De gevoelige huid uit zich in roodheid, irritatie en vlekken, maar kan ook mee de basis zijn voor meer acné, meer inflammatie op schilfers en een onaangenaam gevoel. Verzorg je gevoelige huid met de tips uit de blog.

Gevoelige huid en beschadigde huid barrière: dit vermijd je best om je huid gezond te maken

 

Als we spreken over een gevoelige huid, denkt iedereen meteen aan roodheid. En alhoewel roodheid en irritatie in het lijstje horen bij gevoeligheid, zijn er nog meer uiterlijke tekenen van de reactieve huid.


Welke meest voorkomende huidreacties op basis van gevoeligheid zijn er ?


  1. Roodheid, irritatie, jeuk, branderig, zelfs zwelling. Kan zowel acuut voorkomen als op langere termijn opbouwen. Redenen: overgevoeligheid aan een ingrediënt, UV contact waardoor een reactie in gang wordt gezet, of zelfs de houdbaarheid van je product (en microklimaat van ziekteverwekkende bacteriën), kan hier aan de basis liggen
  2. Ontstekingen – inflammatie op: schilferige roodheid, adertjes, puistjes en pukkels, actieve acné maar ook (!) pigmentatievlekken die door ontstekingsreacties getriggerd worden (hyperpigment)
  3. Natte of droge, maar vooral teveel schilfers (nat bij de vettere huid, droge bij de droge huid) beiden vaak in combi met een ruwe en vooral grauwe huidAl deze vormen van reacties, die getriggerd worden door ‘gevoeligheid’ zijn te herleiden naar de huid barrière. De verzwakte, beschadigde barrière die onze huid vormt, vertoont uiterlijke tekenen als pukkels, irritatie of natte schilfers op een vette T-zone, en mist de weerbaarheid om in herstel te gaan en deze problemen aan te pakken.

Herhaaldelijke reacties uitlokken of handelingen (zoals het continue toepassen van verkeerde behandelingen vb) kunnen op lange termijn, zelfs bij een normale huid, leiden tot een chronisch probleem.

Hier bij Skincare Boulevard houden we dan ook rekening met al deze vormen van gevoeligheid, of tekenen van de beschadigde huid barrière in de verzorging van de huid. Voor we vertellen wat jij kan vermijden vanaf nu om de huid barrière niet verder te beschadigen: eerst even bekijken hoe die barrière werkt.

Wat is de HUID BARRIERE ?

De toplaag van onze huid wordt gevormd door een dakpanstructuur van dode huidcellen die aan mekaar hangt met talg en zweet en andere huideigen vetten. Daarbovenop bevinden zich miljarden bacteriën, gisten en schimmels: jouw microbioom.


Wat is de functie van de huid barrière ?

Deze beschermt ons tegen invloeden van buitenaf, zoals ‘ slechte ‘ (pathogene) invasies van bacteriën, uv en pollutie én regelt onze interne huidhuishouding. Onze interne watervoorraad wordt behoed voor verdamping, de temperatuur wordt mooi consistent gehouden. De bacteriën op onze huid staan ook in direct contact met het immuunsysteem.

Een gezonde huid is sterk, weerbaar en kan de job van barrière goed aan, inclusief schadeherstel (wondjes, zonnebrand etc). Een beschadigde barrière ziet er eerder ongezond uit, en kan zich niet voldoende verweren, waardoor slechte bacteriën de overhand krijgen,
de beschadiging verder gezet wordt en resulteert in meer frequente, ernstige tot chronische problemen.


5 DINGEN die jij best kan vermijden als je een gezonde huid barrière wil:1 Vermijd: Té is te veel

Alles wat te veel is, overbelast de barrière:
Te veel zon,
Te veel airco,
Te veel make-up,
Te veel reinigen,
Te veel alcohol,
etc

Tip: zoek steeds een balans in de aanpak van jouw huid, en aangezien iedereen uniek is, is een plan van aanpak op maat dan ook aan te raden, ook al ben je pas 16 of 20 jaar oud. Regelmatig dat plan updaten naar gelang de seizoenen, je leeftijd en hormonen is nuttig ! Preventief werken is hier een absolute aanrader: voeg dagelijks SYNBIOTICA toe (combi van probiotica en prebiotica) aan jouw huid. Deze gepatenteerde en bewezen huidverzorgende producten (serum en spray) SYNBIOTIC SKINCARE verlagen het risico op ziektekiemen, kalmeren en herstellen jouw huid, en maken deze weerbaarder !


2 Vermijd: De harde reinigingsaanpak

Vb: je hebt last van te veel talg, zwarte punten, wat schilfers en puistjes met witte kopjes.
Jouw actie: je gaat stevig (harde aanpak) en frequent scrubben met een korrelscrub. Want die huid moet schoon, die poriën diep gereinigd en etter weg.

Oeps: wist je dat overmatig en te hard scrubben jouw huid volledig in overdrive brengt ? Door het drastisch weghalen van die nuttige barrière laag van vetten en dode huidcellen, zal jouw huid als tegenreactie nog meer talg en schilfers aanmaken. Omdat je de goede bacteriën op je huid ook mee weg scrubt, krijgen slechte bacteriën snel de overhand: et voila, een nieuwe pukkel is born.

Hetzelfde geldt trouwens voor de droge en schilferige huid. Hoe meer je de schilfers probeert weg te scrubben, hoe meer schilfers er komen.

Tip: heb je een erg reactieve huid, vervang de korrelscrub door een BHA of salicylzuur product, die zorgt voor een chemische exfoliatie waarbij de overtollige dode huidcellen heel gecontroleerd, veilig en zacht worden verwijderd zonder verdere schade. Tip: de WHITE WILLOW BARK PEELING MASK bevat natuurlijk salicylzuur en is nu al de favoriet van velen !

Wil je toch graag af en toe scrubben ? Gebruik dan een ultra zacht product zoals deze SILKY SMOOTH EXFOLIATOR, ga niet duwen of schuren en hou het bij maximum 1 x per week. Liever nog: kies voor softscrubben. Hiermee haal je veilig, zacht en dagelijkse overtollige huidcellen weg, zonder schade. Bekijk deze ideale softscrub sets per huidtype.


3 Vermijd: Uitdrogende producten


Wie last heeft van pukkels en teveel talg, grijpt snel al ns naar een uitdrogende (talgregulerende) wasgel, en werkt nadien de vette zones verder af met een toner of tonic of lotion, die de laatste resten talg verder weghaalt. Vaak zijn deze specifieke wasproducten extra uitdrogend, om toch maar te huid volledig te gaan ontvetten.

Wist je trouwens dat er ook pukkeltjes kunnen ontstaan bij mensen met een droge huid ? Vaak is dat eerder gerelateerd aan dehydratatie, maar de actie van de persoon is vaak dezelfde: pukkeltjes gaan uitdrogen, en dan kiezen de meeste mensen voor een acné product, in de veronderstelling dat hun pukkels moeten uitgedroogd worden.

Resultaat bij de vettere huid: een droge, kartonachtige, trekkerige huid, die onaangenaam aanvoelt, en meestal naast tijdelijk superdroog een snelle tegenreactie geeft van overmatige talg productie net waar je die liever niet ziet.

Resultaat bij de drogere huid: het verder uitdrogen van de huid geeft een zeer onaangenaam opgespannen gevoel, de pukkeltjes verergeren omdat er nog minder hydratatie is, en nog meer schilfers werden aangemaakt. En dus nog ruwer, droger en trekkerig.

Reden ? Zie vorig punt … té droog op een té agressieve manier.
Tip: heb je last van pukkeltjes ? Een tonic of lotion toevoegen kan zeker een oplossing zijn, zorg ervoor dat enkel het overtollige wordt weggehaald, of pas de techniek aan. Informeer eerst naar de beste aanpak voor jouw huid, start altijd met een huidtest voor je op eigen houtje een (misschien foute) beslissing neemt die de situatie verergert.
Start jouw huidtest hier, en ontvang advies op maat van jouw unieke huid.


4 Vermijd: UV

Yep, want UV licht is een ware goede-bacterie killer, droogt daarnaast de barrière uit (opwarming = verdamping) én stimuleert de verhoorning van de huid. Resultaat: vochtarm, ruw, geïrriteerd, dikkere toplaag van schilfers = NO GLOW (en gegarandeerde acné en schilfer opstoten nadien. Een droge huid met actieve talgkanalen = automatische productie van talg, en een droge huid zonder voldoende talg in de kanalen = droogt verder uit en verliest alle stevigheid).

Voor zowel vettere als drogere huidjes (alle huidjes!) is het dan ook aan te raden om ALTIJD spf te gebruiken. Ja ook in de winter als je binnen voor je pc zit (wit-blauw licht!), en vooral in lente-zomer-vakantie seizoen: herhaal meerdere malen per dag. Zorg ook voor bescherming tegen direct UV contact met een zonnehoed en bril. Té warm ? Zoek een koelere plaats op om indirect verdamping te vermijden, en drink voldoende water.

Tip: deze SPF producten zijn toppers winter en zomer. Bekijk de SUNNY en de UV SHIELD Spray.


5 Vermijd: Lifestyle factoren

Deze factoren beïnvloeden de barrière enorm:

  • Stress, piekeren, negatieve emoties
  • Tekort aan slaap; of continue verstoorde slaap
  • Voeding zoals geraffineerde suiker, ongezonde vetten, en ook: alcohol
  • Medicatie
  • Reizen (vliegtuig)


Misschien kan je niet al deze factoren onder controle houden. Slapeloze nachten omdat je baby huilt: dat hoort er bij. Probeer dan toch enige routine te krijgen in je voedingsplan, ga bewuster om met je gedachten, zoek naar supplementen die je vertering en systeem kunnen aanvullen. Bekijk onze voedingssupplementen en vitamines hier.


Met deze 5 tips vermijd jij verdere schade aan je microbioom en hou je de huid barrière gezond en sterk. En dat zie je aan een frisse zuivere huid, met egale, blozende teint, die glad, stevig, soepel en elastisch is.

🤍 Liefs
KrisTerug naar blog

1 reactie

Inderdaad kris….vele dingen wist ik niet voor ik jouw als topskinexperte leren kennen,maar al hetgeen hier boven staat heb ik inderdaad zoveel mogelijk toegepast,het laatste jaar,zelfs speciale zonnebril bij opticien,en ik zag veel verandering,,bedankt voor jouw goede tips,produkten en goede uitleg van hoe onze huid werkt en in elkaar zit,er zouden nog veel meer mensen dit moeten weten,ik maak veel reclame en vertel er veel over,omdat ik jouw kennis Wii doorgeven aan anderen,ik hoop dat je nog veel leden krijgt,je bent een toppertje❤️

Thea francois

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.