt, kan je snel de juiste beslissing nemen om je huid aangepast te verzorgen.

 

Oplossing: bepaal je basis huidtype

1 Ga terug in de tijd en evalueer je huid: hoe was je huid toen je 20-25-30 was ? Had je altijd al een droge huid of net een super vette talg huid, een combinatie van de 2 of had je een normale huid ?

2 Hoe is je huid vandaag ten opzichte van je huid toen je jonger was ?

  • Je basis huidtype is niet echt veranderd, wel kan je huid door de leeftijd droger en dunner zijn geworden, een vette huid kan nu eerder gecombineerd zijn (droger voorhoofd en wangen, vette neus en-of kin), en door dehydratatie kan je huid trekkeriger aanvoelen.
  • De opeenhoping van dode huidcellen en een verstoorde balans van cel vernieuwing kan je huid ruwer en doffer hebben gemaakt.

 

Verzorgingstips

Afhankelijk van de status van je huid vandaag, kan je je huid beter verzorgen met deze producten en tips:

1 maak de oppervlakte van je huid op een veilige en efficiënte manier vrij van schilfers en zorg dat je huid (welk huidtype je ook hebt) altijd doorlaatbaar is voor de benodigde ingrediënten.

TIP: gebruik de Konjac natuurspons elke dag. Bekijk dit product: hier.

 

2 herstel je vochtbalans met hyaluronzuur, een ingrediënt dat vocht aantrekt en vasthoudt

TIP: puur hyaluronzuur als basis voor elke huid, bekijk PURE HA (hyaluronan) TRIO hier.

TIP: krachtig hyaluronzuur voor de droge huid, bekijk Hyalu'Plump HIER.

 

Synbiotic Skincare bevat probiotica bacteriën versterkt met prebiotica of voedingssuiker, die je eigen microbioom kalmeren, herstellen en versterken voor een stralend gezond huid.

3 herstel de huid barrière op een gezonde manier: voeg probiotica bacteriën toe om de beschadigde barrière te kalmeren en versterken.

TIP: Synbiotic Skin Serum bevat miljarden probiotica en zijn echte huid – lifesavers. Meer info hier.

4 kies een verzorgende crème op maat:

TIP voor de droge huid:

Age control Dry/Sensitive skin: zachte voeding en hydratatie. Bekijk hier.

Tip voor de gecombineerde huid:

Total Renew Face Cream: optimale vochtbalans met sterk hydra repair effect. Bekijk hier.

TIP voor de vette huid

AGe Control Oily/Impure skin: balanceert de vette onzuivere huid. Bekijk hier.

 

5 bescherm beter met SPF. De invloed van UV op de kwaliteit van je huid is groter dan je zou vermoeden: ook hier in onze - soms weinig zonnige - contreien is UV één van de grootste oorzaken van beschadiging aan onze huid barrière. Voeg SPF 20 tot 50 toe elke dag, en werk af met een laatste nevelspray laag van gezonde bacteriën die je huid veilig houden.

TIP:

Duo Protect: ideaal duo spf + synbio voor elke dag. Bekijk hier.

Bekijk alle SPF oplossingen: hier.

 

Heb je een vraag over je basis huidtype of een product ? Stel je vraag via ons contactformulier. Ik hoor graag van je ! 🤍 Liefs, Kris

 

Ook interessant voor jou:

Op de blog: verbeter je huid met hyaluronzuur (lees hier)

Op de blog: verzorgingsadvies voor de droge huid (lees hier)

Collectie: hydratatie boosters (bekijk hier)

Collectie: producten voor de droge huid (bekijk hier)

 

 

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.