Bescherming bleke winter huid tegen zonneschade tijdens lente zon tips Skincare Boulevard

Bescherm je bleke winter huid tijdens de eerste lente zon en vermijd zonneschade

 

Van wit winters velletje naar plotse stralende lente zon. Hoe pak je die overgang zo veilig mogelijk aan ? Hoe kan je genieten van het eerste zonnetje, zonder risico op zonneschade ? Ik geef je 5 tips om van winter naar lente te gaan.

Winter: koud, grijs, nat en je huid wordt bleek. En dan passeert plots die wolk en straalt de zon. Iedereen naar buiten ! Wandelen, fietsen, terrasjes, weekendjes: zalig. En komt dus dat - hele witte of bleke maar in ieder geval: zongevoelige - velletje in contact met veel directe straling van de zon.

Maarrrrr ... een overdaad aan zon na de winter geeft enorm risico op zonneschade. Je huid verbrand - bijna onmiddellijk - en dat merk je aan: roodheid, een drogere en meer gevoelige huid. Deze zonneschade leidt tot huidveroudering, en dat zie je snel: meer bruine vlekken (pigmentvlekken door verstoorde pigmentatie), meer fijne lijntjes en diepere rimpels en huidverslapping. Je verhoogt daarmee ook het risico op huidkanker.

Waarom verbrand je in de lente, in het voorjaar ? 

Aan het begin van de lente is je huid geen zon meer gewend. Het minste zonnecontact leidt tot roodheid. Op een prille lentedag kan je huid dus al snel verbranden. En een huid die verbrand, loopt zonneschade op, ook al was het maar een uurtje, of maar een klein beetje rood.

Kan je huid wennen aan de zon ?

Ja zeker, gewenning aan de zon kan je opbouwen. Start met 10 minuutjes beschermt (dus met spf) zonnecontact, en bouw elke dag wat meer op. Als je tijdens de eerste zonnestralen je huid langzaam laat wennen, verbrand je later minder makkelijk, en zal je huid weerbaarder zijn tegen schade van de zon. Lees onze 5 tips verder in dit artikel.

Mag ik onder de zonnebank gaan om al voor te bruinen ?  Kan de zonnebank mijn huid laten wennen aan de zon ?

100 % nee. De zonnebanken van vandaag hebben een mix van fosfor waardoor ze, net als de zon, een combinatie van UVA en UVB geven. En die hoge dosis straling krijg je per direct in korte tijdspanne binnen. Met andere woorden: ook onder de zonnebank loopt je zonneschade en DNA schade op. Er zijn zelfs studies die beweren dat het huidkanker risico tot 75% oploopt, vooral bij mensen die zonnebanken voor hun 35ste.

Welke huidskleur verbrandt het snelst ?

Hoe lichter je huid, hoe minder weerbaar je bent tegen de zon. Wie van zichzelf al een beetje een natuurlijke tint heeft, vanaf huidtype 3 dus, mag zeker niet aannemen dat je daardoor geen zonneschade kan oplopen. Iedereen verbrand in de zon ! Zelfs mensen met een donkere huidskleur zullen verbranden en zonneschade oplopen, al duurt het langer dan bij iemand met een lichtere huidskleur. 

 

tips om veiliger te genieten van de zon - Skincare Boulevard

Tips om je huid veilig te laten wennen aan de zon

DNA schade, huidveroudering en verhoogd risico op huidkanker: dat zijn minder fijne gevolgen van de zon. Terwijl de zon ook lekker warm is en heel wat andere voordelen heeft: op je humeur, op je vitamine D, en op je algemeen welzijn. Hoe pak jij dat aan, dat eerste zonnecontact ?

 

1. SPF SPF SPF

Meest belangrijke factor (haha factor): spf. Er zijn voldoende opties: zonnecrèmes of zonneserums, je kan ze smeren of sprayen. Ga voor een allrounder, of kies een specifieke zonnecrème voor je huidtype (vb: vette huid, acné of droog). 

Eindig je ochtendroutine altijd met een laag SPF. Je kan deze best aanbrengen na je dagcrème en voor je make-up. 

Opgelet: wie niet 's ochtends spf aanbrengt, denk er aan om toch een 30 minuten voor je de zon in gaat je spf aan te brengen. De beschermende werking van de factor heeft even de tijd nodig. 

☀😎☀ Welke spf kies jij ?

Tip: deze Sunny Side of Things zonnecrème met spf 50 geeft jou een grondige basis, en is sowieso super geschikt voor elke huid (ook de vetste, droogste en gevoeligste).

Graag nog meer zonnecrèmes om uit te kiezen ? Vind de zonnecrème die bij je past op onze zonnecrème inspiratie pagina.

 

2. SPF extra gedurende de dag (en laat je niet verrassen)

Wat kan die verrassing dan wel zijn ? Dat je onverwacht een zonnig terrasje gaat doen, en jouw SPF van een aantal uren geleden niet meer voldoende 'actief' is. Want herhalen elke 2-3 u is absoluut aan te raden, maar wat als je onverwachte plannen hebt ?

Daarom is het slim altijd een spray mee te nemen onderweg, on the go als het ware. Zo kan je je zonnecrème eenvoudig bij sprayen, waar je ook bent, zonder je handen vuil te maken, zelfs over je make-up. 

Hoe handig ! Tip: daarvoor bevelen wij deze UV-SHIELD zonnespray spf 20 van harte aan. Met extra antioxidanten: dus nog meer bescherming tegen rimpels en huidveroudering, en voldoende klein (50 ml) om in je handtas of jaszak te passen.

 

3. Bouw op en let op het signaal 'zonneschade start'

Wie een lichtere huid heeft van nature (de klassieke huidtypes 1 en 2 vooral) zullen heel snel het signaal 'zonneschade start' zien. Aka: roodheid of de verbrande huid. Wie van nature al meer een tint in de huid heeft tem de donkerste huidjes, krijgen dit signaal ook (enkel duurt het meestal iets langer). Maw: ook wie een donkere huid heeft, loopt zonneschade op !

Op dat moment schiet het verdedigingsmechanisme van je huid in gang, en gaat dmv roodheid het signaal geven dat pigmentatie van start gaat. Dit is een automatisch proces van onze huid, om onze cellen te gaan beschermen tegen de schadelijke impact van uv. 

Wie graag een bruin kleurtje wil, zal nu denken: aha ! Daar start mijn bruine kleurtje. We kunnen je daar geen ongelijk in geven. Maar opgelet: te veel en te lang verhoogt de schade - weet je nog wat zonneschade is ? Rimpels, huidverslapping en pigmentvlekken, en veel meer risico op huidkanker.

Luister naar je huid (you know what I mean), en bouw je zonnecontact op. Ga elke keer als je rood begint te worden uit de zon. Begin met 10 minuutjes of een kwartiertje per dag, en vertrek vanaf daar. 

Tip: verzorg je huid aansluitend met een kalmerend en herstellend product zoals Synbiotic Skincare voor het gelaat en FoamTastic Things voor het lichaam. 

 

4. Let op je timing en niet perse je seizoen

Hoe meer richting zomer maanden, hoe hoger de zon klimt. Hoe hoger de zon, hoe straffer de straling. Hou er rekening mee dat de grootste zonneschade risico's liggen tussen 11-15u.

Toch denk veel mensen dat tijdens de eerste lentezon de middaguren minder  invloed hebben dan in een zomerperiode. Opgelet: toch wel ! Voorzichtigheid geboden dus, ook op een frissere dag in het vroege voorjaar met veel zon.  

Wat als je graag eens gaat wandelen, maar niemand bij de hand hebt om je rug en schouders in te smeren ? Hebben wij een supertip: de Take Things Easy in 200ml spray, kan je in alle richtingen gebruiken (zelfs ondersteboven) en zo spray je zelf je volledige rug en benen in.

 

Hydraterende lipbalm met SPF 3D Miracle Lips Nannic

 

5. Be on trend: zonnebril, zonnehoed, lippenbalsem met spf

Be the stylish one (en daarmee meteen de slimste) in de zon, tover uit jouw handtas: 

- een coole zonnebril (UV 400) die je ogen en dan vooral die gevoelige dunne huid errond beschermt, 

- een toffe zonnehoed of pet die diep over je snoetje schaduw geeft;

- een al dan niet gekleurde spf lip balm om je lippen te beschermen en hydrateren. Tip: check de 3d Miracle Lip Balm (en kies je kleur)

 

☀👉🏻 INTO TANNING ?

Voor wie graag heel natuurlijk een kleurtje opbouwt, is de EPIBRONZE een super tip !  Een bodylotion die je elke dag smeert, en die je eigen kleurtje activeert (geen klassieke bruinen - zonder - zon dus). Toch liever een snel een bruine kleur zonder zon ? Kies dan voor de SuperSunic Towelettes zelfbruiner doekjes, voor snel effect.

 

 

Ook interessant voor jou:

Kies de zonnecrème die best bij je past: bekijk onze zonnecrème inspiratie pagina

Bekijk onze volledige collectie ZON: zonnecrèmes, zelfbruiners, aftersun

Wij verwijzen je graag ook nog eens naar de site van Stichting tegen Kanker, om awareness rond preventie tegen huidkanker te boosten: https://www.kanker.be/kankerpreventie/huidkanker-voorkomen-slim-de-zon

 

Terug naar blog